Suriyeliler dondurmacı oldu!

Kahramanmaraş’ın dünyaya tanıtılmasında ana unsur olarak adlandırılan ‘Dondurma’ sektörüne Suriyeli sığınmacılarda dahil oldu.

Suriyeliler dondurmacı oldu!

Suriyeliler dondurmacı oldu!

Kahramanmaraş’ın dünyaya tanıtılmasında ana unsur olarak adlandırılan ‘Dondurma’ sektörüne Suriyeli sığınmacılarda dahil oldu.

22 Ağustos 2019 Perşembe 16:47

Kahramanmaraş’ta bazı dondurma üreticileri sigorta primi yatırmamak ve vergiden kaçmak için Suriyeli sığınmacıları işe almaya başladı. Bazı dondurma fabrikaları bununla da yetinmeyerek dondurma yapımında Türk ustalar yerine Suriyelileri kullanıyor.

Osmanlı döneminden günümüze kadar Kahramanmaraş’ın salep, süt ve ustalarının maharetleri ile üretimi yapılan dondurma son yıllarda ‘Merdiven Altı’ üretim olarak adlandırılan ve denetimlerde yaşanan aksaklıklar sebebi ile kalitesinde oldukça düşüş yaşanmaya başlandı. Orta ve Büyük ölçekli dondurma üreticileri bu durumdan rahatsız olurken, bazı dondurma fabrikaları maliyetten kaçmak için üretimi dahi Suriyelilere yaptırıyor.

Bazı fabrikalarda ise neredeyse  Türk işçi hiç çalıştırılmıyor. Kahramanmaraş’ta bir dondurma fabrikasında işçi olarak çalışan M.A, fabrikanın tüm işçilerinin neredeyse Suriyeli olduğunu kendisi de dahil kimsenin SSK’sının yatırılmadığını ve vergi kaçırıldığını iddia ediyor.

M.A ayrıca denetime gelen memurların kısa sürede işletmeden ayrıldığını ve yeterli denetimlerde bulunmadığını ifade ederek ‘’Ben dondurma fabrikasında çalışıyordum. Sigortam yatırılmadı ayrıca, maaşımı da alamadım. Tüm fabrikalar böyle değil ama bazı dondurma üreticileri işçinin maaşını vermediği gibi birde Türk işçileri çıkartıp yerine Suriyeli alıyorlar. Dahası da gündelik 2-3 ton bazen 4 ton dondurma üretimi yapılıyor ancak kayıtlarda böyle bir üretim yok. Vergi kaçırmak için yapıyorlar. Denetim zaten çok az‘’ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 22.08.2019 17:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
abdulbaki günışığı 5 yıl önce

bazı bu işlerden anlayanlardan duyduğum kadarı ile sadece işçi ve sigorta işi değil. dondurmanın en asil malzemesi olan, sahlepin ya hiç kullanılmadığını veya çok az kullanıldığını bunun yerine ithal edilen bir tür deniz yosunundan yapılan sahlep benzeri bir maddenin kullanıldığını duydum.Gıda kontrolu yapanlar adam gibi kontrol yapsalar bu sahlep hırsızlığını ortaya çıkarırlar idi. bu da denetimin adam gibi yapılmadığını göstermektedir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326