Sosyal Medya ve Dijitalizmde Dünya Nereye Gidiyor?

Sosyal Medya ve Dijitalizmde Dünya Nereye Gidiyor?

Yayın: 21.02.2020 20:28
Paylaş:
A+ A-

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı, aynı zamanda ‘Dijitalizm’ kitabının yazarı Said Ercan, Karabük Üniversitesi öğrencilerine sosyal medya ve dijitalizmin etkilerini anlattı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından, ‘Bir Kitap Bir Yazar’ projesi kapsamında düzenlenen “Sosyal Medya ve Dijitalzmde Dünya Nereye Gidiyor?” söyleşisi, Kamil Güleç Kütüphanesi Sezer Güleç Sanat Galerisi’nde gerçekleştirildi.

Programın açılışında konuşan Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Mustafa Cünük, “İnsanlık tarihi çok hızlı süreçlerden geçiyor ve bu süreçleri takip etmekte zorlanıyoruz. 7’den 70’e herkesin mecburen dahil olduğu fakat en çok gençlerin etkilendiği bu süreç hakkında düzenlenmiş olan program mutlaka faydalı olacaktır.” dedi.

Yazar Said Ercan, haz ve hız çağındaki insanların her gününü hayatlarının son günüymüş gibi yaşayarak geçirdiğini belirterek, “Sosyal medyada paylaştığımız hikayeler 24 saat görünür halde kalıyor, sanki yarın yokmuş gibi. İşte içinde bulunduğumuz hedonist çağın bize öğrettiği en önemli şey anı yaşamak, anı kurtarmaktır. Bu durum ise değerlerimizi derinden etkiler.” diye konuştu.

Sosyal medyadaki küresel yaşamda Türkiye’nin konumundan söz eden Ercan, “Sosyal medyada en çok konuşulan sekizinci dil Türkçe. Bugün ‘merhaba’ diyerek Çin’e, ‘selamün aleyküm’ diyerek Güney Afrika’ya kadar gidebilirsiniz. Bu anlamda sosyal medyada ve gerçek dünyada, dünyaya söz söyleyecek gençler olarak büyük bir havuz içerisindesiniz. Bu farkına varılması gereken bir şanstır.” diyerek gençlere teşvikte bulundu.

Yazar Ercan, konferansı şu sözlerle noktaladı:

“Başarmak için çok zeki ya da yetenekli olmaya ihtiyacınız yok. Gayretli ve çalışkan olursanız başarıyı elde edersiniz.”

Konferansın sonunda Ercan, okurları için kitaplarını imzaladı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu’da Kültürel Mirasın Korunmasına Katkı Sağlayacak Önemli Adımlar Atılıyor

Yayın: 25.04.2024 14:24
Paylaş:
A+ A-

Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sabri Gökmen’in TÜBİTAK destekli “Geleneksel Safranbolu Evleri Plan Tipolojilerinin Çekişmeli Üretici Ağ Algoritmasıyla (GAN) Çözümlenmesi İçin Hesaplamalı Yöntemler Geliştirilmesi” başlıklı projesi hayata geçiriliyor.

Proje kapsamında Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin çekişmeli üretici ağ algoritmasıyla analiz edilmesi için hesaplamalı yöntemler geliştiriliyor. Gökmen, proje danışmanlarıyla birlikte çalışmalarına devam ederken, yapay zeka tekniklerini kullanarak Safranbolu evlerinin özellikleri ve tipolojilerini detaylı bir şekilde incelemeyi hedefliyor.

Gökmen, projenin genel amacının coğrafyamızdaki kültürel miras yapılarının analiz ve çözümlenmesinde yapay zeka uygulamalarının kullanılabilmesi için veri seti ve analiz yöntemleri geliştirmek olduğunu belirtti. Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin analiz edilmesi sayesinde, bu tarihi yapıların korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli adımlar atılacağı ifade ediliyor.

Gökmen, Safranbolu’nun kendisi için ayrı bir öneme sahip olduğunu ve proje kapsamında öğrencileriyle birlikte defalarca Safranbolu’ya ziyaretler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Projenin danışmanları arasında Prof. Dr. E. Füsun Alioğlu ve Doç. Dr. Taner Arsan yer alıyor. Gökmen, yapay zeka tekniklerinin kullanılmasıyla Safranbolu evlerinin detaylı analizinin yapılabileceğini ve bu sayede kültürel mirasın korunmasına katkı sağlanacağını vurguladı.

Gökmen gazetemize yaptığı açıklamada: “Projenin genel amacı, coğrafyamızdaki kültürel miras yapılarının analiz ve çözümlenmesinde güncel bir araştırma alanı olarak ortaya çıkan yapay zeka uygulamalarının kullanılabilmesi için veri seti ve analiz yöntemleri geliştirmektir. Proje danışmanı Prof. Dr. E. Füsun Alioğlu’nu ve Doç. Dr. Taner Arsan ile çalışmalara devam ediyoruz.  Safranbolu evlerinin plan tipolojilerinin analiz edilmesi için yapay zeka teknikleri kullanılmaktadır. Bu teknikler sayesinde Safranbolu evlerinin özellikleri ve tipolojileri daha detaylı şekilde incelenebilmektedir. Bu çalışma ile Safranbolu evlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda da önemli adımlar atılacaktır.” dedi. (Esra Oğuzkağan Özkan)