Surp Giragos’un harap halinin görüntüleri

armenianweekly.com internet sitesinin geçen hafta yayımladığı fotoğraflarda, Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’nin harabeye çevrildiği, İsa Mesih'in çarmıha gerilmesini gösteren bir tablonun da açıkça saldırıya uğradığı görülüyor.

ABD merkezli armenianweekly.com internet sitesi, geçen hafta Diyarbakır Surp Giragos Kilisesi’nin son halinin fotoğraflarına yer verdi. Haberde, fotoğrafların, Temmuz ayında ve gizlice çekildiği yazıldı. Bölgede çatışma sürecinin başlamasın ardından Sur ilçesinin büyük bölümü güvenlik güçlerince giriş ve çıkışlara kapatılmıştı. Geçtiğimiz aylarda ise ilçenin bir kısmı üzerindeki kısıtlama kaldırılmıştı. Ancak kilise ve etrafındaki bölgeye hala girilemiyor. Özel izinle girildiği dönemlerde ise kilisenin kimi bölümlerinde hasar tespit edilmişti. 

Surp Giragos Kilisesi, uzun yıllar ibadete kapalıydı. 22 Ekim 2011’deki açılışına hem yurtiçi hem yurtdışından binlerce Ermeni katıldı. Ortadoğu’daki en büyük Ermeni Kilisesi olan Surp Giragos Kilisesi, kilise vakfı, diasporadaki hayırseverlerin bağışları ve 2011’deki Diyarbakır Belediyesi’nin yardımlarıyla restore edilmişti. 



Yazar Hakkında