Spor ekonomisine koronavirüs ayarı

Spor ekonomisine koronavirüs ayarı
Koronavirüs salgını, tüm dünyada yaşamı durduracak derecede önemli bir etki oluştururken spor sektörünün de bundan zarar görmemesi kaçınılmaz bir hale geldi.

Bu bağlamda birçok branştan farklı spor kulüpleri, oluşan ekonomik zararları minimize edebilmek için kolları sıvadı. İlk olarak Almanya'daki seyircisiz maçlarda uygulanan, ülkemizde de Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe'nin başlattığı seyircisiz maçlarda tribüne karton taraftar yerleştirme projesi bunun en büyük örneği oldu. Kulüpler, taraftarlarından bu unutulmaz anı karşılığında ücret alarak bir bakıma kulüp kasasına yeni girdilerin oluşmasını sağlama amacında.

Yakın zamanda Süper Lig ekiplerinin kulüp logolu maske satışına başlaması ve temizlik sektöründe hizmet veren markalarla sponsorluk anlaşmaları yapması da imkan dahilinde olan diğer ekonomik gelişmeler arasında.

Danimarka ve Çekya'da uygulanan sanal tribün ve stadyum dışından arabayla maç izleme etkinlikleri de futbolda yeni yaşamın göstergelerinden birisi oldu. Kulüplerin bu sayede getirisi yüksek yeni ticari anlaşmalar yaparak salgından doğan krizi gelir getirebilecek projelerle fırsata çevirmesi bekleniyor. 

Mart ayının ilk günlerinden itibaren dünyayı esir alan salgın, kulüplerin en büyük gider kalemi olan maaş ödemelerini de sekteye uğrattı. Bu çerçevede birçok takım, oyuncularından ve personellerinden indirim talep etmek zorunda kaldı. Öyle ki dünyanın en çok kazanan kulüplerinin başında gelen Barcelona, kaptan Messi'nin de fedakarlığıyla yüzde 70 oranında indirimi bu sezon için futbolcularına kabul ettirdi. 

Basketbolda da durum farklı değil. Dünyanın en çok kazanan sporcularından bazılarını bünyesinde barındıran ve spor endüstrisinin güçlü kalesi NBA'de bile oyuncuların bu yılki maaşlarına özel yüzde 25'lik kesinti gerçekleştirildi. Bu durumu, gelecek yıldan itibaren spor alanında daha düşük miktarlı kontratların izleyeceği öngörülüyor.