Magazin ünlülerine yaptırılan yanıltıcı tanıtımlarla gündeme gelen ve internetten satışı yapılan takviye edici gıdalara ilişkin reklamların sadece yüzde 3’ünün gerçeği yansıttığı belirlendi.

Takviye gıdanın kendisi de reklamı da büyük yalan

Mustafa M. Bildircin

Magazin ünlülerine yaptırılan yanıltıcı tanıtımlar ile gündeme gelen takviye edici gıdaların halk sağlığı için taşıdığı riski, Ticaret Bakanlığı’nın verileri de gösterdi. 2015 yılından bugüne toplam 764 adet takviye edici gıda reklamı incelendiğini açıklayan bakanlık, bu reklamlardan 606’sının mevzuata aykırı olduğunu belirledi. 137 reklam için de toplam 6,7 milyon TL’lik idari para cezası uygulandı. Sadece 21 reklamın gerçeği yansıttığı ve mevzuata uygun olduğu bildirildi.

İnternetten denetimsiz satışı yapılan takviye edici gıdalar TBMM gündemine taşındı. Eczaneler dışında yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı kontrolünde internet ortamında satılmasına izin verilen gıda takviyelerinin sanal alışveriş mağazalarında satılmaya başlandığının altını çizen CHP Milletvekili Levent Gök, usule uygun olmayan şekilde satışı yapılan gıda takviyelerine ilişkin verileri, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a sordu.

MEVZUATA AYKIRI BEYANLAR

Bakan Pekcan’ın sorularına verdiği yanıtlar, tehlikenin boyutunu bir kez daha gözler önüne serdi. Takviye edici gıdalara ilişkin reklam tanıtımların denetim yetkisinin Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu’nda olduğunu ifade eden Pekcan, takviye edici gıda sektöründe en sık karşılaşılan sorunun, “Zayıflatır, yağ yakar, kilo aldırır, saç çıkartır, cinsel performansı artırır” gibi mevzuata aykırı sağlık beyanlarının kullanılması olduğunu söyledi.

REKLAMLARIN YÜZDE 2’Sİ UYGUN

Pekcan, Reklam Kurulu’nca 2015-2020 döneminde incelenen takviye edici gıda reklamlarına yönelik verileri de paylaştı. Belirtilen tarihler arasında 764 adet takviye edici gıda reklamının incelendiği belirten Pekcan, bu reklamlardan sadece 21’inin mevzuata uygun olduğunu bildirdi. Yanıltıcı olduğu belirlenen 606 reklam için “Reklam durdurma cezası” verilirken 137 reklam için de toplam 6,7 milyon TL’lik idari para cezası uygulandı.