Gündem

Cumhurbaşkanı’nın o iddialarına savcılar soruşturma açacak mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günde İstanbul’da yaptığı bir konuşmada, henüz yeni parti kurma aşamasına olan Ahmet Davutoğlu’na resmen dolandırıcılık suçlaması yapıldı. Kendisin Davutoğlu’nun Başbakanlık yaptığı dönemde Cumhurbaşkanı olan Erdoğan, Ahmet Davutoğlu’nun Halk Bankasını dolandırmakla suçladı.

Bir zamanlar ‘’davamın emanetçisi’’, ‘’kardeşim’’ dediği dönemin eski başbakanı Davutoğlu hakkında söylemiş olduğu bu iddialar, gündemde büyük tartışmalara neden olurken, muhalefet tarafından ‘’daha neler göreceğiz. Hele bir de Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan yeni partiyi kurduktan sonra, asıl o zaman görün daha neler ortaya çıkacak’’ söylemleri yükselmeye başladı.

SORUŞTURMA AÇIKLACAK MI?

İddialar bizzat Erdoğan’ın ağzından çıkınca, gözler otomatik olarak ilgili makam olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına çevrildi. İddialara karşılık Davutoğlu hakkında bir soruşturmanın açılıp açılmayacağı merak konusu oldu. Çünkü ortaya atılan iddialar bu milletin, vatandaşın, asgari ücretlilerin her kesin parasıydı ve resmen 82 milyonun dolandırılması konusuydu.

ERDOĞAN DAHA ÖNCE NİYE AÇIKLAMADI?

Diğer bir tartışılan konular arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın neden şimdi açıkladığı hususuydu. Erdoğan, Şehir Üniversitesinin açılışına katılmış ve bizzat açılışı kendisi yapmıştı. Tartışılan üniversitenin arazisi, o dönemin başbakanı olan Erdoğan’ın imzasıyla Bilim ve Sanat vakfına tahsis edilmişti.

Cumhurbaşkanı’nın o iddialarına savcılar soruşturma açacak mı?

Erdoğan, Davutoğlu’nun Halk bankasından kredi aldıklarında teminat bile vermediğini de iddia etti. 

Peki hal böyle iken Cumhurbaşkanı Erdoğan, iddasında bulunduğu Halk Bankası’nın dolandırılması durumundan o vakitler habersiz miydi? Yoksa Davutoğlu’nun yeni parti kurma aşamasında iken bu konuyu yeni mi öğrenmişti? Yada biliniyor ise neden bu olaya göz yumuldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Davutoğlu hakkında şu ifadeleri kullandı;

HALK BANKASINI DOLANDIRMAYA ÇALIŞTILAR?

Arazi tahsisi belgesinde Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan, Mehmet Şimşek ve Feridun Bilgin’in imzasının olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ve bunlar Halk Bankası’nı da dolandırmaya çalışıyorlar. Halk Bank’tan bunlar kredi talebinde bulunuyorlar. Halk Bankası bunlara ciddi bir kredi veriyor. Fakat ödeme planlarında maalesef bunlar Halk Bankası’na ödemelerini yapmıyorlar. Tabii ödemelerini yapmayınca Halk Bankası da kendilerini sürekli olarak uyarıyor. Şu anda Halk Bankası’na olan borçları 417 milyon noktasında. Şimdi yapılandıralım diyorlar.” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ithamlarına muhatap kalan Davutoğlu, aynı sertlikle cevap verdi.

CUMHURBAŞKANI VE ESKİ BAŞBAKANLAR VE AİLELERİNİN MAL VARLIKLARI ARAŞTIRILSIN

Davutoğlu, ”En temel nezaket kurallarına dahi uymayan bu üsluba rağmen Halk Bankası konusunda açılan tartışmayı anlamlı buluyorum. Bugün bir milat olmalıdır. Çağrım açıktır: Madem ki bu ülkeye hizmetten gayrı hiç bir hedef gütmemiş ve bütün bir ömrünü buna adamış bir başbakana ‘dolandırıcılık’ iftirasında bulunulmuştur, o zaman şu anda görev yapanlar da dahil olmak üzere yaşayan bütün Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, kamu bankalarının bağlı olduğu bakanlar ve özelleştirme yüksek kurulunda görev yapmış yetkililerin ve onların birinci ve ikinci derece hısımlarının ve akrabalarının mal varlıklarını ve bu varlıklardaki değişimi, bu kişilerin siyasete girdikleri/devlet görevi üstlendikleri günden bugüne kadar araştırmak ve soruşturmak üzere TBMM’nde gerekli komisyonlar oluşturulmalı ve Sayın Cumhurbaşkanı’nın ifade ettiği vechile yetimlerin hakları son kuruşuna kadar korunmalıdır. Ben şahsım adına artık üyesi olmadığım yüce TBMM’ne hesap vermekten bir an bile imtina etmem.” Dedi.

VAKIFLARA VE ŞİRKETLERE NASIL KREDİ VERİYORLAR?

Davutoğlu, devletin parasıyla hangi şirketlerin kurtarıldığı, hangi vakıflara ve şirketlere nasıl kredi verdiklerine dair de bazı açıklamalarda bulundu. Davutoğlu şöyle dedi;

”Ayrıca bu komisyonlarda kamu bankalarının, Şehir Üniversitesi de dahil olmak üzere hangi vakıflara ve şirketlere nasıl kredi verdikleri, hangi şirketlerin borçlarının yapılandırıldığı, kimlerin hangi yöntemlerle kurtarıldığı, kimlerin ise batmasına seyirci kalındığı şeffaf bir şekilde ortaya konmalıdır.”

”Bu araştırma ve soruşturma neticesinde objektif hukuki kriterlerle izah edilemeyen varlıklar ve kaynaklar Hazineye intikal ettirilerek bir ‘yetim ve yoksul’ fonu oluşturulmalı ve bu fon yetimlere, öksüzlere, şehit yakınlarına, gazilere ve sayıları her geçen gün artan işsizlere dağıtılmalıdır.” İfadelerini kullandı.

‘’SENİN HAKKINDA ÇOK ŞEY BİLİYORUM’’

CHP’li Özgür Özel tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘’daha önce haberin yok muydu? Eğer Davutoğlu yeni parti kurmaya çalışmasaydı, Davutoğlu yine senin o temiz kardeşin olarak mı kalacaktı? Bunlar hiç konuşulmamış mı olacaktı?’’ diye sorular yöneltti. Ayrıca Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesi dahil tüm bakanlar ve milletvekillerinin mal varlıklarının araştırılması yönünde, TBMM’de komisyon kurulmasına yönelik sunduğu teklife de destek veren Muhalefet, akıllarda soru işareti kalmaması için komisyonun kurulmasını istedi. CHP’li Özel yaptığı açıklamalarda Davutoğlu’nun ‘’komisyon kurulması’’ talebini de ‘’Mal varlığı araştırılsın komisyonu kurulmasını istiyorum demek, senin hakkında çok şey biliyorum demektir’’ şeklinde yorumladı.

ARAŞTIRILSIN ÖNERGESİNE KAPILAR KAPALI

Konu hakkında CHP’li Ali Mahir Başarır ‘’mal varlıkları araştırılsın’’ önergesi verdi. AKP’li Naci Bostancı ise meclise verilen bu önergeyi ‘’meclis, verilen her önergeyi hayata geçirmez’’ diyerek Cumhurbaşkanı, eski başbakanlar ve ailelerinin mal varlıklarının araştırılması için bir komisyon kurulmayacağının işaretini verdi.