Suriyeliler anketinin sonuçları açıklandı

Suriyeliler anketinin sonuçları açıklandı

Suriyeliler anketinin sonuçları açıklandı İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) ve IPSOS Araştırmalar Enstitüsü tarafından Türkiye'deki Suriyeli mültecilerle ilgili bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırmalardan biri olan 'Mülteci Hayatlar Monitörü', Suriyeli mültecilerle...

İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) ve IPSOS Araştırmalar Enstitüsü tarafından Türkiye'deki Suriyeli mültecilerle ilgili bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırmalardan biri olan 'Mülteci Hayatlar Monitörü', Suriyeli mültecilerle ilgili çarpıcı sonuçları ortaya koydu. Araştırmaya göre Suriyeli mültecilerin yüzde 74'ü vatandaşlık istiyor, yüzde 70'iyse Türkçe bilmiyor. Suriyelilerin günlük satın alma gücü 2 doların altında, kayıtlı ve kayıtsız olarak çalışanların oranıysa yaklaşık yüzde 31.

HANE HALKI BÜYÜKLÜĞÜ TÜRKLERİN İKİ KATI

Suriyelilerin hane halkı büyüklüğüyse Türklerin iki katı. Araştırma, 27 Nisan-20 Mayıs 2017 arası mülteci nüfusunun yüzde 79'unu barındıran 10 ilde (İstanbul, Şanlıurfa, Hatay, Gaziantep, Adana, Mersin, Kilis, Mardin, Bursa, İzmir) yaklaşık 1300 kişiyle yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirildi. İNGEV Kurucu Başkanı Vural Çakır, araştırmaya göre kamp dışında yaşayan Suriyelilerin yaklaşık yüzde 90'ı kayıtlı olduğunu, Doğu şehirlerinde geçici kimliği olanların oranının yüzde 93, Güney'de yüzde 90, Batı'daysa bu oranın yüzde 84 civarında olduğunu söyledi.

GÜNLÜK SATIN ALMA GÜCÜ 2 DOLARIN ALTINDA

Hürriyet'ten İpek Yezdani'nin haberine göre, Suriyeli mülteci bir ailenin gıda, içecek, kişisel temizlik gibi kalemlerin dahil olduğu aylık hane tüketim harcaması 867 TL. Kişi başı harcaması ise 140 TL. Yani Suriyeli mültecilerin günlük kişi başı satın alma gücü 2 doların altında, sadece 1.33 dolar (yaklaşık 4.6 lira). Suriyelilerin yüzde 70'iyse ''çalışma koşullarım buradaki halka göre çok daha kötü' diyor.

VATANDAŞLIK İSTİYORLAR

Araştırmaya göre Türkiye'deki Suriyeli mültecilerin yüzde 74'ü Türk vatandaşlığı istiyor, bu oran 15-17 yaş grubunda yüzde 80'e kadar çıkıyor. Suriyelilerin yüzde 52'si kendinin ve ailesinin geleceğini Türkiye'de görüyor, yaklaşık yüzde 45'iyse "Suriyeli olduğum için buradaki halk beni dışlıyor" diyor.

"İmkanım olsa bir Avrupa ülkesine taşınmak istiyorum" diyenlerin oranı yüzde 42, "kesinlikle istemem" diyenlerse yüzde 44 gibi önemli bir kesim. "Çocuklarımın Türkiye'de hayatına devam etmesini istiyorum" diyenlerin oranı yüzde 52. "Geleceğe umutla bakıyorum" diyenlerin oranıysa yüzde 64. Araştırmanın çarpıcı sonuçlarından biri de Suriyeli mültecilerin ortalama hane halkı büyüklüğünün Türkiye hane halkı büyüklüğünün (3.5 kişi) neredeyse iki katı oranında, yaklaşık 6.2 kişi olması.

BANKA HESAPLARI YOK

Araştırmaya göre Türkiye'de kişisel hesabı olan Suriyeli mültecilerin oranı sadece yüzde 4. Bir bankaya ait kredi kartı olanların oranıysa yüzde 2'den daha az. Vural Çakır, "Suriyeli mültecilerin tamamına yakını finansal sistemin dışında kalıyor. Oysa mülteci girişimciliği önemli bir konu. Suriye vatandaşlarının bankada hesap açması için tek başına geçici koruma kimliği yeterli değil ikamet belgesinin bulunması da gerekiyor. Mültecilerin finansal dışlanmışlığının giderilmesi gerekli" diyor.

YÜZDE 6'SI YARDIM ALIYOR

Türkiye'deki 10 Suriyeliden neredeyse 9'u şimdiye kadar hiçbir sosyal yardım almadığını ifade ediyor. Düzenli veya düzensiz olarak sosyal yardım alanların oranı sadece yüzde 13. Yani Türkiye'deki Suriyelilerin sadece 180 bini (yüzde 6'sı) düzenli ayni veya nakdi yardım alıyor. Suriyelilerin sosyal yardım olanaklarının başında Kızılay Kartı geliyor. Şu anda kamp dışında yaşayan Suriyeli mültecilerin yüzde 9'unda, yani 270 bin kentli mültecide Kızılay Kart bulunuyor.

YÜZDE 31'İ ÇALIŞIYOR ÇOĞU KAYIT DIŞI

Araştırmanın çalışma yaşamı ile ilgili bölümü ise Suriyeli sığınmacıların kayıt dışı çalıştığını ortaya koyuyor. Araştırmanın sonuçları şöyle;

Türkiye'de mültecilerin toplam yüzde 31'i şu an iş piyasasına dahil.

Çalışanların yüzde 17'si Türkiyeli bir işverenin yanında çalışırken, yüzde 5'i Suriyeli bir işverenin yanında, yüzde 5'i de kendi hesabına çalışıyor.

Suriyeli mültecilerin yüzde 50'si çalışmıyor ve iş arıyor. Suriyeli erkeklerinse yüzde 50'si çalışmıyor, yüzde 24'üyse iş arıyor.

Suriyeli mülteci kadınların yüzde 8'i çalışırken yüzde 9'u işsiz.

Suriyeli kadınların yüzde 73'ü ne çalışıyor ne de iş arıyor.

Türkiye'deki yaklaşık 650 bin Suriyeli kayıtlı veya kayıtsız olarak istihdamda yer alıyor.

Suriyeliler arasında istihdam alanında yüzde 98 düzensizlik mevcut.

"Suriyeliler anketinin sonuçları açıklandı" haberi, 21 Temmuz 2017 tarihinde yazılmıştır. 21 Temmuz 2017 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Suriyeliler anketinin sonuçları açıklandı haberi 2017 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Suriyeliler anketinin sonuçları açıklandı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  2. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
  3. 08:28 Depremde oteli yıkılan AK Partili isme hizmet plaketi verildi
  4. 08:25 Nuray Babacan: Erdoğan’ın Marmaris tatilinden kritik detay, damat hariç herkes oradaydı
  5. 08:20 İsmail Saymaz: Facetime’dan talimat, Haliç Köprüsü’nde suikast
  6. 08:16 Aytunç Erkin yazdı: 15 Temmuz öncesi uyaran albay bir kez daha uyardı
  7. 08:11 Fehmi Koru: Birileri, CHPlilere, basit gündemlerin peşine takılmanın yanlışlığını hatırlatmalı
  8. 08:09 Soğuk hava geliyor: Meteoroloji’den çok sayıda kent için kuvvetli sağanak uyarısı
  9. 08:06 İsrail İran’a misilleme saldırısı başlattı
  10. 01:12 Yüzyıllık bir geçmişe sahip olan dondurma fabrikası, beklenmedik bir şekilde iflas etti
  11. 01:00 TBMM'nin İliç Komisyonu üyeleri Resmi Gazete'de yayımlandı
  12. 00:53 Elite World Hotels & Resorts, Van Kahvaltısını Türkiye'nin Dört Bir Yanına Taşıyor
  13. 00:51 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunu veto etti
  14. 00:51 Resmi Gazete 19 Nisan 2024 kararları
  15. 00:50 Dubai'yi Vuran Şiddetli Yağış: Okullar Tatil, Havalimanı Sular Altında
  16. 00:47 Dilan ve Engin Polat'a bir suçtan mahkemeden tahliye kararı çıktı
  17. 00:47 Türk Bilim İnsanlarından Şaşırtıcı Keşif: Beyin Hücrelerinde Mikroplastik Tespit Edildi
  18. 00:44 Bugün yüzde 25 zam gelmişti: Kırmızı ete yüzde 50 zam daha açıklanmış bulundu!
  19. 00:43 Sigorta Sektöründe Önemli Gelişmeler: Kefalet Sigortası ve ZAS'ın Hayata Geçmesi Öngörülüyor
  20. 00:41 Prof. Dr. Naci Görür' den Tokat Depremleri İçin Uyarı: "Dikkatli Olunmalı"
Gündem Haberleri