"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'Sonsuz pist'e inmek

27 Mart 2017, Pazartesi 18:13
Avrupa Birliği'nin (AB) fonladığı, uçakların daha verimli inip kalkmasını sağlayacak “Sonsuz Pist” projesi yakıt tüketiminini ve hava trafiğini optimal düzeye getirmeyi hedefliyor.

AB’nin fonladığı “Sonsuz Pist” projesi dairesel bir havaalanı inşa ederek havayolu ulaşımına daha kısa süren uçuş süreleri, yakıt tasarrufu ve uçuş verimliliği kazandırmayı hedefliyor. Projenin öngördüğü dairesel uçak pisti aynı anda 3 uçağın iniş ve kalkışına izin veriyor. Araştırmacılar dairesel bir alanın etrafına 3.5 kilometrelik bir yol inşa edilmesini önerdi.

İlk başta dairesel bir pistte aynı anda 3 uçağın kalkış ve iniş yapabileceği fikri çılgınca görünse de uzmanlar bu projenin hava yolculuğu bir devrim niteliğinde olduğunu söylüyor. Bu radikal planın yakıt tüketimini düşürebileceği ve hava trafiğini en uygun duruma getirebileceği tartışılıyor.

Yakıt tasarrufu ve kirlilik

Dairesel pist zamandan tasarruf sağlarken BBC’ye göre aynı zamanda havaalanlarının çevresel etkilerini de düşürmesi mümkün. Uçaklar daha az yakıt tüketip daha az kirliliğe sebep olacak. Sonsuz pistin havayollarında devrim niteliğinde olacağını söyleyen uzmanlar uçakların yan rüzgarda daha güvenli iniş yapıp daha verimli pist operasyonlarının yapılabileceğini söyledi. 3.5 kilometrelik sonu gelmeyen pistte her rotada iniş ve kalkış yapılabileceğini belirten uzmanlar uçakların, rüzgar hangi yönden eserse essin kolayca kalkış yapabileceğini söylüyor.

Operasyonel performans artacak

Henüz test aşamasında olan AB fonlu projenin takımı üzerinde çalıştıkları pist için “Pist operasyonlarındaki iz türbülansı, ayırma minimumu ve kuyruk rüzgarı* gibi fiziksel baskı, konvansiyonel havaalanınının performansını arttırmayı zorlaştırıyor” açıklamasında bulundu.

İnişlerin lunapark trenleri gibi hissettirmeyeceğini söyleyen proje araştırmacıları, “Yolcular uçağın havada dönüşü esnasında dairesel dönüşü hissedeceklerdir” diyerek aynı zamanda “Merkezcil kuvvet yüzünden uçak otomatik olarak yavaşlayacak ve pistin merkezine doğru ilerleyecek” bilgisini verdi.

-

İz türbülansı: Uçağın kanatlarının üstü ve altı arasındaki basınç farkı nedeniyle uçağın arkasında oluşan girdaptan kaynaklanan türbülans.

Ayırma minimumu: Uçaklar arasındaki minimum uzunlamasına, yanlamasına veya dikey olan mesafelerdir.

Kuyruk rüzgarı: Uçağın arkasından gelen rüzgara denir.

İstanbul - Mustafa Sait Önal

Etiketler: mustafa sait önal
Okunma Sayısı: 3422
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı