12 Haziran 2019 15:01

Sudan’da halkı katleden darbeciler İstanbul'da protesto edildi

Sudan’da 118 kişinin ölümüne neden olan darbecilerin halka dönük saldırısı İstanbul’daki Sudan Başkonsolosluğu önünde protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Sudan’da halkının tepkisi ile devrilen diktatör Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in ardından 11 Nisan’da darbe ile yönetime el koyan Askeri Geçiş Konseyi’nin ordu karargahı önünde oturma eylemi yapan halka karşı yaptığı saldırı sonucu 118 kişiyi katletti. Darbecilerin kanlı müdahalesi Sudan’ın İstanbul Levent’teki Başkonsolosluğu önünde Sudan ile Dayanışma Kolektifi üyeleri tarafından protesto edildi. Sudan Başkonsolosuluğu önüne gelen kolektif üyeleri yaptıkları açıklamada, “Türkiye’nin Sudan’da emperyal ve askeri vesayete karşı durması ve halkın demokratik değişim talebine destek vermesi” gerektiğini belirterek, Sudan halkıyla dayanışmayı sürdüreceklerini de ifade etti.

NE OLMUŞTU?

1989 yılında bir askeri darbeyle iktidara gelen Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir, 30 yıl sonra halkın sokak gösterileriyle protesto etmesinin ardından iktidarı devrildi. 11 Nisan’da darbe ile yönetime el koyan Askeri Geçiş Konseyi, silahlı kuvvetlerin geçici yönetimde sivillerin çoğunluğu oluşturmasını kabul etmeyeceğini açıkladı. 3 Haziran’da Hartum'daki ordu karargahı önünde oturma eylemi yapan halka darbeci askerlerin yaptığı müdahale katliam dönüştü. Askerin saldırı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 118’e yükselirken 500’ün üzerinde yaralı olduğu tahmin ediliyor. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Emine Şenyaşar: Neden hem ölen hem de tutuklanan biziz?

SONRAKİ HABER

Antik Myrleia kenti  için mücadele sürecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa