16 Ekim 2019 12:16
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ekim 2019 17:58

Suriye operasyonunda 8. gün: "Suriye ordusu Rakka ve Kobani'ye girdi" iddiası

Türkiye’nin Suriye operasyonu 8. gününde devam ediyor. Resulayn ve Tel Abyad’da çatışmalar yaşandı. Suriye ordusunun ise Rakka ve Kobani'ye girdiği belirtildi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

TSK’nin ÖSO ile Suriye’de gerçekleştirdiği operasyon 8. gününde devam ediyor. Resulayn ve Tel Abyad’da çatışmalar sürüyor. SGD ile anlaşan Suriye ordusunun Rakka’ya girdiği belirtildi. Sınıra asker ve askeri araç sevkiyatı da devam etti.

RESULAYN VE TEL ABYAD’DA ÇATIŞMA

Operasyon kapsamında Resulayn (Serekaniye) ve Tel Abyad’da çatışmalar devam ediyor. Operasyon bölgelerine obüslerle top atışları da yer yer devam ediyor.

Resulayn'da sessiz geçen gecenin ardından sabahın ilk ışıklarıyla birlikte çatışmalar yeniden başladı. Resulayn'ın doğu ve batısında yürütülen operasyonlara top atışları da gerçekleştirildi. Akçakale’nin Tel Abyad’da ise meskun mahal operasyonu sürdürülüyor.

KOBANİ BÖLGESİNDEN DUMANLAR YÜKSELDİ

SDG kontrolünde bulunan Kobani (Ayn el Arab) bölgesinden ise siyah dumanlar yükseldi. Öğleden sonra Kobani'nin batısındaki birkaç farklı noktadan yükselen siyah dumanlar gökyüzünü kapladı. Sınır duvarına yakın noktada ise alevlerin yükseldiği görüldü.

ABD DEYRİZOR’DAN ÇEKİLMEYECEK Mİ?

AA’da yer alana habere göre ABD'li komutanlar, Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da görüştükleri aşiret liderlerine bu bölgedeki varlıklarının devam edeceğini söyledi. Habere göre ABD'li üst düzey komutanlar aşiret liderleriyle Ömer petrol sahası olarak bilinen yerde bir toplantı yaptı. Aşiret liderleri, ABD'ye Deyrizor'dan da çekilip çekilmeyeceklerini sordu.

Amerikalı komutanlar da aşiret reislerine, Suriye’den askeri birlik çekme kararının Deyrizor bölgesini kapsamadığını söyledi.

Ekim 2017'de Deyrizor’da hakimiyet kuran ABD, burada üsler ve operasyonel askeri noktalar kurdu. Ülkedeki en büyük petrol sahası Ömer, bu noktalardan birini teşkil ediyor.

ABD öncülüğündeki IŞID Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay Myles Caggins ise “Koalisyon güçleri, Suriye'nin kuzeydoğusundan çekilmeye devam ediyor. 16 Ekim'de Lafarge Çimento Fabrikası'nı, Rakka ve Tabka'yı boşalttık” dedi.

Askeri kaynaklar, ABD'nin bölgedeki askerlerini Kobani üssüne naklettiğini, oradan da askeri nakliye uçaklarıyla ülkeden çıkaracaklarını belirtti.

Yetkililer, tahliye edilen ABD askerlerinin bölgedeki ülkelerde konuşlandırılacağını ifade etti.

SURİYE ORDUSU RAKKA VE KOBANİ'YE GİRDİ

Sputnik'e bilgi veren bir kaynak, “Suriye ordusu birlikleri, 5 yıl sonra ilk defa Rakka'ya girdi ve şehirde birkaç gözlem noktası oluşturdu” dedi.

2014'te IŞİD tarafından ele geçirilen Rakka, bir dönem örgütün ‘kalesi’ olarak tabir ediliyordu.

Suriye ordusuna bağlı birliklerin akşam saatlerinde ise Kobani'ye giriş yaptığı iddia edildi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi büyük bir konvoyla, Rus askerleri eşliğinde kente giren birliklerin havadan korunduğunu bildirdi. Suriye ordusu askerleri, kentin batı, doğu ve güneyinde konuşlandılar. Yarın da kente takviye güçlerin geleceği kaydedildi.

Öte yandan Suriye ordusunun ABD'nin çekildiği diğer kentlere de girmesi bekleniyor.

MENBİÇ'TE ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Öte yandan yerel kaynaklar Menbiç çevresinde Suriye ordusu ile Türkiye destekli ÖSO’cular arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını iddia etti.

Dün Menbiç’e giren Rus askeri polisleri bugün de şehir merkezinde devriye gezdi. Rusya Savunma Bakanlığı “Suriye güçlerinin Menbiç çevresinde bin kilometrekarenin üzerinde bir alanın kontrolünü aldığını” duyurmuştu.

CİZRE'YE HAVAN MERMİSİ ATILDI: 3 YARALI

Öte yandan Şırnak'ın Cizre ilçesine bağlı Katran köyüne sınırın Suriye tarafından havan mermisi atıldı. Patlama nedeniyle 3 kişi yaralandı.

İhbar üzerine sağlık ve jandarma ekipleri, bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık görevlilerince ilk müdahalelerinin ardından ambulanslarla Cizre Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

HAVAN MERMİSİ OKULA İSABET ETTİ

Gün içerisinde Suriye’den atılan bir başka havan mermisi ise Birecik’e bağlı Bilekli köyündeki okula isabet etti. Havan mermisi okulun çatısına isabet ederken, kiremitlerin yere düştüğü görüldü. Güvenlik gerekçesiyle tatil edilen okulda öğretmen ve öğrenciler bulunmuyordu.

2 ASKER TOPRAĞA VERİLDİ

TSK ve ÖSO kaynakları, operasyonun başından bu yana “Zeytin Dalı” ve “Fırat Kalkanı” bölgelerindeki saldırılarda 20 sivilin hayatını kaybettiğini 200’e yakın kişinin ise yaralandığını iddia etti.

Milli Savunma Bakanlığının açıklamasına göre operasyon sırasında hayatını kaybeden SDG’lilerin sayısının ise 653 olduğu ileri sürüldü.

Dün hayatını kaybeden askerler ise memleketlerinde toprağa verildi.

Yine Savunma bakanlığının açıklamalarına göre operasyon nedeniyle dün hayatını kaybeden TSK mensubu 2 askerle birlikte operasyonun başından bu yana hayatını kaybeden asker sayısı 6’ya yükseldi.

Suriye tarafından sınırda bulunan ilçelere atılan roket ve havan mermileri nedeniyle hayatını kaybeden sivillerin sayısı ise 20’ye ulaşmıştı.

SINIRA ÖSO’CU VE SİLAH GÖNDERİLDİ

Operasyon bölgesine TSK asker ve araç sevkiyatı da sürüyor. Gece saatlerinde Türkiye'nin farklı birliklerinden gönderilen zırhlı araçlar ile Suriye'den yola çıkan ÖSO unsurları Resulayn ile Tel Abyad bölgesine yönlendirildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Barolar yeterli sayıya ulaştı, TBB'de olağanüstü genel kurul süreci başlayacak

SONRAKİ HABER

CHP Milletvekili Utku Çakırözer: Yargıda reform yaptıkça özgürlüklerde dibe batıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...