Haberde, Türkiye'nin Suriye'de yaşamı normalleştirmeye yönelik çabalarına geniş yer verilirken, "Türkiye'nin Kuzey Suriye'de rolünü artırıyor" başlığını kullandı.

Bülent Albayrak İlköğretim Okulu'nda öğrencilere Türkçe dersi veriliyor. Bülent Albayrak İlköğretim Okulu'nda öğrencilere Türkçe dersi veriliyor.


Haberde, Ankara'nın bölgede birçok okul ve hastane yapımına katkı sağladığı belirtilirken, El-Bab'da okuyan öğrencilere "Türkçe Öğreniyorum" başlıklı bir ders kitabı dağıtıldığı vurgulanıyor. Türkçe derslerinin yanı sıra El Bab'da Türkçe trafik sinyallerinin de kullanıldığına dikkat çekilen haberde, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki rolü artıyor" yorumu yapılıyor ve Ankara'nın bölgede hastane yapımında katkıda bulunduğu belirtiliyor.

elbab5

Reuters'a konuşan El-Bab'ın eğitimden sorumlu direktörü Muhammed Karaz, "Buraya geri döndüğümüzde şehir yıkım içindeydi ve genel olarak yerle bir olmuştu. Bazı okullar neredeyse yok denilecek kadar hasar görmüştü. Türk kardeşlerimiz 10 okulu restorasyonuna yardımcı oldu" dedi. Okullardan birine IŞİD tarafından düzenlenen saldırıda şehit düşen Bülent Albayrak'ın adının verildiği belirtilirken okulun içindeki bir duvarda "Araplar ve Türkler kardeştir" yazan bir duvar yazısı dikkat çekiyor.

elbab2

Derslerde Türkçe eğitimi verilmesi kararının bölgede görev alan Suriyeli eğitim görevlileri tarafından alındığını söyleyen Karaz, amaçlarının Baas ideolojisinin ortadan kaldırılması olduğunu ifade etti.

Türkçe dersinin Türkiye'de eğitim görmüş Suriyeliler tarafından verildiği belirtilirken 6-9 yaş arasındaki öğrencilere Türkçe öğretildiği belirtildi. Karaz, Türk yetkililerin bu dersleri alan öğrencilere, "Eğitimlerinize Türkiye'de denklik verilecektir ve mezun olan öğrenciler Türkiye'deki üniversitelere başvurabilecektir" garantisini verdiğini dile getirdi.

Geçtiğimiz ay Türkiye'nin başlattığı hastane inşaatını Reuters görüntüledi. Geçtiğimiz ay Türkiye'nin başlattığı hastane inşaatını Reuters görüntüledi.


Reuters'a konuşan üst düzey bir Türk yetkili, Ankara'nın amacının yaşamı normale döndürmek olduğunu dile getirirken, "Ankara, Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesini istiyor. Fakat Suriyelileri ağırlamayı ve Suriyeliler için uygun şartları sağlamaya devam edecek" dedi.

elbab

Türkiye'nin bölgede hastane yapımına da ağırlık verdiği söylenirken, El-Bab'da görev yapan bir sağlık görevlisi Ahmed Aabo, "Hastane inşaatlarını Türk şirketler yapıyor. Bizim bu çapta projeleri gerçekleştirecek şirketlerimiz yok. Bir ay önce başlayan hastane çalışmasının yılbaşında tamamlanması bekleniyor" dedi.