Esad'ın yargılaması başlıyor

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın amcası Rıfat Esad hakkında Fransa’da açılan yolsuzluk ve para aklama davası bugün başlıyor...

Esad'ın yargılaması başlıyor

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın amcası Rıfat Esad hakkında Fransa’da açılan yolsuzluk ve para aklama davası bugün başlıyor. Rıfat Esad, Suriye devletinin parasıyla Fransa’da bir emlak imparatorluğu kurarak para aklamakla suçlanıyor.

1982’de Hama’daki Müslüman Kardeşler ayaklanmasını bastırma yöntemleri nedeniyle ‘Hama kasabı’ olarak anılan Rıfat Esad hakkında Fransa’da açılan soruşturma 2014 yılından beri devam ediyordu. Fransız yargısı bu yıl, Rıfat Esad’ın 1984-2016 yılları arasında, Fransa’da 90 milyon euro değerinde bir emlak imparatorluğu üzerinden para aklama suçlamasıyla yargılanmasına karar vermişti. Suçlamalar arasında vergi kaçakçılığı da bulunuyor.

Tarafsız Haber Ajansı’nda yer alan habere göre 82 yaşındaki Rıfat Esad’ın, tıbbi sebeplerden ötürü mahkemeye gitmeyeceği açıklandı. Fransa ve İngiltere’de yaşayan Rıfat Esad ise suçlamaları reddediyor.

Beşar Esad’ın babası Hafız Esad’ın devlet başkanlığı döneminde başkan yardımcılığı yapan Rıfat Esad, 1984 yılında başarısız bir darbe girişimine kalkışmasının ardından Suriye’yi terk etmişti. Avrupa’ya taşınmasından sonraysa, dört eşi ve 16 çocuğuyla sürdürdüğü lüks hayat dikkat çekmişti. Rıfat Esad’ın Paris’te biri 3 bin metrekare büyüklüğünde olmak üzere iki evinin, bir çiftliğinin, bir şatosunun ve Lyon’da da 7 bin 300 metrekarelik bir ofis binasının sahibi olduğu belirtiliyor.

Ailenin İspanya’da 695 milyon euro değerinde 507 adet mülkünün olduğu biliniyordu. İspanyol yetkililer, bu malvarlığına 2017 yılında el koymuştu.

Rıfat Esad ise bu malvarlığını Suudi kraliyet ailesinin hediyeleri aracılığıyla edindiğini savunuyor.

Odatv.com

Esad'ın yargılaması başlıyor - Resim : 1

Beşar Esad rıfat esad arşiv