Diğer

Diğer

Sporun devamlılığı sakatlanmamanıza bağlı…

Günümüzde spor yapılma oranı arttıkça sakatlanma ve spora erken veda etme yada spordan soğuma gibi sonuçların olduğunu gözlemliyoruz. Spor sizlerinde bildiği gibi fiziksel ve zihinsel yeterlilik gerektiren bir aktivitedir.

Bu hafta spor yapabilmek için fiziksel yeterliliğe dikkati yani sakatlanmama konusunu ele alacağız.

Isınma:

Isınmadan spor yapmak sakatlanmanın en temel nedenidir. Spora başlamadan önce en az 20 dakika ısınmak ve kasları germek gerekir.  Isınma hareketleri çalışan kaslardaki kan akışını hızlandırıp kas gerilmesini azaltarak sakatlanma riskinizi azaltır ve performansınız geliştirir. Isınmanın bir de psikolojik faydası vardır. Yoğun harekete hazırlanma evresi olan ısınma hareketleri, motivasyonunuzu yükselterek sizi havaya sokar ve böylece başarı şansınız artmış olur.



Aşırı Baskı ve Yüklenme:

Spor vücuda aşırı yüklenerek yapılmaz. Vücudunuzu çok fazla zorlayan hareketler yapmanız kırık ve çatlaklara sebep olabilir. Vücudumuzun kaldırabileceği yada dayanabileceği zamanı bilmek ve o anda aktiviteyi kesmek gerekir. Aksi takdirde tendon yırtıkları, kemik çıkıkları ve kas yırtılmaları gibi sonuçlar ile karşılaşabiliriz.



Kıyafet ve Ayakkabı seçimi:

Kas hareketi destekleyici kıyafetler koşu, spor esnasında destekleyicidir ve kas yorgunluğu riskini azaltır. Bu, özel spor ve koşu kıyafetlerinin üzerindeki gövde kısımlarındaki baskı panelleri sayesinde olur. Özellikle göbek, baldır ve bel kısımlarında. Spor esnasında uygun ayakkabı giyilmesi son derece önemlidir. Spor yapmak için özel olarak tasarlanmış spor ayakkabılarını tercih eden. Ayakkabının ayağınızı rahatsız etmemesine de çok dikkat edin.



Sıkça rastlanan spor sakatlanmalarını yıllardır bölgede spor sakatlanmaları konusunda hizmet veren  Opr.Dr.Hakan Çelik ile görüştüğümüzde bize şunları aktardı. Bölge de görülen spor sakatlıkları genelde halı saha da yapılan zorlanmalar neticesinde oluşan çapraz bağ yırtılmaları, tendon kopmaları, ve düşmelere bağlı sakatlanmalar olduğunu dile getirdi. Spor salonlarında ise daha çok kas yırtılmaları ve omuzda meydana gelen rotator cuff yırtığı olduğunu aktardı.



Bu sakatlanmalara baktığımızda iyi ısınma yapmadığımızın ve sporun kuralları dışına çıkıldığının da altını çizmek gerekiyor. Spor salonlarındaki eğitmenlerin bilgi düzeyinin yeterli olup, sporculara sakatlık konusunda önem ve bilgi vermeleri çok önemlidir. Bu noktada spor eğitmenlerine büyük görev düşmektedir.

Tüm okurlarımıza, sağlıklı ve spor dolu haftalar dilerim.

YAZIYA YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR