Son Dakika: Bakan Çavuşoğlu'ndan Yunanistan-Mısır anlaşmasına tepki: Türkiye ve Libya'nın kıta sahanlığı ihlal ediliyor - Son Dakika
Dünya

Son Dakika: Bakan Çavuşoğlu'ndan Yunanistan-Mısır anlaşmasına tepki: Türkiye ve Libya'nın kıta sahanlığı ihlal ediliyor

Son dakika: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ile Mısır arasındaki deniz yetki anlaşmasının, Türkiye ve Libya'nın kıta sahanlığını ihlal ettiğini belirterek, "Bu anlaşma yok hükmündedir. Bunun yok hükmünde olduğunu sahada ve masada göstereceğiz" dedi.

06.08.2020 21:40  Güncelleme: 09:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan deniz yetki anlaşmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye ve Libya'nın kıta sahanlığını ihlal ediliyor. Bu anlaşma yok hükmündedir" ifadelerini kullandı.

Libya'ya diplomatik ziyaret gerçekleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan-Mısır anlaşmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Verilen koordinatlara baktıklarını ancak anlaşma metni ve haritayı görmediklerini dile getiren Bakan Çavuşoğlu, "Ama koordinatlardan kolayca görüyoruz ki bu anlaşma Türkiye ve Libya'nın kıta sahanlığını ihlal ediyor. Dolayısıyla bizim daha önce Birleşmiş Milletler'e ilettiğimiz kıta sahanlığını ihlal eden anlaşma yok hükmündedir" ifadelerini kullandı.

"ANLAŞMANIN YOK HÜKMÜNDE OLDUĞU SAHADA VE MASADA GÖSTERECEĞİZ"

Çavuşoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Biz de hem kendimizin hem de Kıbrıs Türk halkının hakkını korumak için bugüne kadar net, somut adımlar attık. Bu anlaşma yok hükmündedir. Bunun yok hükmünde olduğunu sahada da masada da göstermeye devam edeceğiz. Hem bunlara hem de tüm dünyaya. Ve Türkiye Cumhuriyeti kendi kıta sahanlığı içinde kendi haklarını ve Kıbrıs etrafında da Kıbrıs Türklerinin hakkını kararlı bir şekilde sahada ve masada korumaya devam edecektir. Bu tür anlaşmalar bizi yolumuzdan alıkoyamaz."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DA AÇIKLAMA YAPTI

Öte yandan, Yunanistan ile Mısır arasında imzalanan deniz yetki anlaşması sonrası Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklamada bulundu. Anlaşmanın Türkiye için yok hükmünde olduğu belirtilen açıklamada, "Sözde sınırlandırılan alan BM'ye de bildirilen Türk kıta sahanlığı içinde yer almaktadır" denildi.

NE OLMUŞTU?

Yunanistan, Doğu Akdeniz'deki gerilimin askıya alındığı bir dönemde, Mısır'la bir deniz sınırı anlaşması imzaladı. Tarafların dün geceden beri devam eden görüşmelerin ardından ayrıntılar üzerinde uzlaşması sonrası, Kahire'de bulunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükrü ortak basın toplantısı düzenledi. İki bakan, Yunanistan ile Mısır'ın bir Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) anlaşması imzalandığını açıkladı.

MİÇOTAKİS: ÇÖZEMEZSEK LAHEY'E GİDELİM

Söz konusu anlaşmanın ardından Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'ten bir açıklama geldi. Miçotakis, Türkiye'yle Doğu Akdeniz'de kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgelerin (MEB alanları) belirlenmesi için planlanan diyalogdan sonuç alınamaması halinde tarafların Uluslararası Lahey Adalet Divanı'na gitmesini önerdi.

Son Dakika: Bakan Çavuşoğlu\'ndan Yunanistan-Mısır anlaşmasına tepki: Türkiye ve Libya\'nın kıta sahanlığı ihlal ediliyor

Son Dakika Dünya Son Dakika: Bakan Çavuşoğlu'ndan Yunanistan-Mısır anlaşmasına tepki: Türkiye ve Libya'nın kıta sahanlığı ihlal ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • kemal çelebi: bir nokta kadar dahi olsa huzura hasret kaldık.. ne olursunuzyaa. artık gerginlikleri bitirin.. neler oluyor hem ulkemde hem dünyada.. Allah ım sen tüm insanlığa huzuru nasip et. 14 6 Yanıtla
  • kral: ezer geçeriz bu bölgede Türkiyenin borusu öter . 2 2 Yanıtla
  • Ferhat : Herkesle dans edilmez. 1 0 Yanıtla
  • Dolunay : Yunan bellide,müslüman geçinen Osmanlı ve Türkiye düşmanı Araplara ne demeli,dedemin bir sözü vardı,ayıdan post,araptan dost olmazz,açın artık gözünüzü sahip çıkmayın şu görmemişlere,kendi vatandaşımıza sahip çıkalım 0 1 Yanıtla
  • Çin'in imalat sektörü geriliyor, yeni sektörlere yöneliyor
    16:37 Çin'in imalat sektörü geriliyor, yeni sektörlere yöneliyor

    Çin'in Batı'yla ticaret savaşının ortasında kalan göçmen işçiler, büyük bir zorluk yaşarken, Çin ekonomisini yüksek teknolojiyle kurtarmaya çalışıyor.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye görüşmesi sona erdi
    16:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye görüşmesi sona erdi

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'yi Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde kabul etti. Yaklaşık 2,5 saat süren görüşmede Gazze'deki son durum, ateşkes için atılacak adımların yanı sıra insani yardımların daha hızlı ulaştırılması konuları masaya yatırıldı.

  • Kazakistan'da Türk Büyükelçiliği, çevre temizliği kampanyasına katıldı
    15:56 Kazakistan'da Türk Büyükelçiliği, çevre temizliği kampanyasına katıldı

    Kazakistan'da düzenlenen Temiz Kazakistan kampanyası kapsamında Türk Büyükelçiliği görevlileri, Astana'daki Atatürk Parkı'nda çevre temizliği yaptı. Astana Valiliği tarafından düzenlenen kampanyaya yabancı misyon temsilcilikleri de katıldı. Büyükelçilik görevlileri, Atatürk Parkı'nda bölge sakinleriyle birlikte temizlik yaparak, hem çevreye katkıda bulundu hem de Mustafa Kemal Atatürk'ü anma fırsatı yakaladı.

  • Bakan Fidan, Batılı devletlere tarihi uyarı: Filistinlilerin hak ettiği devlet verilmezse krizler devam edecek
    13:35 Bakan Fidan, Batılı devletlere tarihi uyarı: Filistinlilerin hak ettiği devlet verilmezse krizler devam edecek

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri ile düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Bakan Fidan İran-İsrail gerilimine ilişkin yaptığı açıklamada "Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmezse bu krizler artarak devam edecektir" ifadelerine yer verdi.

  • Amsterdam'da Yeni Oteller İçin Yasak Bölge İlan Edildi
    13:16 Amsterdam'da Yeni Oteller İçin Yasak Bölge İlan Edildi

    Amsterdam Belediye Meclisi, kenti oteller için yasak bölge ilan etti ve geceleyen turist sayısını sınırlayacak. Yoğun turist akını nedeniyle kentin tarihi dokusu ve şehir sakinlerinin yaşamı olumsuz etkileniyor. Belediye, zararlı madde salımını azaltmak ve daha yaşanabilir bir şehir yaratmak amacıyla ziyaretçi sayısını azaltmayı hedefliyor. Yeni otel açılışlarına ruhsat verilmeyecek ve kentteki yatak sayısı 20 milyonun üzerine çıkamayacak.


Advertisement