Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde buğday ve arpa bitkilerinin köklerinde henüz tespit edilemeyen bir hastalıktan dolayı çürümeler görüldü.

Şuhut Ziraat Odası yetkilileri, buğday ve arpa bitkilerinde köklerinde çürüme suretiyle oluşan hasarı tespit etmek üzere vatandaşların tarlalarında incelemelerde bulundu.

Bitki köklerinde baş gösteren çürümeyi değerlendiren Şuhut Ziraat Odası Yönetim Kurulu Bakanı Ömer Tunçay, ziraat mühendislerinin çürümenin nedenini tespit edemediğini ve bu nedenle henüz bir çare bulunamamasının çiftçiyi endişelendirdiğini söyledi.

Çürümenin ilçede geçen yıl patates ekili alanlarda daha sık görüldüğünü kaydeden Tunçay, şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz yıl ilçemizde patates ekili arazilerde ciddi bir hastalık görülmüş, rekolteyi ve mahsül kalitesini olumsuz etkilemişti. Bu yıl arpa veya buğday ekili aynı arazilerde yine patateslerde olduğu gibi bitki çürümesi şeklinde hastalık baş gösterdi. Buraya getirilen ziraat mühendisleri çürümenin nedenini bulamadı. Bu nedenle detaylı bir analiz yapılarak görülen hastalığın kalıcı olup olmadığının anlaşılmasını istiyoruz. Patatesin ekim dönemindeki hastalık çiftçimizi etkiledi, buna bir de patatesin para etmeyişi eklenince tamamen zor durumda kaldı. Çiftçimizin borçları var. Arpa ve buğdayda bulunan bu hastalığa bir çözüm bulunmasını ve maddi destek sağlanmasını talep ediyoruz. Bu çiftçilerimize borç ertelenmesi için yetkililerden yardım bekliyoruz. Özellikle ekili alanlarda görülen bu hastalığın kalıcı bir virüs olması ihtimali çiftçimizi korkutuyor."