Tabloyu Yanlış Anladılar Rize'nin 4'te Birini Kovid-19'lu İfade Ettiler

Tabloyu Yanlış Anladılar Rize'nin 4'te Birini Kovid-19'lu İfade Ettiler
TÜRKSAM İnfografik Servisi'nin Sağlık Bakanlığı verilerine göre hazırladığı ve her yüz bin kişi için hazırladığı İl İl Koronavirüs Haritasındaki oranlar bazı kesimlerce yüzde olarak algılandı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, dün akşam il il koronavirüs vaka sayılarını gösteren haritayı paylaştı. Bakan Koca’nın açıklamalarının ardından Türkiye Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM), Sağlık Bakanlığı verilerine göre nüfusa göre vaka sayısının orantılı İl İl Koronavirüs Haritası hazırladı.

TÜRKSAM İnfografik Servisi'nin Sağlık Bakanlığı verilerine göre hazırladığı tabloda oranlar her yüz binlik nüfusa göre vaka sayısı olarak verilirken, bunu ifade eden dipnot (*) simgesiyle tablonun sağ üst köşesinde yer aldı ve tablonun sonunda da dipnotun açıklamasına yer verildi. Buna rağmen bazı kesimlerce ve vatandaşlar tarafından oranlar yüzdelik olarak değerlendirdi.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)’ye göre 31 Aralık 2019 tarihi itibarıyla 343 bin 212 nüfusa sahip bulunan Rize’nin nüfusunun 348 bin 608 olarak yazıldığı TÜRKSAM İnfografik Servisi'nin hazırladığı tabloda, vaka sayısının nüfus oranı olarak 25,2 oranına ve tablonun bitiminde bu rakamın her yüz bin kişi için olduğu bilgisine yer verilirken verilen bu oranı da yüzde olarak algılayanların bu şekilde değerlendirmeleri nedeniyle Rize’de her 4 kişiden birinde Kovid-19 vakası olduğu algısı oluştu.

Yanlış anlaşılmaların son bulması için tekrar ediyoruz TÜRKSAM’ın hazırladığı tabloda yer alan 25,2 rakamı her yüz bin kişide görülen vaka sayısını ifade ediyor. Rize’nin yüzde 25,2 nüfusu 86 bin 489’dur.

Öte yandan Bakan Koca'nın açıklama yaptığı saatlerde Rize'de koronavirüslü vaka sayısı 92'ye yükselmişti.

turksam-il-il-vaka-listesi.jpg