1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Sözcü Gazetesine yönelik dava başladı

7 Kasım 2017

Sözcü Gazetesi imtiyaz sahibi ile üç çalışan hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" ve "terör örgütüne yardım etmek" suçlamalarıyla açılan davanın görülmesine bugün başlandı.

https://p.dw.com/p/2n9kK
Sözcü Gazetesi, çalışanlarına yönelik operasyonun yapıldığı 19 Mayıs 2017'de boş sayfayla yayımlanmıştı.
Sözcü Gazetesi, çalışanlarına yönelik operasyonun yapıldığı 19 Mayıs 2017'de boş sayfayla yayımlanmıştı.Fotoğraf: Getty Images/AFP/Y. Akgul

Sözcü Gazetesi yönetici ve çalışanları hakkında açılan dava İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Davanın sanıkları Sözcü gazetesinin imtiyaz sahibi Burak Akbay, İzmir muhabiri Gökmen Ulu, Sözcü.com.tr Haber Müdürü Mediha Olgun ve Mali İşler Müdürü Yonca Yücekaleli.

Sözcü Gazetesi'nin yer verdiği iddianameye göre gazetenin Gülen yapılanması ile bağlantılı olduğu iddia edilerek, gazetenin imtiyaz sahibi Burak Akbay’a "Silahlı terör örgütü yönetmek ve propagandasını yapmak" suçlaması yöneltiliyor. İzmir muhabiri Gökmen Ulu, Sözcü.com.tr Haber Müdürü Mediha Olgun ve Mali İşler Müdürü Yonca Yücekaleli'ye yöneltilen suçlama ise "Silahlı Terör Örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek."

 Burak Akbay
Burak AkbayFotoğraf: picture-alliance/dpa/C. Hoffmann

İstenen cezalar

İddianamede Akbay için 16,5 yıldan 30 yıla kadar hapis istenirken, davanın tutuklu tek sanığı, gazetenin İzmir muhabiri Gökmen Ulu ile 21 Eylül'de tahliye edilen İnternet Sorumlu Haber Müdürü Mediha Olgun ve Mali İşler Müdürü Yonca Yücekaleli için 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. 

Sözcü Gazetesine Mayıs ayında düzenlenen operasyonun ardından çalışanlar Gökmen Ulu ve ve Mediha Olgun gözaltına alınmış, 26 Mayıs'ta ise tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdi. Mediha Olgun 22 Eylül'de nöbetçi İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından adli kontrol şartıyla tahliye edilirken, Gökmen Ulu'nun tutukluluğu devam ediyor. Gazetenin imtiyaz sahibi Burak Akbay hakkında ise yakalama kararı bulunuyor.

AFP, HT/BK

© Deutsche Welle Türkçe