Suriye: Şam'dan sonra hedef Humus

Suriye ordusunun silahlı grupların elinde kalan 'cep' bölgelerindeki ilerleyişi ve tahliye anlaşmaları sürüyor. Ordunun, başkent Şam bölgesindeki silahlı grupların temizlenmesinin ardından Humus'taki benzer bölgeleri hedef alacağı açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şam'da silahlı grupların elinde kalan son bölgelere yönelik operasyonlarını yoğunlaştıran Suriye ordusunun bir sonraki hedefinin Humus kentindeki benzer noktalar olacağı açıklandı. Suriye'nin ulusal uzlaşmadan sorumlu bakanı Ali Haydar, hükümetin Şam çevresindeki bölgelerde kontrolü sağladıktan sonra Humus'un kuzeyinde silahlı grupların elinde olan bir 'cep' bölgesine odaklanacağını söyledi.

Suriye ordusu, silahlı grupların Şam bölgesinde kontrol ettiği en büyük bölge olan Doğu Guta'yı kanıtlanmayan kimyasal silah iddiaları eşliğinde ay başında ele geçirdikten sonra, Dumayr ve doğu Kalamun'da da benzer tahliye anlaşmaları yapmıştı. Bu iki bölgedeki silahlı isyancılar, teslim ve tahliye olmayı kabul etmişti.

'UZUN SÜRMEYECEK'

Ulusal uzlaşmadan sorumlu bakanı Ali Haydar da Reuters'a demecinde, Şam'dan sonra sırada Humus'un olduğunu söyledi. Haydar Humus'ta operasyon konusunda, "Kalamun'da nihai çözüme ulaşıldıktan sonra uzun sürmeyecek" dedi. Suriyeki bakan, hükümetin bir süredir Humus'un kuzeyinde silahlı grupların elinde olan Rastan, Talbiseh ve Hula bölgelerine havadan bildiriler attıklarını, buradaki silahlı gruplarla iletişim halinde olduklarını söyledi. Haydar, "Silahlı gruplar, bir uzlaşma anlaşmasını ciddi ciddi konuşmaya yanaşmadan önce devletin askeri kararlığından emin olmak istiyorlar" dedi.

'GÜNEYDEKİ İSYANCILAR İÇİN DE GEÇERLİ'

Suriyeli bakan, benzer uzlaşma anlaşmalarının ülkenin güneyinde, ABD ile Rusya arasında geçen yıl çatışmasızlık bölgesi ilan edilen alandaki isyancılar için de mümkün olduğunu söyledi; "Seçenekler açık: Tam uzlaşma ya da gereken yerde askeri harekât" dedi. (Dış Haberler)