|

Suudi Arabistan: İdam cezası istedik

Suudi Arabistan Savcısı Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili çok önemli açıklamalar yaptı. Açıklamada, "Zanlılardan 5'i için idam cezası istendi" ifadelerine yer verildi. Cemal Kaşıkçı'nın ölüm nedeninin boğuşma ve öldürücü dozda ilaç olarak tespit edildi. Prens Selman'ın danışmanı Kahtani hakkında soruşturma açıldı, yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Şüphelilerden birinin konsolosluktaki kamerayı bozduğu tespit edildi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, "Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi büyük bir hata. Olay şu an yargıda, siyasileşmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Yeni Şafak
13:21 - 15/11/2018 Perşembe
Güncelleme: 16:51 - 15/11/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'ndan öldürülmüştü.
Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim'de İstanbul Başkonsolosluğu'ndan öldürülmüştü.

Suudi Arabistanlı savcı, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili "Zanlılardan 5'i için idam cezası istedik" açıklamasını yaptı.

Cemal Kaşıkçı'nın ölüm nedeni boğuşma ve öldürücü dozda ilaç

Cemal Kaşıkçı'nın ölüm nedeninin 'boğuşma' olduğu ifade edildi. Açıklamaya göre, ceset, parçalara ayrıldı ve konsolosluktan çıkarıldı, ölüm nedeni boğuşma ve öldürücü dozda ilaç olarak açıklandı. Kaşıkçı'nın ülkeye dönmesi sağlanamayınca öldürülüğü ifade edildi.

Prens Selman'ın danışmanı
hakkında soruşturma açıldı, yurtdışına çıkış yasağı konuldu. Şüphelilerden birinin konsolosluktaki kamerayı bozduğu tespit edildi.

Soruşturma Veliaht Prens'i kapsamıyor

Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili soruşturmanın Veliaht Prens'i kapsamadığı ifade edildi.

'Yerel işbirlikçi'nin fotoğrafı elimizde

Suudi Savcı, 'yerel işbirlikçi'nin net bir fotoğrafının ellerinde olduklarını ifade ederek, "Türk yetkililere vereceğiz" ifadelerini kullandı.


Suudi Arabistanlı savcı tarafından yapılan açıklamanın en önemli maddeleri şöyle:
  • -5 zanlı için idam cezası istendi
  • -Prens Selman'ın danışmanı Kahtani hakkında soruşturma başlatıldı
  • -Konsolosluğun kameraları şüphelilerden biri tarafından bozuldu
  • -Ölüm emri, İstanbul'a gelen ekibin başın tarafından verildi
  • -Ölüm nedeni boğuşma ve ölümcül dozda ilaç
  • -Ceset parçalara ayrıldı ve konsolosluktan çıkarıldı
  • -Suudi Arabistan'a dönüşü sağlanamayınca öldürüldü
  • -Soruşturma Veliaht Prensi kapsamıyor
  • -Türk yetkililere, yerel işbirlikçinin düzgün bir fotoğrafını vereceğiz

Kahtani kimdir?

Reuters, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölüm emrinin Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın danışmanı Kahtani tarafından verildiğini öne süren bir haber yayınlamıştı. Habere göre, Skype üzerinden konsolosluğu arayan Kahtani önce Cemal Kaşıkçı'ya hakaret etti ve ardından infaz timine 'bana bu köpeğin kafasını getirin' dedi. Haberde Skype görüşmesine ait kayıtların Türkiye'nin elinde olduğu iddia edildi.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin failleriyle ilgili süreci yazarak, idam veya iade seçeneği üzerinde durmuştu.
  • Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda vahşice öldürdükten sonra ülkelerine kaçan 15 kişilik Suudi infaz timinin yargılanmasına dair süreç işliyor. Suudi makamlarının 'tutukladık' dediği tim üyelerinin, Suudi Arabistan'daki yasalar gereğince cinayetten yargılanması ve bunun sonucu olarak da idam edilmeleri gerekiyor. Hukukçulara göreyse Suudi yönetimi işi cinayet dışına taşımak ve siyasi bir suçtan hüküm vermek niyetinde. Türkiye'de idam kararı olmadığı için infaz timinin ülkemize iadesinde ise bu seçenek ortadan kalkıyor.
  • Suudi Arabistan heyeti, Cenevre'de bir araya geldikleri Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne Cemal Kaşıkçı soruşturmasıyla ilgili bilgi verdi. Heyet, yürütülen soruşturmanın sonunda saldırganların adalet önüne getirileceğini söyledi.
  • Riyad yönetimi, İstanbul'da işlenen cinayet nedeniyle zor durumda. Uluslararası tepkiler dinmezken, henüz cesedin yeri açıklanmış değil.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı
, "Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi büyük bir hata. Olay şu an yargıda, siyasileşmesine izin vermeyeceğiz" dedi.
#Suud
#Kaşıkçı
5 yıl önce