Konya, tarım ve sanayi şehri olmasının yanında, 4 üniversitesi ile son yıllarda iyi bir öğrenci şehri konumuna geldi. 10 binlerce üniversite öğrencisine ev sahipliği yapan Konya, üniversitelerin çevrelerinde özellikle önemli bir yoğunluk yaşıyor. Üniversitelerin açılış tarihleri farklılık gösterse de, önümüzdeki hafta genel manada 2017-2018 eğitim-öğretim yılına üniversiteler de başlamış olacak. Bu nedenle Konya’da gelmeye başlayan üniversiteli öğrencilerin yoğunlukları da hissedilmeye başladı. Öğrenciler üniversiteler açılmadan önce kalacak yerlerini ayarlamak için Konya’ya geliyor. Üniversitede ilk senesi olan öğrenciler genelde yurtlara kayıt yaptırırken, bu aşamayı atlatan bir çok öğrenci de üniversiteye yakın bir yerde ev tutma çabası içerisine giriyor. Bu nedenle Bosna Hersek Mahallesi’nde ev bulamayan öğrenciler de çevre mahallelere yayılıyor. Bölgede özellikle 3+1 konut talebinin çok fazla olduğunu ancak konut yetersizliğinden dolayı talebin karşılanmadığını belirten uzmanlar, bölgede yeni imar çalışmasının yapılıp konut ihtiyacının giderilmesi gerektiğinin altını çiziyor. 

HAREKETLİLİK BİR KAÇ HAFTA DAHA SÜRECEK

Konuyla ilgili bilgiler veren Mercan Emlak Danışmanı Mustafa Çıracı, üniversitelerin açılmasına son günler kala, öğrencilerin konut kiralama taleplerinde ciddi artışlar olduğunu söyledi. Bazı öğrencilerin aileleri ile kaldıklarını ancak 3+1 konutlarda yetersizlik olduğunu vurgulayan Çıracı, “Öğrenciler gelmeye başladı. Ancak 3!1 evlerde sıkıntı var. Yetersiz kalıyor. Aileleriyle gelen öğrenciler için ideal olan konut 3+1. 2+1, 1+1 tarzındaki daireler yetersiz geliyor, o yüzden ciddi bir 3+1 talebi var. Ancak bölgede imar açılmıyor, yeni konut yapılamıyor. Eğer 3+1 konut yapılsa talep patlaması olacak. Yoğunluk üniversite açıldıktan bir 15 gün daha sürer. Sonra herkes yerlerine yerleşir. Ev tutma yoğunluğu da son bulur” dedi. 

KİRALARDA YÜZDE 10 ARTIŞ VAR

Konutların kira fiyatları ile ilgili de bilgi veren Çıracı, şöyle devam etti, “Kiralar 1+1’ler 700-1000 TL’ye kadar çıkıyor. Eşyalılarda 1000-1200 TL civarında. Geçen yıla oranla yüzde 10 oranında artış var neredeyse. Buralarda konut olmayınca öğrenciler de çarşıya doğru gidiyor. Bu civarda artık ev bulamıyorlar.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim