Süryaniler eğitim yılına ilkokulsuz başlıyor

İstanbul’da 2013’te açılan Süryani Mor Efrem Anaokulu iki yıldır mezun verirken, öğrencilerin gidebileceği bir ilkokul halen bulunmuyor.

Süryaniler, yeni eğitim öğretim yılına da ilkokulu olmadan başlıyor. İstanbul’da 2013’te açılan Süryani Mor Efrem Anaokulu iki yıldır mezun verirken, öğrencilerin gidebileceği bir ilkokul halen bulunmuyor. Devlet desteği olmaksızın bir okul açılması ise şimdilik mümkün görünmüyor. 

1913-1914 öğretim yılında, Osmanlı vilayetleri ve livalarında, gayrimüslim toplumlarına ait toplam 2 bin 580 okul bulunuyordu. Bu okullardan 29’u Süryani toplumuna aitti. 1928’de Mardin’deki son Süryani okulunun da kapanmasının ardından, Süryaniler yaklaşık 90 yıl boyunca okul açamadı. Lozan Antlaşması’yla gayrimüslim toplulukların eğitim hakkının güvence altına alınmış olmasına rağmen okul açmalarına izin verilmeyen Süryaniler, en temel insan haklarından biri olan eğitim-öğretim hakkından mahrum kaldılar.

İstanbul Süryani toplumu, anaokulu açmak için 2012 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’na yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine başlattığı hukuk mücadelesini kazanmış ve 2013 yılında, devletten herhangi bir ekonomik destek görmeden, Mor Efrem Anaokulu’nu açmıştı.

Mor Efrem Anaokulu, dördüncü dönem öğrencilerini kabul etmeye hazırlanıyor. 50 mevcudu olan ve açıldığından bu yana kontenjanını dolduran okul, bu yıl da yaklaşık 50 öğrencisiyle ders başı yapıyor. Ancak anaokulundan mezun olan öğrencilerin gidebileceği bir ilkokul halen bulunmuyor.

Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı, anaokulunun ardından bir ilkokulun da kurulması için uğraş veriyor. Bir yandan müfredatla ilgili çalışmalar yürüten Vakıf, bir yandan da okulun açılabilmesi için gereken koşulları yaratmaya çalışıyor. Ancak Vakıf, devlet desteği olmadan bunun imkânsız olduğunu belirterek Millî Eğitim Bakanlığı’na okul açılabilmesi destek çağırısı yapıyor.

Bina tahsis edilmeli

Konu hakkında görüştüğümüz Beyoğlu Süryani Kadim Meryemana Kilisesi Vakfı Başkanı Sait Susin, “Anaokulu halihazırda eğitime devam ediyor ve cemaatten ilgi görüyor. İlkokul için de çalışmalara başladık. Ancak karşımızda büyük bir mali külfet var. Bunu karşılamamız mümkün değil, bağışlarla da karşılayamayız. Ekonomik desteğe ihtiyacımız var” dedi.

Okul konusunda en önemli sıkıntının mekân olduğuna vurgulayarak, devletin bir okul binası tahsis etmesinin yeterli olacağını, diğer masrafları kendilerinin karşılayabileceğini belirten Susin, bu konuda Millî Eğitim Bakanlığı’ndan talepte bulunduklarını ancak halen bir sonuç alamadıklarını söyledi. 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.