Takdir hakkı ve penaltı kararları

İlk 2 haftada hakemlerin verdiği veya vermediği penaltılar daha çok konuşuluyor. Şimdi bu pencereden bakıldığında iş dönüp dolaşıp hakemin takdir hakkına giriyor. Bu düşünce VAR'ın başındaki hakemleri de bağlar. Bu sezon da kolay penaltı çalınması düşüncesi gündemde. Bir de uydurulmuş sözler var. Penaltı penaltı gibi olmalı. Hiç de doğru sözler değil. Bu sözlerlerle uluslararası oyun kurallarını gözardı ettiğimizi görmekteyiz. Oyun kuralları 10 kusurlu hareketin penaltıyla değerlendireceğini bildirirken, standart kararlar çıkmalı. Adı üstünde ceza alanı. Hakemin taktir hakkı değişken olmamalı. Top ceza alanında elle kolla buluştuğunda hakemin pozisyona baktığı an top mu ele el mi topa çarpamı saliseler içinde süzüp penaltı veya devam kararı vermek o an hakemin takdir hakkıdır. Bazı penaltı kararları tartışılırken, örneğin korner veya frikikte iki koluyla rakibini kavramış oyuncunun hareketi, futbolla ilgisi olmayan ancak güreşi andıran pozisyonun tartışılması abesle iştigaldir. Bir önemli konu da taç atışları. Beşiktaş-Antalyaspor müsabakasında konuk ekip golü öncesinde pozisyon orta sahanın 2 metre gerisinde yaşanırken, taç orta sahanın 3 metre ilersinden atıldı ve o pozisyon gitti gol oldu. Oyuncu, hakemin "Biraz geriden at" uyarısına sadece 2-3 adım uydu. 4. hakem işaret etse de görüşünde ısrar etmeliydi. Daha da önemlisi 1987 yılında çıkan kuralla taç rakip takıma yani Beşiktaş lehine verilmeliydi.

 

Y. Malatya-Göztepe

Cüneyt Çakır

 

İlk yarıda hakemin topu oyunda çok tutmak düşüncesini, ikinci yarıda faullerin çoğalması önledi. Kaleci İrfan'ın Yusuf'a hareketi net bir penaltıydı ve sarı karttı, doğru uygulandı. İyi bir yönetim sergiledi.

 

Y. Denizli-Trabzon

Volkan Bayarslan

 

Lopes'in Nwakeme'yi arkadan itip düşürmesine hakem doğru bir kararla penaltı verdi. VAR'dan Y. Kemal Uğurlu herhalde pozisyonu kolay penaltıya benzetti. Müdahalesi yanlıştı. Hakem de izleyip penaltı kararını iptal etti. O zaman itmeyi kurallardan çıkartmak gerek. Son dakikada Trabzonspor'un penaltı peklentisine verilen devam kararı doğruydu. Trabzonspor'un golüne VAR'dan ofsayt çıktı.

 

Gençlerbirliği-İH Konyaspor

Mustafa Öğretmenoğlu

 

Bazı fauller değerlendirilmese de 90 dakikalık yönetimi iyiydi.

A. Alanyaspor-HK Kayserispor

Erkan Özdamar

Kayserispor golü VAR'dan ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Efecan'ın düştüğü pozisyonda penaltı beklentilerine devam kararı doğruydu. Yönetimi geçerli not alır.

Beşiktaş-FT Antalyaspor

Hamil Umut Meler

İyi götürdüğü müsabakanın ikinci yarısında verilmeyen sarı kartlar vardı. Boyd'a gösterdiği sarı kartta faul bile yoktu. Taçtan gelen Antalya golü ana yazıda detaylı belirttiğim gibi yanlış bir karardı.

Gaziantep FK-F. Karagümrük

Alper Ulusoy

Tarafların birer puan aldığı müsabakada penaltı beklentilerine devam kararları doğruydu. İyi bir yönetim gösterdi.

BB Erzurum-DG Sivasspor

Serkan Tokat

BB Erzurumspor'un iptal edilen golünde hakem oyuncunun koluyla oynadığını iyi tespit etti. Yönetimi iyiydi.

Kasımpaşa-Çaykur Rize

Suat Aslanboğa

Kasımpaşa'dan Anıl rakibinin bilek üstüne bastı. VAR'ın uyarısından sonra gelen kırmızı kart doğruydu. İkinci golde Kasımpaşa lehine ofsayt olmasına rağmen oyunu devam ettirip golün geçerli sayılmasını, avantaja bıraktığı için hakeme artı bir puan getirdi. Kasımpaşa'dan Tarkan'a verilen sarı kart bariz gol şansı nedeniyle kırmızı olmalıydı.

M. Başakşehir-Galatasaray

Atilla Karaoğlan

Bazı sarı kartlar çıkmadı. Demba Ba ikinci sarıyı görmediği için şanslıydı. Verilen penaltı öncesi devam kararı doğruydu. VAR'ın müdahalesi ile seyredilip penaltıya dönüştü. Ancak bu pozisyona VAR'ın müdahelesi doğru mu? VAR'ın eğitmenleri hakeme bunları anlatmalı.

Fenerbahçe-Atakaş Hatay

Ümit Öztürk

90 dakikanın genelinde yönetimi iyiydi. Riberio sarı kartı aldatmadan gördü. Aslında düşmüştü. Riberio'nun ikinci sarısı ile Sackey'e gösterilen kartlar doğruydu.

 

Yazarın Diğer Yazıları