Kamu Personelleri

Sosyal Hizmet Mezunlarından Aile Bakanlığına Atama Çağrısı

Sosyal Hizmet mezunları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerine seslenerek atama yönünden mağdur olduklarını ifade ettiler. Lisans sosyal hizmet mezunlarının sitemize ilettiği yazıyı aynen aktarıyoruz ve Aile Bakanımız başta olmak üzere Bakanlık yetkililerinin dikkatine sunuyoruz.

“Bizler, üniversitelerin dört yıllık lisans sosyal hizmet bölümünü yirmi bin başarı sıralamalarıyla kazanarak sosyal hizmet eğitimi almaya hak kazanmış ve bu alanda gerekli bilgi, beceri ve donanımları elde ederek dört yılın sonunda başarıyla mezun olmuş, bir an önce mesleğimizi icra edebilmek için hevesle can atan sosyal hizmet bölümü mezunlarıyız.

Bizler ASDEP mağduru, SYDV mağduru ve açık öğretim mağdurlarıyız. Bizler  gerek akademik çevrenin gerek haber ajanslarının gerekse de derneğimizin yaşanan sorunlara duyarsız kalmasından  dolayı sesimizi bir türlü duyaramadık. Ancak ve ancak kendi çabalarımızla sosyal medya hesaplarımızda haklı isyanımızı dile getirebildik. Fakat takdir edersiniz ki bizi duyan, gören, bilen kimseler yine olmadı. İşin özü şuydu ki kendimiz çaldık kendimiz oynadık.

Ne yazık ki biz sosyal hizmet bölümü mezunları olarak pek fazla alternatifimiz kalmadı. 2011 yılından bu yana sosyal hizmet uzmanlarının aleyhine gelişen süreci etraflıca biz mezunların ağzından duymanızı istiyoruz. Sosyal hizmet eğitiminde öncü kuruluş olan Hacettepe Üniversitesi uzun yıllar tek üniversite olarak Türkiye’de sosyal hizmet uzmanı yetişmesinde önemli rol oynamış sonraki süreçlerde farklı devlet ve vakıf üniversiteleri bünyelerinde de sosyal hizmet eğitimi verilmeye başlanmıştır. Bu süreçte tam manasıyla 2011 yılı bir milattır.

2011 yılında gelindiğinde yaklaşık 30 vakıf ve devlet üniversitesi bünyesinde sosyal hizmet bölümü bulunmaktayken hâlihazırda eğitim veren üniversiteler sosyal hizmet uzmanı ihtiyacını karşılamıyor denilerek 2011 yılında Erzurum Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi 1000 kişilik kontenjanla lisans düzeyinde sosyal hizmet eğitimi vermeye başlamıştır. Ardından 2012 yılında kontenjan 2000 kişiye çıkarılmış, tüm bunlar yetmemiş sosyal hizmet mesleğiyle alakasız onlarca bölümlerden DGS ile sosyal hizmet bölümüne geçişlerin önü açılmıştır. 

Lisans programı açmaya dair kendi koyduğu kriterleri hiçe sayarak akademik altyapıyı hesaba katmadan birçok vakıf ve devlet üniversitesinin bünyesinde farklı bölümlerden alınan (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sosyoloji, Psikoloji vs.) alan dışı eğitim görevlileriyle eğitim verilmesine göz yummuş, ihtiyaç var denilerek her tabela asana sosyal hizmet eğitimi vermesine izin vermiştir. Bu durum en nihayetinde bir anda binlerce sosyal hizmet uzmanının mezun olmasıyla sonuçlanmıştır. Yani tam manasıyla biz sosyal hizmet uzmanlarının hayalleriyle oynanmıştır. Fakat bu noktada Aile Bakanlığı’na düşen asli görev biz sosyal hizmet uzmanlarını kendi bakanlığında; Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri’nde istihdam etmek, verilen sözleri tutmak, sosyal hizmetin sosyal hizmet uzmanlarınca yapılmasını sağlamak için gerekli adımları atmaktır.

Öte yandan Bakanlık yetkililerinin bildiği üzere 2016 yılı bahar aylarında 1500 kişilik ASDEP alımları gerçekleştirilmiştir. Ancak biz sosyal hizmet uzmanları olarak bu alımlarda da umduğumuzu ne yazık ki bulamadık. 1500 kontenjanın 1200’ünü sosyoloji bölümü mezunları oluşturmuş, sosyal hizmet uzmanları yine mağdur edilmiştir. Bu noktada biz sosyal hizmet uzmanlarının talebi ASDEP’te bölümlere göre eşit kontenjan verilmesi, sıralamalar yapılırken bölüm ayrımına gidilmesi ve yönetmelikte de belirtildiği üzere alım yapılırken “bir erkek bir kadın ASDEP görevlisi” kuralına riayet edilmesi gerektiğini talep etmekteyiz.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında da (SYDV) biz sosyal hizmet uzmanları olarak mağdur edilmekteyiz. Ne yazık ki biz sosyal hizmet uzmanlarının en asli görevi olan sosyal inceleme raporları başka mesleklerce yazılmakta, SYDV alımlarında kimi zaman Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Sosyoloji, Psikoloji, İktisat, İşletme hatta ve hatta Ziraat Mühendisliği gibi bölümler yer bulurken ne yazık ki görevin asıl sahibi yani sosyal hizmetler kendine yer bulamamaktadır. Bu noktada SYDV’ler keyfi davranmakta ancak mağdur durumda olan yine biz sosyal hizmet uzmanları olmaktadır.

Bizler, eski Aile Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’den bu yana sosyal hizmet uzmanlarına verilen sözlerin tutulmasını sizden rica ediyor, hakkımız olan kadrolar bizlere verilmeden açık öğretim sosyal hizmet bölümü mezun vermeye devam ederse yakın bir gelecekte biz sosyal hizmet uzmanlarının sorunlarının çözülmez hale geleceğinden endişe duyuyoruz. 

Aile Bakanlığı yetkililerden talebimiz; bizi mağdur etmemeniz, yeterli sayıda sosyal hizmet uzmanı ataması yapmanız, yaşadığımız sorunları çözmeniz ve sosyal hizmetin sosyal hizmetler bölümü mezunlarınca yapılması yönünde çalışmalar yürütmenizdir. Bu mektupla sesimizi size duyurabilirsek taleplerimizi göz önünde bulunduracağınıza dair en ufak şüphemiz yoktur. Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bel kemiği sosyal hizmet uzmanlarıdır. Yapacağınız çalışmalardan dolayı şimdiden teşekkür ediyor, iyi çalışmalar diyoruz.”

ZEKİ KARA/ KAMUPERSONELİ.NET – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. Benim kızında 2yılık sosyal hizmetler bölümü mezunu çalışımak istiyor severek hizmet etmek istiyor aile bütc çsenine

  2. Çalışmak iştiyor lütfen imkan yaratın yeni evli aile bütçesine katkı yapmak istiyor bilgilerinize arz ederim 2yılık sosyal hizmetler bölümü mezunu saygılar

  3. 4 yanlış 1 doğru iki ay sonra açık uçlu sınav sistemi geldi. Devlet kendi ülkesinin eğitiminden çok Suriyeli çocukların eğitimine çözüm üretiyor. ADALET istiyoruz!!!

  4. 4 yilliklar magdur olmasin. Ne 2 yilliklarin ne de sosyolojilerin 4 yilliklar kadar etkin ve basarili olamazlqr atayin onlari

  5. İnsanlar bir bölüm için 4yil emek veriyor çabalıyor.insanlar artık okudukları bolumu yapamaz hale geldiler yeni iş sahaları acilmasinin vakti gelmedi mi sizce !!

  6. Severek başladım okumaya son yılımdayım işssizlik sardı dört yanımı böyle bir mesleği bitirdiler

  7. Bu mektubu yazdığınız için teşekkürler bende açıktan Sosyal Hizmetler okuyorum

  8. Bu mektubu yazdığınız için teşekkürler bende açıktan Sosyal Hizmetler okuyorum

  9. Sosyal hizmetler mezunu olarak gerekenin yapılmasını istiyoruz. Bu şekilde çok mağdur oluyoruz.