24 Mart 2017 06:28

Suriye'de yükselen çatışmalar: Cihatçıları kimler besliyor?

Suriye'de başarısız geçen 3. Astana toplantısı sonrası yeniden yükselen çatışmaların arkasında neler var? Elijah Magnier analiz etti.

Paylaş

Suriye’de el Kaide ve diğer cihatçı grupların Şam, Humus, Hama ve Dera gibi cephelerdeki saldırıları aynı anda başladı. Cihatçıların Lazkiye kırsalında da operasyona hazırlandığı belirtiliyor.

Bu saldırıların kaynağına dair bir analiz kaleme alan Kuveyt merkezli er Rai gazetesinin deneyimli Ortadoğu Muhabiri Elijah Magnier, “Saldırılar, Suriye’de siyasi çözüm birkaç sebepten ötürü olgunlaşmadığı için Astana ve Cenevre görüşmelerinin başarısızlığa mahkum olduğuna dair Birleşmiş Milletler’e net bir mesaj gönderiyor. Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve ABD’nin pozisyonu, bölgede küresel çözüm değil Suriye’yi bölme istikametinde seyrediyor” diyor.

SÜPER GÜÇLER VE TÜRKİYE'NİN UYUMSUZ AMAÇLARI

Şam ve diğer bölgelere yönelik saldırılara el Kaide’den Ahrar Şam’a, ÖSO’dan ABD destekli Ceyş’ül Nasır’a pek çok grubun katıldığını vurgulayan Magnier, “Süper güçler(Rusya ve ABD) ve Türkiye’nin birbiriyle uyumsuz amaçları askeri durumun kaçınılmaz olarak yükselmesine neden oluyor. Dahası el Kaide, Suriye’de hayatta kalmasını ve buradan Irak ve diğer ülkelere yayılmasını sağlamak üzerine olan stratejik hedeflerine hizmet ettiği sürece her ülkeyle yürümeye hazır” ifadesini kullanıyor.

TÜRKİYE-RUSYA ANLAŞMAZLIĞI

Astana’daki 3. görüşmeye Türkiye’nin düşük delegasyonla katıldığı ve Türkiye ile Suudi Arabistan’ın etkisi altındaki silahlı grupların toplantıya katılmadığını hatırlatan Magnier, bu gelişmenin ardından çatışmaların yeniden arttığına değiniyor. Magnier, bu süreçte Türkiye’nin de “Rusya’nın Kırım’ı yasa dışı şekilde ilhak etmesini” sert bir şekilde eleştirdiği ve Rusya’nın Türkiye’nin Suriye’deki ilerleyişini el Bab ve Menbic’de durdurduğunu hatırlatıyor.

Magnier, Rusya’nın savaşı sonlandırmak istediğini ama el Kaide’nin ilerleyişine de sessiz kalmayacağını belirtiyor. Bu yüzden son günlerde cihatçıların belli cephelerde kaydettiği ilerlemenin tersine döndürülmesi için hamle yapacağını ifade ediyor.

ABD, EL KAİDE'Yİ BESLEME ÇABALARINI GÖRMEZDEN GELMİŞ OLABİLİR

Magnier’e göre ABD ise "Türkiye ve Körfez ülkelerinden el Kaide ve müttefiklerinin beslenmesi çabalarını görmezden gelerek, çatışmaların yükselmesinden sorumlu olabilir." Magnier, ABD ve bölge ülkelerinin Suriye’de Rusya ve İran’ın avantajlı durumda olmasını kabul etmeyeceğini söylüyor. Bu, hedefin el Kaide’nin amaçlarıyla uyuştuğunu vurguluyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya'da 'hayır' için imza kampanyası 

SONRAKİ HABER

Gazeteci Murat Verim gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa