Sudanlı çevreci aktivist kadın, iklim kriziyle mücadelesini ayetlerle yapıyor

Sudanlı çevre aktivisti Lina Yasin
Sudanlı çevre aktivisti Lina Yasin © Andrea Garcia
© Andrea Garcia
By Mustafa BagSofia Sanchez Manzanaro
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Sudanlı çevreci aktivist Lina Yasin, iklim değişikliğiyle mücadelede ülke çapında bilinen bir sima. Yasin, muhafazakar kesimin ilgisini cezbetmek için de meseleye farklı bir boyut kazandırıp Kuran'dan ayetlerle izah ediyor.

REKLAM

Sudan'da, Ağustos 2013'te meydana gelen sel felaketinde 50 kişi yaşamını yitirdi, 70 kişi ağır yaralandı ve on binlerce ev yıkıldı.

Lina Yasin ise o zaman henüz 15 yaşında bir lise öğrencisiydi.

Yüz binlerce kişinin etkilendiği son çeyrek asrın en büyük doğal afetinde selden etkilenenlere yardımcı olan gönüllü ekibin arasında yer aldı.

Bu sürede, Sudan'ın felaketi neden önceden tahmin edemediği ya da gelecekteki afetlere karşı neden önlemler alınmadığını merak etmeye başladı.

euronews'e konuşan Hartum doğumlu Lina, "O durum, hayatımı değiştiren bir dönüm noktasıydı. Çünkü hem afetzedeleri yakından gördüm hem de bir hayli düşünme fırsat buldum." diyor.

"Sellerle ilgili okumaya başladım ve bu durumu iklim değişikliğine bağlayan çok sayıda makale buldum." diyen Lina, bununla birlikte ülkesi afetlerden ciddi anlamda etkilenen bir bölgede yer alsa da neden hiç kimsenin bu durumu tartışmadığını veya neden kimsenin kafa yormadığını görünce büyüklerine tepki gösterdiğini dile getiriyor.

Mohammed Mahmoud
Lina, Sudan'ın başkenti Hartum'da iklim değişikliğiyle ilgili konuşmalar yapıyorMohammed Mahmoud

Elini taşın altına koymanın zamanının geldiğini düşünen ve iklim değişikliğiyle ilgili okul gazetesinde makaleler yazmaya başlayan Lina, ülkesinin kaderini belki de sonsuza dek değiştireceğini düşündüğü konunun içine olabildiğince çok insanı çekmeye çalıştığını belirtiyor.

Yazdığı makaleler sadece birkaç yıl içerisinde ülkedeki en önemli yayın kuruluşlarına kadar ulaşmış.

Sudan'ın ardından Afrika'da da tanınmaya başladı

Şu anda 21 yaşında olan Lina, artık iklim değişikliğiyle mücadelede ülke çapında bilinen bir sima haline geldi.

Ülkesinin yanı sıra Afrika'nın en tanınan çevre aktivistlerinden biri olma yolunda ilerliyor.

Lina Yasin, şimdiye kadar Madrid'deki COP25 olmak üzere dört BM iklim değişikliği konferansına katıldı.

Sudanlı çevre aktivisti Lina Yasin COP 24'te

"Ülkemde iklim değişikliği ile mücadelenin sadece bilim insanlarının ve çok çalışan öğrencilerin ilgilendiği bir konu olduğu algısı var. Ben ise yazılarımda iklim değişikliğini herkesin hayatının merkezine koymaya çalıştım." diyor.

Muhafazakar kesimi Kuran'dan ayetlerle ikna etmeye çalışıyor

Sudanlı çevre aktivisti, muhafazakar kesimin ilgisini cezbetmek için de meseleye farklı bir boyut kazandırıp Kuran'dan ayetlerle izah ediyor.

Muhafazakar toplumlarda her şeyi "kader" olarak görenlerin sayısının azımsanamayacak kadar fazla olması göz önünde bulundurulduğunda iklim değişikliğini "Allah'ın takdiri"ne bağlayanlar da hayli fazla.

Lina, 'iklim değişikliği Allah'ın takdiri ise sorgulanmamalı' algısını kırmaya çalışıyor.

Genç aktivist, Kuran'daki tabiat, ekolojik denge, çevre ve yeryüzünün korunması konularındaki çeşitli ayetleri insanlara anlatıyor, yazılarında ve konuşmalarında bu ayetlerle kitleleri etkilemeye gayret ediyor.

Allah'ın yeryüzünü yaratıp insanoğluna emanet ettiğini anlatan Sudanlı çevreci, o halde neden Allah'ın emrinin tam anlamıyla yerine getirilmediğini sorguluyor.

ABD'ye vize alamadı

İklim aktivisti olmanın ağırlığını kendi ülkesinde olduğu kadar yurt dışına çıkmak istediği zamanlarda çektiği zorluklarla da yaşıyor.

REKLAM

Birçok engelle karşılaşan Lina, birkaç ay önce Birleşmiş Milletler tarafından New York'taki BM İklim Zirvesinde Sudan'ı temsil etmek üzere seçildi.

"Bu beni çok heyecanlandırmıştı. Çünkü bu zirve, gençlerin bir araya gelip iklim değişikliğini konuşacakları ilk fırsattı" dedi.

Mohammed Mahmoud SULAN
Lina Yasin, AB'nin Sudan Büyükelçisi ile görüşürkenMohammed Mahmoud SULAN

Ancak o sırada Hartum'daki ABD Büyükelçiliği kapalı olduğu için vize alamamış.

Kimi insanlar için hızlandırılan vize randevu sürecinin kendisi için de işleyeceğini düşünen Lina hayal kırıklığı yaşamış.

Ancak Lina Yassin'e randevu verilmediği gibi BM'nin devreye girmesi bile durumu değiştirememiş.

REKLAM

Lina, "Pasaportum ve doğduğum yer nedeniyle, ülkemin ve iklim aktivizminin geleceğine dair büyük katkı sağlayabilecek bir fırsatı kaçırdım." diyor.

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Sudan, Ömer el-Beşir'i Uluslararası Ceza Mahkemesine teslim edecek

Genç çevreci Greta Thunberg'den dünya liderlerine sahte reklam suçlaması

Yokoluş İsyanı: Dünyanın dört bir yanında iki hafta sürecek çevreci protestolar başladı