Süleymani'nin öldürülmesi: 'Trump talaş deposuna dinamit lokumu attı'

İran Devrim Muhafızları Komutanlarından Kasım Süleymani'nin Irak'ta iken ABD hava saldırısı sonucu ölmesi İran'ın sert tepkisine neden oldu. Operasyona ABD içinde de eleştiriler var.

İran Devrim Muhafızları'nın ülke dışındaki güçlerinin bağlı olduğu Kudüs Gücü'nün Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD tarafından Bağdat Havalimanı'na düzenlenen hava saldırısında öldü. Süleymani'nin ölümüne verilen tepkiler şu şekilde oldu:

İran ruhani Lideri Ayetullah Ali Hamaney, bir televizyon kanalına yaptığı resmi açıklamada, "Tüm düşmanlar bilsin ki cihad direnişi çok daha büyük bir motivasyonla devam edecektir ve mücahitler muhakkak ki galip geleceklerdir" dedi. Hamaney ayrıca ülkede 3 günlük yas ilan etti. 
İran Cumhurbaşkanı Ruhani de şöyle konuştu:  "Süleymani'nin şehadeti İran'ın Amerikan yayılmacılığına karşı daha kararlı bir şekilde direnmesine ve İslami değerlerini savunmasına yol açacaktır... Şüphesiz ki, İran ve bölgedeki diğer özgürlük arayışındaki ülkeler bunun intikamını alacaklardır."

Irak Başbakanı Abdulmehdi yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bağdat Havalimanı'nda yapılan hava saldırısı Irak'a karşı bir saldırganlık eylemidir ve Irak'ın egemenliğinin çiğnenmesidir. Bu saldırı, Irak'ta, bölgede ve dünyada savaşa yol açacaktır." Abdulmehdi, "Bu saldırı aynı zamanda ABD'nin Irak'taki askeri varlığına ilişkin koşulları da ihlal etti ve Irak'ın güvenliği ve egemenliğini tesis etmek için yasal düzenlemeler yapılacaktır" diye ekledi.

Iraklı Şii dini lider Sistani, "Geçen gece Bağdat Havalimanı'nda gerçekleşen hain saldırı Irak'ın egemenliğinin ve uluslararası anlaşmaların ihlalidir." diye konuştu.  Iraklı Şii lider Mukteda Es Sadr ise tüm tarafların "bilge ve akil" bir şekilde davranmaları konusunda çağrı yaptı. Es-Sadr, "Irak'ın vatansever direnişinin başı olarak, tüm mücahitlere, özellikle Mehdi Ordusu'na ve Vadedilmiş Gün Tugayı'na, ve tüm vatansever gruplara Irak'ı müdafaaya hazır olmaları emrini veriyorum" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ise Twitter hesabından  "Iraklılar sokaklarda özgürlük için dans ediyorlar, Komutan Süleymani artık aramızda olmadığı için minnettarlar." dedi. 

Pelosi ve Biden'dan eleştiri

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ise  "Bu geceki hava saldırısı (bölgedeki) şiddetin dahatehlikeli bir şekilde tırmanmasına yol açabilir. Amerika ve dünya, gerilimin geri dönülemeyecek bir noktaya kadar tırmanmasını göze alamaz. ABD yönetimi bu gece Irak'ta İran'a karşı gerçekleşmiş saldırıyı Askeri Kuvvet Kullanma Yetkisi (AUMF) olmadan yapmıştır. Ayrıca, bu eylem Kongre ile istişare edilmeden yapılmıştır." ifadelerini kullandı. 

ABD Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden da  "Bu adım zaten tehlikeli olan bir bölgedeki tansiyonu çok fazla yükseltecektir. Başkan Trump, talaş deposuna bir dinamit lokumu attı. Başkan'ın Amerika halkına yurtiçindeki ve yurtdışındaki askeri birliklerimizin, konsolosluk personelimizin ve vatandaşlarımızın güvenliklerini sağlama konusundaki plan ve stratejilerini anlatma borcu vardır." dedi.

Britanya Dışişleri Bakanı Raab da  "Kasım Süleymani tarafından komuta edilen İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü'nün agresif tehditlerinin daima farkındaydık. Süleymani'nin ölümü sonrası, tüm tarafların durumu yatıştırmasını istiyoruz. Daha fazla çatışma çıkması kimsenin çıkarına olmayacaktır" dedi. (Reuters)

            

Kategoriler

Güncel