TARİHİ BULUŞMA

İstanbul dün tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı, Başbakan, Genel Kurmay Başkanı, üç partinin liderleri, bakanlar ve milyonlarca vatandaş Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde buluştu.

TARİHİ BULUŞMA

İstanbul dün tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı, Başbakan, Genel Kurmay Başkanı, üç partinin liderleri, bakanlar ve milyonlarca vatandaş Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde buluştu.

08 Ağustos 2016 Pazartesi 01:31
TARİHİ BULUŞMA
İstanbul dün tarihi bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, üç partinin liderleri ve halk Yenikapı'daki Demokrasi ve Şehitler Mitingi'nde buluştu. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından liderler aynı meydanda toplanan milyonlara seslenerek 'Darbe girişimine karşı' tek yürek olduklarını gösterdiler. Başbakan Binali Yıldırım, "Böyle bir günde, böyle bir zamanda oluşan bu tarihi birlikteliği gözümüz gibi korutyacağız" dedi.  

Darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla başlatılan ve 'Demokrasi Nöbeti' olarak adlandırılan darbe karşıtı gösterilerin nöbetlerin en büyü dün İstanbul Yenikapı'da düzenlendi. Mitinge katılanlar ellerinde Türk bayrakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan posterileri taşıdı. Miting alanına kurulan kürsünün yanına aynı kalpaklı Atatürk ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın posterileri ile Türk bayrağı asıldı. Bazı medya kuruluşlarında mitinge katılanların sayısının 3.5 milyonu bulduğu aktarıldı. Mitinge, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar da katıldı. HDP ise davet edilmedi.

'TÜRKİYE TEK YÜREK OLDU'
Devlet Bahçeli dün düzenlenen mitingle Türkiye’nin tek yürek olduğunu gösterdiğini belirterek, “Müştereklerimiz, farklılıklarımızdan daha çoktur. Ecdadımızın hayır duaları hepimizin namusuna emanettir. Birliğimizi kararlı şekilde korumalıyız. Kutuplaşma ve cepheleşmeleri bıçak gibi kesmeliyiz. Şehitlerimizin ruhları, nesillerin gelecek ümitleri bizimledir, yanımızdadır. Sizler darbe heveslerini teröristleri kursaklarında bıraktınız, devlete millette meydan okuyan çürümüşleri elinizin tersi ile ittiniz" dedi. 15 Temmuz’da tankın önüne milli vicdan dikildiğini vurgulayan Bahçeli, “Demokrasinin namusunu, Cumhuriyetin şeref ve kazanımları sizler korudunuz, milli sipere sizler yattınız. Helal süt içmiş hangi vatan evladı böyle bir tablo karşısında suskun kalabilirdi. Kim bu kefeni ‘kader’ diye kabul edebilirdi. İradenizi çalmak istediler reddettiniz. Yeri geldi tankın önüne yattınız, yeri geldi kurşunları üzerine tıpkı gül bahçesine girercesine yürüdünüz. Ateşe, kine, nifaka kafa tuttunuz. İhanete bu aziz vatanı dar ettiniz. Çünkü siz Türk milletisiniz, Türkiyesiniz” ifadelerini kullandı.

BAHÇELİ: GÜLEN'İ VERMEYEN ABD'YE KARŞIDA ÜLKEMİZİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ GÖSTERELİM
MHP Lideri Bahçeli Fetullah Gülen’i iade etmeyen ABD’yi de eleştirerek, “Hala terörist başı Gülen’i ülkemize vermemek için bin dereden su getiren ABD’ye, 15 Temmuz’u anlamayan Vatikan kafasına, darbecileri kollayan tüm ülkelere karşı Türkiye’nin büyüklüğünü gösterelim. Bir olalım, diri olalım” ifadelerini kullandı.

'ŞEHİTLERİMİZİ UNUTMAYACAĞIZ'
Sözlerine, “Bugün bizim demokrasi tarihimizin önemli bir günüdür” diyerek başlayan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ise “Bugün Türk siyasal hayatı, demokrasi tarihinde önemli bir olaya imza attık. 15 Temmuz akşamı, Türk Silahlı Kuvvetleri içinde yuvalanan bir çete grubu, Türk demokrasisine darbe yapmak istedi. Parlamentoya darbe yapmak istedi. Daha doğrusu size, bize, hepimize darbe yapmak istedi. Öncelikle o gece Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni sabaha kadar açık tutan, yöneten meclis başkanına yürekten teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Parlamenter sistemimize karşı bir darbe yapmak istediler. Bizim cumhuriyet tarihimizin en kanlı darbe girişimidir bu. 240 şehidimiz var. 240 aslanımızı toprağa verdik. Onları unutmayacağız ve unutturmayacağız” dedi.

'TBMM DARBE GİRİŞİMİNE KARŞI DİK DURMUŞTUR'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sabaha kadar çalışarak darbecilere karşı dik durduğunu belirterek, “Meclis, sabaha kadar çalışarak, darbeciye karşı dik durarak sadece kendi onurunu değil, milletvekillerinin de onurunu korumuştur. Parlamentoda grubu bulunan 4 siyasi partinin liderleri ve 4 siyasi partinin milletvekilleri darbeye karşı açık, net bir tavır koymuşlardır. Darbeye karşı demokrasi bildirgesini hep beraber imzalamışlardır. Gönül isterdi ki bu güzel toplantıya eşlik etmek için sadece parlamentoda değil, parlamento dışındaki genel başkanlar da burada olsaydı, son derece mutlu olurduk. Çünkü Gazi Mustafa Kemal, ‘söz konusu vatansa gerisi teferruat’ diyor. Bizim için söz konusu vatandır, sonuna kadar vatana sahip çıkacağız” diye konuştu.

'CAMİYE SİYASET SOKMAYALIM'
“Camiye, askeriyeye kışlaya siyaset, adliyeye sokmayalım. Camide siyaset olmayacak. Bizim soylu bir uzlaşmaya ihtiyacımız var. Bizim, kavga değil, milleti kardeş kılmak gibi bir görevimiz var. Siyasette öz eleştiri yapmak, geçmişi iyi tahlil etmemiz gerek. Bunu yapabilirsek, gelecekte çok daha güzel Türkiye’yi inşa edebiliriz. Tarihi tekerrür ettirmemeliyiz. Milleti kardeş kılma yolunda kararlılığımızı sürdürmeliyiz. Devletin inşasında liyakat sistemini esas almalıyız. Bu sistemden vazgeçmemeliyiz. İşi ehline verdiğimiz zaman Türkiye çok daha güzel yönetilecektir. Garibanın oğlu, sizin çocuklarınız KPSS’de beklerken, birileri sınav sorularını çalıp ve devletin önemli yerlerine geliyorsa, buna hep beraber itiraz etmeliyiz."

'BİZİ ÖLDÜRMEYEN HER DARBE, BİZİ DAHA DA GÜÇLENDİRİR'
Kılıçdaroğlu'nun ardından konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Halide Edip o muhteşem topluluğa ‘toprağın üzerinde şerefsiz yaşamaktansa, altında şerefle yatarız’ dedi. Bu aziz millet toprağın altında şerefiyle yatanlar sayesinde toprağın üzerinde şerefle yaşıyor. 15 Temmuz akşamı da bir işgal girişimi, FETÖ terör örgütü hainlerinin bir ihtilal teşebbüsü ile karşı karşıya kaldık. Üzerimizden uçaklar uçtu, tanklar caddelere işgal etti, teröristler silahları ile millete kan kustu. Cumhurbaşkanımız milleti meydanlara davet etti. Yine salalar okundu. Bu aziz millet İstanbul’da, Ankara’da 81 vilayetinde hep birden şunu söyledi. ‘Toprağın üzerinde şerefsiz yaşamaktansa, toprağın altında şerefle yatarız’ Çanakkale’de destan yazan bu millet, 15 Temmuz destanını yazdı. 15 Temmuz ikinci Kurtuluş Savaşı’dır. Toprağın altında şerefiyle yatan şehitlerimiz sayesinde bugün bu topraklarda şerefimizle, bağımsızlığımızla bir olarak yaşıyoruz. Güya Türk askeri kılığına girip topraklarımızı işgal edeceklerdi. Sanki bu milletin iradesini çalacaklardı. Allah şerleri hayra çevirir. Bizi öldürmeyen her darbe, bizi daha da güçlendirir” şeklinde konuştu.

'BU TARİHİ BİRLİKTELİĞİ GÖZÜMÜZ GİBİ KORUYACAĞIZ'
"Buradan açık ve seçim ifade etmek istiyorum. Siyasette meydana gelen bu birleştirici tabloyu bozmayacağız. Uzlaşmayı, işbirliğini daha da güçlendireceğiz. Türkiye’yi milletimizle, siyasi partilerimizle 2023 hedeflerine taşıyacağız. ifadelerini kullandı.

'FETÖ'CÜLER 16 TEMMUZ SABAHINDA Kİ KADAR ÜZGÜNDÜR'
Yenikapı’da gerçekleştirilen Demokrasi ve Şehitler Mitingi’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, alanı dolduran milyonlara hitap etti. Erdoğan konuşmasına, “15 Temmuz gecesi bir kez daha istikbali için kıyam eden, canı pahasına ülkesini Fetullahçı Terör Örgütü’ne teslim etmeyen aziz milletim, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum” diyerek başladı. Erdoğan, "5 temmuz gecesi sokakları ve meydanları dolduran kardeşlerimizin her birinin vatanımızın, demokrasimizin korunmasında katkısı vardır. 79 milyon olarak hepimizin gazası mübarek olsun. Bugün burada Genel Kurmay Başkanı ile, Cumhurbaşkanı ile, Başbakanı ile, CHP ve MHP Genel Başkanları ile 81 vilayette her meşrepten insanımızla verdiğimiz şu görüntü var ya, bu görüntü ülkemizin düşmanlarını en az 16 Temmuz sabahı kadar üzmüştür, kahretmiştir" şeklinde konuştu.

'İDAM GELİRSE ONARIM'
Cumhurbaşkanı Erdoğan alanı dolduran vatandaşların idam talebi üzerine ise şunları söyledi:
"Siyasi parti genel başkanları burada, sizin talebinizi biliyorlar. Egemenlik kayıtsız şartsız milletin olduğuna göre, sizler de idam talebinde bulunduğunuza göre bunun kararını verece merci TBMM’dir. Meclisin böyle bir kararı verdikten sonra atılacak adım bellidir. Onamaksa meclisten gelecek böyle bir kararı peşinen ifade ediyorum onarım. Vatan Caddesi'nde vücudu ikiye ayrılmış kardeşimi gördüğüm zaman, bunu kenara koymak mümkün mü? Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde uçaktan yağdırılan bomba ile başı vücudundan ayrılmış olan hanım kardeşimin başı kongre merkezinin çatısına uçmuştu. Bunu gördükten sonra biz kalkıp neymiş ‘AB’de idam yokmuş'. Amerika’da var. Japonya’da var. Çin’de var. Bugün dünyanın büyük bir çoğunluğunda var. Onlarda olunca oluyor da, gerekirse burada zaten 84’e kadar vardı. Ondan sonra kaldırıldı. Bu millet egemenlik kayıtsız şartsız milletin olduğuna göre böyle bir kararı veriyorsa, öyle zannediyorum ki siyasi partiler de bu karar uyacaktır."
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında gövdesini tankların altına atarak yaralanan bir gazi ile yaptığı görüşmeyi de anlatarak, "Bakıyorum bir gazimiz tankların iki paletinin arasına kendini atıyor. Birinci tanktan kurtuluyor. İkinci tankın altına da kendini atıyor sadece kolu ciddi manada yaralanıyor. Kendisini telefonla aradığımda ‘siz beni bırakın siz nasılsınız’ diyor" ifadelerini kullandı.
Son Güncelleme: 08.08.2016 01:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner81