Tanklar Silvan'da!

Silvan'da bir kez daha sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Helikopter ve tank destekli operasyonda 17 örgüt üyesi etkisiz hale getirilirken, ilçede çatışmalar devam ediyor. Bölge illerinde ise saldırı ve çatışmalar ise hız kesmiyor.

Tanklar Silvan'da!

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde kaymakamlık bugün saat 06.00'dan itibaren sokağa çıkma yasağı ilan etti. İlçede sabah saatlerinden itibaren silah ve patlama sesleri duyuldu.

İKİ ASKERİN ŞEHİT EDİLMESİYLE

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde dün sabah saatlerinde evlerinden çıkıp birliklerine gitmek icin otomobile bindikleri sırada astsubay Tolga Topçuoğlu, uzman çavuş Sinan Uçan, PKK'lı militanların otomatik silahlı saldırısında şehit oldu. Askerleri şehit eden örgüt üyelerini etkisiz hale getirmek için güvenlik güçleri operasyon başlattı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLANI

Silvan Kaymakamlığı operasyonların sürdüğü ilçede dün saat 06.00'dan itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini açıkladı. Yasak kararı camiler ve polis araçlarından yapılan anonslarla halka duyuruldu. Sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından hava destekli operasyon başlatıldı.

TANKLAR VE ÖZEL HAREKÂT

Özel harekat timleri ve komandoların da katılımıyla gerçekleştirilen helikopter ve tank destekli operasyonda güvenlik güçleri ile örgüt üyeleri arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor. Operasyonda şu ana kadar 17 örgüt üyesi etkisiz hale getirildiği belirtildi. Örgüt mensuplarının kamufle olmak için mahalle aralarına çarşaf ve branda astığı, çöp konteynerleri ile barikat kurduğu ve yollara hendek kazdığı gözlendi.

Operasyon sırasında, PKK'lı militanlar güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla açılan ateş sonucu bazı polis araçlarına kurşun isabet ettiği görüldü. Terör saldırılarından bazı iş yerlerinin zarar gördüğü dikkati çekti. Güvenlik güçleri, barikatları aşarak, belirlenen hedeflere yönelik operasyonunu devam ediyor.

ROKETATAR OKULA İSABET ETTİ

Buarada, Mescit Mahallesi'nde örgüt üyelerinin attığı roketatar mermilerinden biri Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nun çatısına isabet etti. Olaylar nedeniyle eğitim yapılmayan okulun çatısındaki yangını itfaiye ekibi söndürdü.

BELEDİYE BAŞKANI GÖZALTINA ALINDI

Silvan Belediyesi Eşbaşkan vekilleri Zuhal Tekiner, Kerem Canpolaten, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Karakoç ve meclis üyesi Gülistan Kılıç'ın polisler tarafından gözaltına alındı. İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen belediye eşbaşkanları ve beraberindekiler daha sonra serbest bırakıldı.  İlçede şiddetli çatışmalar devam ederken, Silvan Devlet Hastanesi'ne 2 yaralı götürüldü. Yaralıların Mehmet Cevat Kartalkuş ve Hayriye Hüdaverdi olduğu öğrenilirken, yapılan ilk tedavilerinin ardından yaralılar Diyarbakır'a sevk edildi.

Vurulan ve çocuk yaşta olduğu bildirilen Vedat Akcanım adlı kişinin ise cenazesinin Tekel Cami'nde bekletildiği bildirildi.

İlçenin Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde operasyonlar sürerken, Bağlar Mahallesi Diyarbakır Caddesi üzerinde zırhlı araçlarla gezen polis, kendilerine direnenlere gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Konak Mahallesi'nde Ahmet Çiçek isimli bir yurttaş yaralandı. Komsuşu Ahmet'i hastaneye götürmek istedi ancak hastaneye alınmadığı belirtildi. K

BİSMİL'DEKİ PKK OPERASYONU

Öte yandan, İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Bismil İlçesinde düzenlenen operasyonda, eylemlerde kullanılmak üzere PKK'lı militanlarca hazırlanmış el yapımı patlayıcılar ele geçirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, İl Jandarma Komutanlığınca terör ile mücadeleye yönelik olarak yapılan istihbarı çalışmalar sonucu adli arama faaliyeti gerçekleştirildiği belirtilerek, "Terör örgütü mensuplarınca eylemlerde kullanılacağı değerlendirilen silah ve mühimmatların saklandığı depoların ve gizleme alanlarının tespitine yönelik olarak yapılan çalışmalar neticesinde, Bismil ilçesi Köseli mahallesinde arazide çuval içerisinde ve toprağa gömülü vaziyette kullanıma hazır 10 adet el yapımı patlayıcı madde ele geçirilmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile ele geçirilen el yapımı patlayıcı maddelere el konulmuş olup, olay ile ilgili şüpheli ya da şüphelilerin yakalanması çalışmalarına devam edilmektedir" denildi.

HASTANE YOLUNA BOMBA KONULDU

Buarada, Silopi ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Yenişehir Mahallesi'ndeki Devlet Hastanesi'ne giden tek ana yol olan Hastane Caddesi'nde menfeze patlayıcı yerleştiren örgüt üyeleri, dün sabah uzaktan kumandayla infilak ettirdi. Şiddetli patlamada ölen ve yaralanan olmazken, caddedeki parke taşları fırladı, çukur oluştu. Patlamada yakında bulunan ve aralarında bir eczanenin de olduğu binaların camları kırıldı, eşyası tahrip oldu. Acil olarak hastaneye gitmek zorunda kalan vatandaşlar hasar gören karayolu üzerinden güçlükle geçerek hastaneye ulaşmaya çalıştı. Yetkililer, hastaneye giden diğer ara sokakların örgüt üyelerinin kazdığı hendekler ve kurduğu barikatlar nedeniyle kapalı olduğu belirtti.  Polis, bombalı saldırıyı düzenleyenleri yakalamak için çalışmalarını sürdürüyor.

NUSAYBİN'DE SİLAHLAR SUSMUYOR

Nusaybin İlçesi'nde Valilik kararı ile önceki gün saat 19.00'dan itibaren başlayan sokağa çıkma yasağı nedeniyle Nusaybin'de esnaf erken saatlerde kepenk kapatarak evlerine çekildi. İlçe merkezinde güvenlik güçleri tarafından başlatılan operasyon, sabah saatlerine kadar sürdü. Saat 22.30'dan sonra ilçenin birçok noktasında silah sesleri duyulmaya başlandı. İpek Yolu ve Veysike Kavşağı'nda çok sayıda askeri zırhlı personel taşıyıcı aracın konuşlanmasının ardından silah sesleri aralıklarla sabaha kadar sürdü. Öte yandan Nusaybin'de sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinden sonra Cizre üzerinden Kuzey Irak ya da Şırnak ile Silopi'ye gitmesi gereken araçlar, Mardin'in Midyat ve Şırnak'ın İdil İlçeleri üzerinden yollarına devam etti.

ÖRGÜT ÜYELERİ İŞ MAKİNALARI YAKTI

PKK mensupları, Varto-Bulanık karayolunun Meşeiçi mevkisinde, Karayolları Van Bölge Müdürlüğüne ait 3 iş makinesini durdurdu.  Sürücüleri araçtan indiren örgüt üyeleri, iş makinelerini ateşe vererek olay yerinden kaçtı. Muş Valisi Seddar Yavuz,  yaptığı açıklamada, PKK'nın bölgeye sunulan hizmetlerden bir kez daha rahatsızlığını ortaya koyduğunu söyledi. Yavuz, "Devletimizin bölgenin refahını artırmaya yönelik çalışmaları devam ederken, bölücü terör örgütü iş makinelerine saldırarak yapılan hizmeti engellemeye çalışıyor" ifadesini kullandı.

Kaynak: Recep Kaya