14 Eylül 2017 00:06

'Sanatçılar olarak görevimiz insanlara umut aşılamak'

6. Uluslararası Klarnet Festivali kapsamında bugün Zorlu PSM Drama Salonunda sahne alacak olan Souad Massi Evrensel'e konuştu.

Paylaş

Ercüment AKDENİZ
İstanbul

Aşk, özgürlük, barış ve haklarıyla kadın onun şarkılarında öne çıkan temalar...  İç savaş ve çatışmaların coğrafyası Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yerinde sürülmüş, göçe zorlanmış insanlar onun şarkılarıyla acılarını dindirmeye çalışıyor; “oryantalizm” ile “oksidentalizm” arasında sıkışıp kalmış topluluklar onun bestelerine tutunarak kimlik arayışlarını sürdürüyor. Ve bu coğrafyaya pek de uzak olmayan İstanbul, bir kez daha Souad Massi’yi ağırlıyor. 

Souad Massi

Dünya çapında Kuzey Afrika’nın en iyi müzisyenlerden biri olarak tanımlanan Souad Massi, 6. Uluslararası Klarnet Festivali kapsamında bugün Zorlu PSM Drama Salonunda sahne alacak. Sanatçı bu akşam, Arap şiirinden etkilendiği son albümü “El-Mutakallimûn”dan şarkıların da içinde yer aldığı bir repertuvar sunacak. Massi’ye ilk defa bir Türkiyeli Müzisyen, Klarnet Ustası Serkan Çağrı eşlik edecek. Konser öncesi sorularımızı yanıtlayan Souad Massi, Suriye ve diğer savaşlara dikkat çekerek “Umarım en kısa sürede barış sağlanır. Sanatçılar olarak bizim görevimiz insanlara her zaman umut aşılamak” dedi.

Türkiye’deki dinleyicilerinizle ilk buluşmanız İş Sanattaydı; sonrasında Mersin, Ankara ve İstanbul konserleri ve nihayet şimdi Klarfest’tesiniz. Önceki konserler ve Türkiye’deki dinleyiciler sizde nasıl bir etki bırakmıştı?

İlk geldiğimden bu yana çok sıcak bir ilgi gördüm. Beni ve müziğimi adeta sahiplendiler. O yüzden çok mutluyum. Hem müziğinize hem de kültürünüze yabancı değilim. Türkiye’deki dinleyici kitlesinin müzikal çıtaları çok yüksek. Onların karşısında şarkı söylemek benim için çok özel. Tekrar sizlerle buluşmayı sabırsızlıkla bekliyorum!

Serkan Çağrı ile birlikte sahne alma projesi nasıl gelişti peki? Başka Türkiyeli müzisyenlerle de çalışmalarınız olacak mı? Mesela bu kapsamda ortak bir albüm düşündünüz mü hiç?

Neden olmasın? Müziğine bayılıyorum, çok güzel ve zengin. Farklı müzisyenlerle iş birliği yapmaktan her zaman memnuniyet duyarım. Serkan Çağrı’yı Pasion Turca’dan Sinan aracılığıyla tanıdım. Bana Serkan Çağrı’nın videolarını izletmişti. 14 Eylül’de (bugün) bu festivalin bir parçası olmak için İstanbul’da olacağım. 

‘ARAP ŞİİRİNDEN ESİNLENDİM’

Son albümüzün El Mutakallimûn’da çok farklı bir şey denediniz: din, barış, felsefe bağlamında farklı filozof ve şairlerin şiirlerini bestelediniz. Nasıl tepkiler aldınız?

Arap şiirinden esinlendim. Bu güzel eserleri müziğimle buluşturmak benim için çok anlamlıydı. Arap dünyası şiir ve edebiyat anlamında çok zengin. Dünya edebiyatını da severek takip ediyorum. Hatta kendi şiir denemelerim de var. Son albümde de bu şiirleri insanlarla bir kez daha paylaşmak istedim. Dinleyicilerimden de çok olumlu tepkiler aldım 

21. yüzyıla girerken belki de en trajik savaş Suriye’de yaşandı. Kuzey Afrika ve Cezayir kökenli olmakla birlikte Ortadoğu coğrafyasına yabancı değilsiniz. Suriye’de iç savaş ve peşi sıra yaşanan büyük insanlık göçü sanatınızı etkiledi mi? Özellikle sayıları 70 milyonu bulan mülteciler müzik dünyasını, sizi nasıl etkiliyor, bu konuda neler söylersiniz?

Tabii ki yaşananlar çok üzücü, hem müziğimi hem de beni kişisel olarak çok etkiliyor. Ben de şarkılarımla yaşananlara kayıtsız kalmadığımı ve hissettiklerimi insanlarla paylaşıyorum. Sanatçılar olarak görevimiz insanlara her zaman umut aşılamak. Umarım en kısa sürede barış sağlanır. 

Türkiye’de bundan sonra da konserleriniz, çalışmalarınız olacak mı? Önünüzde yeni bir albüm çalışması var mı? 

Yeni album çalışmasına başladım. Hatta şu anda yeni şarkıları kaydediyoruz. Hem İstanbul hem de Türkiye’nin diğer kentlerinde olabildiğince çok dinleyicim ile buluşmak istiyorum. 

Filistin’de de bir film projesi vardı galiba. O ne durumda biraz bilgi verir misiniz?

Evet, Filistinli Yönetmen Najwa Najjar’ın yönettiği “Eyes of a Thief” filminde rol almıştım. Aktris olarak kamera karşısında olmak çok heyecan vericiydi. Kendimi doğru ifade edebileceğim farklı çalışmalarda da yer almayı istiyorum.

SOUAD MASSİ KİMDİR ?

6 çocuklu yoksul bir ailenin çocuğu olan Souad Massi, Cezayir’de doğdu. İşçi bir babanın kızıydı. Küçük yaşlarda müziğe ilgi duydu. Flamenko tarzında müzik yapan bir grubun üyesi olan sanatçı, daha sonra “Atakor” adlı bir rock grubu kurdu. Tek albümü olan bu grup konserleriyle Cezayir’i baştan başa dolaştı. Massi böylece hem ülkesini daha detaylı tanıdı hem de yöresel ezgileri toparlama imkanı buldu. Daha sonra Fransa’da yaşamaya başlayan sanatçı Cezayir’e ve çocukluğuna olan özlemi albümlerine taşıdı. Aşk ve özgürlük şarkılarının yanı sıra kadına şiddet üzerine de şarkılar yazdı. Souad Massi son çıkardığı Al Mutakallimûn albümünden önce de Deb, Raouiu, O Houria ve Mesk Elil albümlerine imza attı.  

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme kararına rağmen inşaatlar sürüyor

SONRAKİ HABER

Emperyalist iktidardan mutlakiyetçi devlete

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...