GÜNDEM:
Son Yörük Obasında son bahar

06 Aralık 2017 Çarşamba 10:37

  Türkiye'de yaz kış dağlarda yaşayan Yörüklerin, Gebze Sığırlık merasında yaşadığını acaba kaç kişi biliyor. Yörük Türkmen dernekleri konfederasyonu genel başkanı Mehmet Özer bey ile birlikte 700 yıllık tarihi geçmişi olan ve Hale'n bir kaç ailede olsa yaz kış Sığırlık merasında yaşayan Yörükleri ziyaret edip belgesel çektim

Kocaeli Fatih'i Akçakoca gazi tarafından Sultan Orhan Gazi'nin emri ile Denizli köyü üstündeki Sığırlık merasına yerleştirilen Yörükler ölüm kalım mücadelesi veriyor.

  40 yıl önce yine böyle bir sonbahar günü bölgeyi ziyaret ettiğimde 30 dan fazla Yörük çadırı vardı. Bu gün bu sayı bir kaç tane kaldı.

Bu gün Kocaeli’nin Derince, Gebze ve Kartepe ilçelerinde Sığırlık merasındaki Yörük obasında doğan Gebzeli Yörükler yaşıyor.

Bu dağlardaki çadırda doğmuş yine buradaki çadıra gelin gelmiş Yörük ananın kurduğu kır sofrasına oturup sıcak Yörük ekmeğine mis gibi kekik kokan tere yağ sürüp doğal yoğurt ve dağ yemişlerinden hazırlanmış pekmezden siz değerli arkadaşlarım adındasın tadarak son Yörük Obası’nda Devri Alem belgesel programı olarak tarihe not düştük.

  Devri Alem belgesel programı olarak 5 yıl önce Gebze Yörükler derneği başkanı Cemil Karayel ile birlikte belgesel programı hazırlamış. Bu gün Ankara Valisi olan Sayın Ercan Topaca ve Kocaeli Büyükşehir belediye başkanı sayın İbrahim Karaosmanoğlu'nun katılımı ile Sığırlık merasında iftar programı organize ederek, Hazırladığımız belgeselin Galasını Yörük çadırında gerçekleştirmiştik.

Son Yörük Obası Gebze Sığırlık. Merasının tarihi geçmişini araştırmaya devam ediyoruz ayrıntılı haber ve bilgileri www.gebzegazetesi.com ve www.belgeselyayıncılık.com internet sitelerimizden okuyabilir Bir çok kanalda yayınlanan Devri Alem Belgesel TV programımızdan izleyebilirsiniz

SON YÖRÜK OBASI SIĞIRLIK MERASI

40 yıl önceydi. Gebze Köseler köyünden yola çıkmış, bir bahar günü yemyeşil ağaçlar, emvaye çeşit çiçekler arasından kuş sesleri eşliğinde Sığırlık Merası’na doğru yol arıyoruz. Yörük Obası’nı ilk kez görmenin heyecanını yaşayacağız. Uzun bir yolculuktan sonra ağaçlar altında kıl çadırlar içerisinde Yörük Obası’na geliyoruz. Yörükler, çocuklarıyla birlikte Kıl çadırlar içerisinde hayatlarını sürdürüyorlar. Çadırın tam ortasında Ocak yanıyor, çadırın tepesi açık Ocağın etrafında mutfak malzemeleri,1965 yılında Sığırlık Merasındaki Yörük Ali Şahin’in aile fotoğrafı çadıra dayanmış yataklar, çadır ortasında ki bam tele gibi işlenmiş kilimler üzerinde oturuyoruz. Taptaze sıcak süt geliyor. Sütle birlikte Yörük tandırında pişmiş ekmek ve keçi peyniri ile afiyetle yiyoruz. Çadırın etrafında koyun keçi büyükbaş hayvan sürüleri, atlar cins kangal köpekleri, asırlık ağaçlar altında oynayan çocuklar. Çok sayıda Yörük çadırı Sığırlık Merası’nın değişik bölgelerine serpilmiş çok sayıda Yörük burada hayatlarını sürdürüyor.

Aradan yıllar geçti. Gazeteci olarak bu kez Sığırlık Merası’na gittiğimde Çadırların bir çoğu sökülmüş, yerinden yeller esiyordu. Hayvan sürüleri azalmış, çocuk sesleri neredeyse yok denilecek kadar az. Sığırlık merası ve Yörük obası boşalmış. Ancak sayıları az da olsa bugün Türkiye’de yaz kış dağda yaşayan Yörükler Gebze bölgesinde duruyor. Yörüklerin sesi olduk. Onların feryadını ve devletten isteklerini gazeteci olarak dile getirmelerine aracı olduk. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’a mektuplar yazdık. Belgesel çekimleri yaptık. Haber ve makaleler kaleme aldık, konuyu Kocaeli Milletvekili değerli dostum Zeki Aygün beye ilettim. Zeki bey ile birlikte Büyükşehir Belediyesi’ne ait uçakla Sığırlık Merası üzerinden uçtuk, Sığırlık merasıyla ilgili Milletvekili Aygün’e bilgi verdim. Aslen kendisi de Antalya Yörüğü olan Ankara Valisi sayın Ercan Topaca’ya konuyu aktardım. Kocaeli Kent konseyi Başkanımız sayın Dr. İbrahim Kahraman bey Yörüklerin sorununu Büyükşehir belediye Başkanı Sayın Karaosmanoğlu’na iletti. Sayın Karaosmanoğlu ramazan öncesi Türkiye’nin son Yörük obası Sığırlık merasına gitti. “Bu bölgeyi ilk kez görüyor, Yörüklerin ilk kez burada yaşadığına şahit oluyorum.” Dedi. İftar programı organize edilmesi için ilgililere talimat verdi. Dün akşam tarihi bir iftar programı organize edilip son Yörük obası Sığırlık merasında muhteşem bir iftar organizasyonu gerçekleşti. İftar programıyla ilgili ayrıntılı makaleyi yarın kaleme alacağım. Ancak, daha önce gerek gazetemizde haber olarak ve gerekse köşemde makale olarak kaleme aldığım yazıları sizler için paylaşmak istiyorum. Mutlaka yazıları okumanızı arzu ediyorum.

  Neden Yörüklük kültürüne bu kadar önem veriyoruz. Kültür ve medeniyet devlet ve milletlerin temelidir. Kültürü olmayan hiçbir devlet ve milletin ebedi olması mümkün değildir. Yörükler Anadolu’nun asli unsurlarıdır. 700 yıldan beri Gebze’nin sahipleridir. Bugün yaz-kış Sığırlık merasında hayat sürdüren Yörükler var. Geçmişte buralar askeri atış bölgesiydi. Askeri atışlarda ki kazalarda dört Yörük top mermileri sonucu öldüler. Onlar Sığırlık merası ve son obalarını terk etmek istemiyorlar. Devletten beklentileri rantçılar devlet ve vatandaş yerini değişik yasal kılıflar altında ele geçirirken 700 yıldır sahibi oldukları bu topraklarda bir çadır kuracak yer istiyorlar. Son oba yok olmasın, son Yörükler Sığırlığı terk etmesin, kültür ve medeniyetimiz yok olup gitmesin. Mücadelemiz ve çalışmamız sadece bundan ibaret. Yörüklere sahip çıkmayı onurlu ve şerefli bir görev biliyorum.

-----------

 

 

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Bi Dünya Eğlence ile yaşanan 23 Nisan sevinci
Büyükşehir’in minik dostları için hazırladığı etkinliklerin ilk gününde birbirinden renkli etkinlikler...

Haberi Oku