Öğretmen

Sözleşmeli Öğretmenlik Tercihinde İki Hususa Dikkat Edilmelidir

20 bin 127 sözleşmeli öğretmen atama tercihleri devam ediyor. Mülakattan 60 ve üzeri puan alanlar 20 okul tercihinde bulanabilecek. Tercihleri dışında atanmak isteyenler 21. tercihi de işaretleyecektir. Atamalarda iki hususu aktarmak istiyoruz.

1- Norm Fazla Olma Durumu: Yönetmeliğe göre Eğitim kurumu ve/veya bölüm kapanması, program değişikliği, Bakanlığın öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin kararıyla bazı derslerin kaldırılması veya istihdam alanının daralması gibi nedenlerle öğretmen fazlalığı oluşması hâlinde, öncelikle sözleşmeli öğretmenler ihtiyaç fazlası öğretmen olarak değerlendirilecektir. İhtiyaç fazlası konumda bulunan sözleşmeli öğretmenler, istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atamaya esas puan üstünlüğüne göre il içinde alanlarına uygun eğitim kurumlarına valiliklerce atanacak. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri, görev yaptıkları il içinde alanında ihtiyaç olmaması ya da öğretmenlerin bu fıkraya göre yapılması öngörülen görev yeri değişikliğini kabul etmemeleri halinde sona erecektir.

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi: Öğretmen adaylarının okul tercihi yaparken okulun norm durumunu araştırmasında fayda vardır çünkü sözleşmeli öğretmenin norm fazlası olması durumunda il içinde yer değişikliği yapması gerekecektir. İl içinde ihtiyaç olmaması halinde de gerekirse sözleşmesi sona erdirilecektir.

2- Zorunlu Çalışma Yükümlülüğü: Sözleşmeli öğretmenlikte yönetmeliğe göre;  Sözleşme gereği dört yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanlar, talepleri halinde görev yaptıkları eğitim kurumunda öğretmen kadrolarına atanacak. Öğretmen kadrolarına atananlar, aynı yerde en az iki yıl daha görev yapacak olup bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacaktır. MEB’e 6 Mayıs 2010 tarihinden sonra göreve başlayan kadrolu öğretmenler için zorunlu çalışması süreleri yönetmelikle belirlenmiştir. 4,5 ve 6. hizmet alanlarında belirli süre görev yapanlar (3-4-5-6-7 yıl) zorunlu hizmetini tamamlamış olacaktır.

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi: Sözleşmeli öğretmenlik ile kadrolu öğretmenlerin şu an itibariyle zorunlu çalışma yükümlükleri farklıdır. Sözleşmeli öğretmenin 4+2 yıl çalıştıktan sonra tekrardan zorunlu hizmete tabi olup olmayacağı şu an için net değil ama yönetmelikte bir düzenleme yapılması söz konusu olabilir. Bundan sonraki atamalarda zorunlu çalışma yükümlülüğü olmayan eğitim kurumlarına atamalar da yapılacaktır. Sözleşmeli öğretmenin tercih yaparken zorunlu hizmet okullarından ziyade okulun hizmet puanına bakması daha faydalı olacaktır çünkü 4+2 yıl sonra il dışı atamada veya özür grubundan tayin isteyecek olanların en fazla ihtiyaç duyacağı yüksek hizmet puanıdır. 

ÖZETLE: Sözleşmeli öğretmen ataması tercihlerinde okulların norm durumu da önemlidir, hizmet puanları da önemlidir. Yönetmelikte değişiklik yaparken her ikisi de sözleşmeli olan öğretmenlerin yer değiştirmesine yönelik bir düzenleme, il içinde normu olmayan öğretmenin il dışına atanmasına dair düzenleme ve 4+2 yıl çalıştıktan sonra tekrar zorunlu çalışması yükümlüsü olmayacağına dair düzenleme yapılması faydalı olacaktır.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. meb öğretmenleri öldürsün kurtulsun,mesleğimizden nefret etmeye başladık.