ABD, Suriye ordusunu vurdu, ordu kararlı: Sınıra yarış sürüyor

Suriye ordusu, Irak-Ürdün sınırındaki Tanf'a doğru ilerleyişini sürdürüyor. Dün Amerikan uçakları ordu ve Iraklı milislerin olduğu bir konvoyu vurmuştu.

Dış Haberler

Suriye ordusu, ABD ve Britanya destekli ÖSO'cuların Deyrezzor'a ilerleyişini durdurmak için Irak-Ürdün sınırına yönelik operasyonunu sürdürüyor.

Al Masdar'da yer alan habere göre ordu Şam-Bağdat yoluna takviye birlikler gönderdi. El Tanf sınır kapısına doğru ilerleyen orduya Hizbullah, Iraklı milisler, ulusal savunma güçleri ve SSNP'li milisler destek oluyor.

Dün Amerikan uçakları Şam-Bağdat yolundaki bir ordu konvoyunu vurmuştu. Suriye kaynakları saldırıda tankların ve zırhlıların yanı sıra 6 kişinin de öldüğünü söylemişti.

Ancak Şam'ın doğusu ve Irak sınırı, ABD, Suriye, İran, Hizbullah ve Irak'ın karşı karşıya geldiği kritik bir kavşak haline gelmiş durumda. 

Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a Irak-Suriye sınırını temizleme önerisi getirmesiyle de birlikte, ABD'nin Irak ile Suriye güçlerinin birleşmesini engellemek için çabaları yoğunlaştı.


Tanf ve çevresi

Öte yandan ÖSO'cular, Deyrezzor'u IŞİD'den kurtarmak ve "rejime üstünlük sağlamak için" ABD ve Britanya desteğiyle operasyonunu sürdürüyor.

Syria Direct'te yer alan habere göre, "Maghawir al-Thawra (MAT)" isimli ÖSO grubu, Humus-Deyrezzor sınırındaki ilerleyişine devam ediyor.

Bir "muhalif" kaynak, MAT Deyrezzor vilayetine giriş için bir nokta arıyor. ÖSO'cular Badiya'dan El Bukemal'e uzanan yolu kesmek isterken, Suriye ordusu da Badiya'da ÖSO'nun önünü kesmek istiyor. Ordu, Badiya'da Palmira kırsalındaki IŞİD'lilerle de çatışıyor.

MAT tarafından çekilen videoların da bölgede çekildiği, bu videoların açıkça IŞİD'e değil, Suriye ordusuna göderilmiş mesajlar olduğu söyleniyor.

Syria Direct'e konuşan MAT kaynağı, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun, İran, Rusya ya da Suriye ile çatışmayı istemediğini söylediğini aktarıyor.


El Bukemal ve Deyrezzor

Ancak bir MAT komutanı, "Bizim hedeflerimiz net: Deyrezzor'a doğru ilerleyen rejim yanlısı milislere üstünlük sağlamak istiyoruz" diyor.

El Bukemal'i hedefleyen ÖSO ve ABD'nin, buradan Deyrezzor kentine doğru ilerlemek istediği belirtiliyor.

Badiya bölgesindeki bir ÖSO komutanı, koalisyonun Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile koordinasyon halinde Deyrezzor'u bloke ederek Suriye ordusunun ilerlemesini engellemeye çalıştığını söyledi.

Suriye ordusu, Palmira cephesine büyük yığınak yaparken, Şam'ın doğusunda da ABD destekli ÖSO'cuları engellemeye çalışıyor.