1. İçeriğe git
  2. Ana menüye git
  3. DW'nin diğer sayfalarına git

Soylu: Cenazeye saldırıyla ilgili gözaltı var

15 Eylül 2017

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu HDP’li Aysel Tuğluk’un annesinin defni sırasında yaşanan olaylarla ilgili gözaltına alınanlar olduğunu açıkladı. HDP ise hükümet ve medyayı kendilerini hedef haline getirmekle suçladı.

https://p.dw.com/p/2k195
Türkei Beerdigung der Mutter von Aysel Tugluk (HDP)
Fotoğraf: DHA

Kocaeli'de tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un annesinin cenaze törenindeki saldırıyla ilgili tartışmalar sürüyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Ankara'da yaptığı açıklamada saldırıyla ilgili olarak, "Defin işleminin hemen akabinde gerçekleşen bu olaylar, bizi üzmüştür. Üzüldüğümü ifade etmek istiyorum. Gerekli idari ve adli tahkikatlar da başladı. İlgili gözaltı işlemleri de başlamıştır. Gözaltı var" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yaşananları kınadığını belirterek, "Bu gayri insani tutumu kabullenmek mümkün değildir. Bu bizim inanç, kültür, medeniyet değerlerimizle asla bağdaşmayan bir tutumdur, çirkin bir yaklaşımdır. Bir cenaze töreninde bu tür hadiselerin yaşanmasını telin ettiğimizi ifade etmek istiyorum. Bununla ilgili bir adli süreç başlatıldı.Takipçisi olacağız" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da yaşananları kınadığını söyleyerek, sorumluların yargı önünde hesap vereceklerini belirtti. Bozdağ, "Medeniyet değerlerimizle, geleneklerimizle, inancımızla bağdaşmayan, saygısız ve ölçüsüz, oldukça çirkin bir davranış söz konusu. Bunu kabul etmemiz, hoş görmemiz asla mümkün değildir" diye konuştu. 

Ankara Valiliği konuyla ilgili çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un, İncek Mahallesi Mezarlığı‘na defninde, 20-25 kişilik bir grubun sataşma girişiminin meydana geldiğini" belirtmiş, güvenlik güçlerinin gerekli tedbirleri alarak bu grubu mezarlık dışına çıkardığını kaydeden Valilik, bu olay üzerine Tuğluk ailesinin buraya defin yapmaktan vazgeçtiğini bildirmişti. 

HDP'den tepki

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP milletvekili Abdullah Zeydan tutuklu oldukları Edirne Cezaevi'nden Tuğluk'a taziye mesajı gönderdi. HDP Genel Merkezi'nin sosyal medya hesabında yayımladığı mesajda, şu görüşlere yer verildi:

"Ankara'daki defin esnasında cenazeye saldırmaya cüret eden saygısız güruhu lanetliyoruz. En temel ahlaki ve insani değerlerini yitirmiş bu anlayışın sürekli olarak bizleri hedef haline getiren AKP yöneticileri ve yandaş medyanın ürünü olduğunu özellikle belirtmek istiyoruz. Toplumun genelinin bu soysuzluğa prim vermeyeceğine inanıyor, bu acı gününde on milyonların yüreğinin Aysel Tuğluk ile birlikte olduğunu biliyoruz."

HDP sözcüsü Osman Baydemir, saldırı sonrasında, "Dün faşist, ırkçı saldırıların en iğrencine tanıklık ettik. Hatun annemizin cenazesi vardığında önceden örgütlenmiş bir faşist güruhun saldırısına uğradık. Saldırı 1,5 saat kesintisiz sürdü" açıklaması yapmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Tuğluk'un ağabeyi Alaattin Tuğluk'u telefonla arayarak, "Yaşanan olayları tasvip etmek mümkün değil. Örf ve geleneklerimizde böyle bir durumun olması mümkün değil. Böyle bir olayın yaşanması bizleri çok üzmüştür. Çok üzgünüm. Yaşananları kabul etmiyorum. Başsağlığı diliyorum" dedi.

Cenaze sırasında saldırı

Aysel Tuğluk'un annesinin Ankara İncek Mezarlığı'ndaki cenaze töreni sırasında toplanan 40-50 kişilik bir grup, cenazenin burada toprağa verilmesine tepki göstermiş ardından mezarlığa saldırmıştı. Bunun üzerine yakınları cenazeyi Tunceli'ye götürmeye karar verdi. Hatun Tuğluk'un cenazesi, defnedildiği mezardan çıkarılıp tekrar törenin düzenlendiği cemevine götürüldü. Tuğluk'un cenazesi dün Tunceli'de toprağa verildi. Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Aysel Tuğluk Ankara'daki cenaze törenine özel izinle jandarma eşliğinde katılmıştı.
 

© Deutsche Welle Türkçe

DHA, HT/BK