Reuters'ın haberine göre; Irak'tan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Suriye’den çekilen tüm Amerikan askerleri, Irak Kürt Bölgesi’ne girmek için onay almıştır. Bu askerlerin Irak’ta kalması için herhangi bir izin verilmemiştir."

Irak tarafından yapılan açıklama, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) açıklamasıyla çelişiyor.

Pentagon, Suriye’den kaydırılacak yaklaşık 1000 Amerikan askerinin Irak’ın batısına geçeceğini ve burada merkezi hükümete  IŞİD’le mücadele konusunda destek olacağını duyurmuştu.

Ancak daha sonra üst düzey bir Pentagon yetkilisi, bu planın değişebileceğini ve henüz hiçbir şeyin net olmadığını söyledi.

Suudi Arabistan'da konuşan ABD Savunma Bakanı Mike Esper de Amerikan askerlerinin Suriye'de sonsuza dek kalmayacağını söyledi.

Esper, "Amaç Irak'ta sürgit kalmak değildir, amaç askerlerimizi çekmek ve sonunda eve getirmektir" ifadelerini kullandı.

Irak’ta şu an eğitim ve IŞİD’e karşı mücadele amacıyla yaklaşık 5 bin ABD askeri bulunuyor. Ancak Suriye’deki askerlerin durumu belirsizliğini koruyor.

[old_news_related_template title="Erdoğan-Putin görüşmesi öncesi İngiliz gazetesinden kritik analiz" desc="İngiliz Times gazetesi bugünkü sayısında, ABD'nin Suriye'de asker bırakma kararını değerlendirdi. Gazeteye göre bu kararın nedeni, Washington'ın Rusya'yı, Suriye'deki petrol sahalarından uzak tutmak istemesi. Haberde, 'Türkiye artık Sayın Erdoğan'ın ilan ettiği 'güvenli bölge'nin sadece Tel Abyad ve Resulayn arasında olacağını kabul etmeli' ifadesi yer aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/22/iecrop/2019-10-21t140729z_20518006_rc13ee9dca60_rtrmadp_3_syria-security-iraq_16_9_1571721960.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/erdogan-putin-gorusmesi-oncesi-ingiliz-gazetesinden-kritik-analiz-5403632/"]