SUYUMUZ, SUYAMI DÜŞTÜ?

Tarih : 2019-05-22 / Kategori : Genel Haber

SUYUMUZ, SUYAMI DÜŞTÜ?

         Devlet Su İşleri 24. Bölge Müdürlüğü tarafından yapımı gerçekleştirilen Iğdır İçme suyu projesinde çalışmalar kar ve kış demeden aralıksız devam etmiş ama henüz şebekeye su verilmemiştir.  
         

          Yapımı devam eden Iğdır İçme suyu projesi; Tuzluca Ünlendi Barajı,  İçme suyu Arıtma Tesisi ve içme suyu Ana İsale Hattı olmak üzere üç adet büyük projeden oluşmaktadır.
            DSİ Bölge Müdürü Mahmut Dündar daha önce yaptığı açıklamada: “Tuzluca Ünlendi Barajı; Iğdır ilinin yaklaşık 66 km güney batısında Acıçay deresi üzerine temelden 68 m yükseklikte ve 97 milyon m3 su depolama hacmine sahip içme suyu ve sulama amaçlı kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşaatı yapılmıştır. Tuzluca Ünlendi Barajında depolanan bu su ile Iğdır il merkezi başta olmak üzere Tuzluca, Karakoyunlu ve Aralık ilçeleri ile Melekli, Halfeli ve Hoşhaber Beldeleri ve bunlara bağlı 70 adet köyün 2050 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak ve aynı zamanda Tuzluca ilçesi ve köylerine ait 98.620 dekar tarıma elverişli arazi yüksek basınçlı borulu sulama sistemi ile sulanması temin edilecektir. Açıklaması yapılmıştı.  
Kar kış demeden çalışan müteahhit sonunda su hattını çekme işlemini bitirdi ve seçimden öncede Iğdır Valisi Enver Ünlü tazyikli suyun şehir sınırına geldiğini, seçimden hemen sonra şebekelere verileceği açıklanan su ile ilgili ne konuşan var, ne de bu işi akıllara getiren var.
Hani olumsuzluk anlamında söylenir ya “o iş suya düştü” lütfen suyumuz suya düşmesin. İçilebilir olmayan bir suyu hem kullanıyoruz, hem içiyoruz. Madem tertemiz su şehrimizin sınırına kadar geldi, neden şebekeye bağlanmıyor.
        Şehir şebekesinin eski olduğunu biliyoruz. Yenisi yapılıncaya kadar eski şebekeyle idare etsek ne sakıncası olur.  Yeni şebekenin çekilmesinin büyük zaman alacağını hepimiz biliyoruz. Yani bu zamana kadar insanları arsenikli su içmeye ve kullanmaya mecbur mu etmek gerekiyor.
Vali, seçimden hemen sonra suyun şebekelere verileceğini söylemişti. Seçim bitti aylar geçti ama su şebekeye verilmedi.  
Yeni şebekenin çekilebilmesi için Iğdır Belediyesi yıllar önce bir proje hazırlatıp Avrupa hibe fonlarına başvurmuştu. Bu projenin kabul edildiği, onaylandığı, 30 milyon Euro civarında bütçenin olduğu biliniyor. Ama belediyenin bunu ihale etmesi, işe başlaması aylar belki de yıllar alır. Bu zamana kadar suyun şebekelere verilmesi gereklidir.
          Umarız yetkililer sesimizi duyar, bir an önce suyumuzu şebekelere verirler. 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.