Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı sonrası yaptığı açıklamalar gündeme bomba gibi oturmuştu. Sosyal medya mecralarının kaldırılması ve kontrol edilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan'a tepki gösteren olduğu kadar destek verende oldu. Hatta MHP Lideri Devlet Bahçeli, yeni bir düzenleme gelene kadar sosyal medya hesaplarını dondurduğunu açıkladı. İYİ Parti Genel Başkanı Merak Akşener ise, ''Dark'ın son sezonunu bitirmeden Netflix'i kapatırsan vallahi gücenirim'' diyerek bir göndermede bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Akşener’e “Aman Meral Hanım, şimdi hırsından spoiler verir :)” tweetiyle yanıt verdi. Ayrıca birçok vatandaşta sosyal medyanın kapatılması ya da kontrol altına alınması ile ilgili görüş ve tepkilerini ortaya koydu. Tüm bunların ardından sosyal medya konusunda atılacak adımlar ise belli olmaya başladı.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ NASIL OLACAK?

Düzenleme hakkında açığa çıkan bilgilere göre Almanya ve Fransa gibi ülkeler bu konuda örnek alınacak. Facebook, Twitter, Youtube gibi birçok sosyal medya platforma Türkiye'de temsilci açma zorunluluğu getirilecek. Örneğin Almanya'da 2018 yılında yürürlüğe giren yasa ile sosyal medya mecralarında paylaşılan zararlı içeriklerin 24 saat içerisinde kaldırılması isteniyor. Eğer kaldırılmaz ise duruma göre 50 milyon euroya kadar para cezası kesilebiliyor.

Ayrıca Türkiye içerisinde yapılması beklenilen değişikler ise şöyle:

- 5651 ve 5809 sayılı kanunlarda değişikliğe gidilerek Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na(BTK) geniş yetkiler tanınacak.

-BTK, kamu yararını gerekçe göstererek Netflix, WhatsApp, Telegram gibi uygulamaları "şebekeler üstü hizmet" uygulamalarını engelleyebilecek.

-BTK, isterse jandarma eşliğinde sosyal medya sitelerinin Türkiye ofislerinde denetim yapabilecek.

-Tüm sosyal medya platformlarına Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu getirilecek. 30 gün içinde temsilcilik açmayan sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de bant genişliği %50 daraltılacak. Eğer yine temsilcilik açılmaz ise ilgili site Türkiye'de tamamen kapatılacak.

-Kullanıcı bilgilerinin Türkiye'de tutulması zorunlu olacak.

-Uyarılan içerikler silinmezse sosyal medya şirketlerine ceza verilecek, içeriğe erişim engellenecek.

-Sosyal medya kullanıcıları da içerik kaldırma talebinde bulunabilecek. Kullanıcı talebini reddeden platformlara para cezası uygulanacak.

Editör: Haber Merkezi