Sorunu, Cumhurbaşkanı'na iletecek !

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Selimiye Meydan Projesi kapsamında Yemişkapanı Hanı'nın ihya edilmesini istediğini ancak kendilerinin buna karşı çıktığını dile getirdi. Selimiye Meydanı'na konulan ve oldukça tartışılan iskelenin de bu hanın yüksekliğini göstermek için yapıldığını, konuyu Cumhurbaşkanı'na aktaracaklarını belirtti.

Sorunu, Cumhurbaşkanı'na iletecek !

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Selimiye Meydan Projesi kapsamında Yemişkapanı Hanı'nın ihya edilmesini istediğini ancak kendilerinin buna karşı çıktığını dile getirdi. Selimiye Meydanı'na konulan ve oldukça tartışılan iskelenin de bu hanın yüksekliğini göstermek için yapıldığını, konuyu Cumhurbaşkanı'na aktaracaklarını belirtti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Ekim 2017 Cuma 10:30
Sorunu, Cumhurbaşkanı'na iletecek !

    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, düzenlediği basın toplantısında Selimiye Meydan Projesi hakkında bilgiler verdi. Başkan Gürkan, geçtiğimiz aylarda Selimiye'nin önüne konulan ve oldukça tartışılan 12,5 metre yüksekliğindeki iskelenin de, Selimiye Meydan Projesi'nde Yemişkapanı Han'ı ihya edilirse bu kadar yüksekliği olacağı ve Selimiye'nin silüetini etkileyip etkilemeyeceğine bakmak için koyduklarını dile getirdi. O iskele konulduğunda Vakıflar Genel Müdürü'yle görüştüğünü ve bazı sözler aldığını aktaran Başkan Gürkan, sözlerin tutulmadığını bu nedenle iskelenin tekrar konulabileceğini hatta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iskele konulduğunda çekilen fotoğrafları da göndereceğini söyledi. 
    “RESTORASYON VE İHYAYA SONUNA KADAR KARŞIYIZ”
    Selimiye Meydanı Restorasyon Projesi hakkında sorulan bir soru üzerine Başkan Gürkan, restorasyon ve ihya kısmına sonuna kadar karşı çıktıklarını söyleyerek; “Şuanda bir gelişme yok ama biliyorsunuz pazartesi günü Türkiye'nin otorite isimlerinden Prof. Dr. Zeynep Ahunbay bir toplantı yapıldı. Orada Zeynep Ahunbay da Selimiye'nin önüne bu Yemişkapanı Hanı'nın ihya edilip edilmemesi hakkında net düşüncesini ortaya koymuş. Biz de aynı düşüncedeyiz. Ama Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Kültür Varlıkları Yüksek Kurulu'na itiraz etti. İtiraz nedeniyle her şey durdu. Onlar Yemişkapanı Hanı'nın restütisyon ve restorasyon projelerinin yapılmasını istiyorlar. Bunun arkası da ihyanın gelmesi demektir. Ben de restütisyon projesinin hazırlanmasına hiçbir itirazım olmadığını söyledim. Hatta kurula müracaat da ettik yapılması için. Ama restorasyon ve ihyaya sonuna kadar karşı çıkacağımızı söyledik. Çünkü bir silüet kaybımız var bizim. O aşamada Ankara'da yüksek kurula da başvuruyu yaptık. Bu dosyanın görüşüleceği toplantıya katılmak istiyoruz, diye.” dedi.
    “O FOTOĞRAFLARI, CUMHURBAŞKANINA GÖNDERECEĞİM”
    Selimiye'nin önüne konulan 12,5 metre yüksekliğindeki paravanı da neden koyduklarını açıklayan Başkan Gürkan; “Biliyorsunuz ben yaklaşık 1 ay önce Selimiye'nin nüne 12,5 metre yüksekliğinde bir paravan koyduk. Şimdi onu da açıklayayım o zaman. Bazı çok bilen arkadaşlarımız Marsbahis ya Selimiye'nin önüne reklam panosu mu olur, bu başkan iyice kafayı yedi falan dediler. Paravanı şu amaçla koyduk. Eğer buraya bu han yapılırsa minimum yüksekliği bu kadar oluyor. 60'a 60 bir han o ve minimum yüksekliği 12,5 metre oluyor. Ben de oraya 12,5 metre yüksekliğinde bir iskele koydurdum ve önünü yeşil bezle kapattık. Çeşitli açılardan da fotoğrafları aldık. Eğer bu han Vakıfların istediği gibi ihya edilirse buraya bu bina yapılırsa ki taklit bir bina olacak, imitasyon bir bina olacak. Çünkü orijinali yok. Bu han yapılırsa, ihya edilirse Selimiye'nin silüetini nasıl etkiliyor, onu net olarak hem görmek hem de göstermek için koyduk. Fotoğraflarımızı birçok açıdan aldık. O gün basın toplantısı yapacaktım, bu konuyla ilgili. Akşam beni, Vakıflar Genel Müdürü aradı. Konuştuk, uzlaştığımızı sandım ve basın toplantısını iptal ettim.  O paravanı da kaldırdık. Ama konuştuklarımız yerine gelmedi. Şimdi belki tekrar yaparım. Sayın Cumhurbaşkanı'na göndereceğim, o fotoğrafları. Selimiye'nin hemen dibine böyle bir şey yapılmak isteniyor, fotoğraflar da bunlar, diyeceğim. Ben 3,5 yıldır herkese direniyorum, Edirne'nin neresinde inşaat olursa olsun Selimiye'nin silüeti diye tavır koyuyorum. Bu han yapılırsa ben o tavrı nasıl koyacağım. Millet bana diyecek ki; 'devletin kurumu Vakıflar, Selimiye'nin dibine 12,5 metre yüksekliğinde bina yapıyor, sen 5 kilometre ileride bizi engelliyorsun.' Tablo bu. Yüksek Kurulun toplantısını bekliyoruz, biz de katılacağız ama raporlarımızı, fotoğraflarımızı, dosyalarımızı hepsini gönderdik, yüksek kurula.” ifadelerini kullandı. 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.