Uğur Alkapar Sosyal medyada güvenli ortam
HABERİ PAYLAŞ

Sosyal medyada güvenli ortam

Sonunda ben de daha fazla dayanamadım ve TikTok’a kaptırdım kendimi. Burcu Esmersoy, şekilden şekle girdiği videoları çektiğinde biraz yanaşmıştım açıkçası. Büşra Pekin’in yaptığı komiklikleri gördükten sonra da arkası geldi. Bir baktım saatler harcıyorum TikTok’ta. Bence TikTok, Türkiye’de en iyi içerik lokalleştirebilen uluslararası sosyal medya uygulaması. Buralarda yapılan kampanyaları yakından takip ettim. Pandemi dönemi ‘#evdeyiz’, Ramazan’da ‘#ramazanmenüsü’ gibi dönemsel ‘challenge’lar yaptılar. Geçen yıl, İstanbul’a gelen dünyaca ünlü DJ Marshmello’nun horon teptiği TikTok videosunu kim unutabilir? Yerel STK’larla da iyi niyetli iş birlikleri söz konusu. Hayvan Hakları Federasyonu HAYTAP’la kurulan sıkı iletişimle hayvana şiddet içeren içerikler platformdan kaldırılıyor. Başta HAÇİKO olmak üzere hayvansever STK’larla ortaklaşa düzenlenen ‘Sokakta Mama Var’ kampanyası sayesinde de birçok sokak hayvanı yaz günlerinde aç ve susuz kalmaktan kurtuldu. Böyle hareketlerle kalbimi kazandı TikTok.

Haberin Devamı

Malum, şu dönemde sosyal medyada en önemli konu önce çocuklarımızı sonra kendimizi kötü içeriklerden korumak. TikTok’a 13 yaş altı çocuklar kullanıcı olamıyor. Çocuklarımızın güvenliklerini önemsedikleri muhakkak. Aile Eşlemesi Modu, ebeveynlerin içini rahatlatacak bir özellik. Eğer çocuğunuz varsa kendi hesabınızı onların hesaplarına bağlıyorsunuz. Ekran süresi yönetimi, kısıtlı mod ve doğrudan mesajlar üzerinde düzenlemeler yapmanızı sağlıyor.

Yeğenlerime izin

Üşenmedim, ‘Topluluk Kuralları’ dedikleri listenin tamamını okudum. Bu önlemlerdeki amaç bu sanal ortamı denetim altında tutarak, güvenli bir ortam sağlamak. Yasaklı içeriklerin arasında terörden uyuşturucuya, tacizden cinselliğe uzanan bir liste söz konusu. Gerçekten de TikTok’ta çok güldüğüm, beni şaşırtan birçok videoya rastlasam da rahatsız edici görüntülerle karşılaşmadım. Hepimizin rahatsız olduğu yasa dışı birçok içerik genelde yayına bile girmeden engelleniyor. Biraz da rakamlarla konuşalım. TikTok’un yayınladığı rapora göre, 2020’nin ilk yarısında Topluluk Kuralları’nı ihlal ettiği için tüm dünyada 104 milyondan fazla video kaldırılmış. Ben sosyal medyada şiddet, nefret söylemi, yalan, saptırma içeren görüntülerden rahatsız oluyorum. Bu anlamda TikTok güvenli bir ortam yaratmış. Sadece yetişkinler için değil, küçükler için de. Onlara benden izin, yeğenlerim TikTok’a gönül rahatlığıyla girebilir!

Haberin Devamı

90'lar gençlerine

Sosyal medyada güvenli ortam

Sibel Alaş, Metin Özülkü ve Jale ile birlikte önümüzdeki haftadan itibaren her çarşamba, Fairmont Quasar Istanbul’un içindeki Aila’da sahne alacak. Gecenin adı ‘90’ların Dost Meclisi’. Siz de 90’lar genciyseniz kaçırmayın.

Kurtları dökmek için

Sosyal medyada güvenli ortam

Son yıllarda İstanbul’daki diğer eğlence merkezi semtlere alternatif oluşturmayı başaran Ataşehir, yeni mekanlarıyla biz Avrupa yakası insanlarını kıskandırıyor. O mekanlardan biri de muhtar. Uğur Kemal Suksan’ın açtığı, mekan danışmanlığını Ergun Yıldız’ın yaptığı The Muhtar, pandemiden üç gün önce açılıp, hoop kapanmıştı. Haziranda yasakların hafiflemesiyle tekrar açıldığında gidip görmüştüm. Geçen hafta sonu The Muhtar’ı tekrar ziyaret ettim. Hazirandakinden çok farklı bir tablo ile karşılaştım. O zaman 8-10 masaydı, şimdi onun üç katı. Ancak rakamlar sizi yanıltmasın. Alan geniş, sosyal mesafe kurallarına uygun. Sadece kendi masanızdakilerle yakınsınız, o kadar riski zaten evinizde de yaşıyorsunuz. The Muhtar’da keyif yemekle başlıyor. Mezeler usta işi, ara sıcaklar keyifli.

Haberin Devamı

Darbuka forever

Ana yemekler de klasik ve özenli. Gittiğim akşam en az beş doğum günü kutlaması vardı. Fişekli mumlar, şampanyalar derken ortalık kutlamadan geçilmedi. Ama onlar da eğlenceyi ateşleyen ritüeller gerçekten. The Muhtar’ın gizli silahı perküsyon ustası Serhat Gönüllü. Gerçi, gizlisi saklısı da kalmadı artık pek. Herkes tanıyor kendisini. Darbuka şovuyla konukları hareketlendirdikten sonra bu kez garsonlar kendi darbukalarını alıp barın üstüne çıkıyor. Artık o saatten sonra oynamıyorsanız sizde bir sorun vardır. Sosyal mesafe kurallarına uyarak kurt dökmek isterseniz, The Muhtar doğru adres. Avrupa yakasındaysanız bile inanın mesafe o kadar uzak değil.

Yedikule'nin muhteşem dönüşü

Sosyal medyada güvenli ortam

Yıl 2008. Dünyaca ünlü DJ Tiesto, Yedikule Zindanları’nda 10 bin kişiye en iyi şarkılarını çalıyor. Nasıl bir atmosfer, nasıl etkileyici bir gece anlatamam. O sırada Tiesto’nun bir şarkısına remiks yaptığı Tarkan sahneye çıkmasın mı! Aman Allahım! Yıkıldı ortalık. İşte artık Yedikule Hisarı dediğimiz mekanı son görüşüm o geceydi. Üstünden 12 yıl geçmiş. Yedikule Hisarı, çoğunlukla zindan olarak anılsa da aslında şehre gelen yabancı yöneticileri görkemli bir giriş kapısıyla karşılamak için yapılmış .Bizans’tan Osmanlı’ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bu kültür mirasını Fatih Belediye Başkanı M.Ergün Turan, hak ettiği hale getirmek için harekete geçti. Restorasyon sürecine giren Yedikule Hisarı aşamalı olarak ziyarete açılacak. Müzik dinletileri, müze, sergiler ile kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapacak. Hem kültür sanat hem de turizm merkezi olacak. Başkan Turan “Hisarın adını aldığı ‘yedi’kuleden biri bugüne ulaşamamış. Çağdaş koruma anlayışına uygun olarak restore edilecek kuleler ,ara katları, iç hacimleri, karakteristik çatıları ile ülkenin kültür ve sanat ortamına yeniden kazandırılacak. Mekandan Yedikule Mahallesi, Suriçi sakinleri de yararlanacak” diyor. Son günlerde duyduğum en iyi haber. Bu sembol yapının modern bir şekilde tekrar yaşanan bir alana dönüşmesini sabırsızlıkla bekliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder