Rejim oylamasına doğru

Türkiye’nin yaklaşık 200 yıllık “parlamenter” sisteminin yerine dünyada örneğine rastlanmayan “cumhurbaşkanlık” sistemine ilişkin anayasa değişikliğinin referandum takvimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından başlayacak.

Yayınlanma: 21.01.2017 - 21:51
Abone Ol google-news

 

Hükümet, 2 veya 9 Nisan tarihleri üzerinde duruyor. TBMM Genel Kurulu’nda anayasa değişikliğine ilişkin paketin tümü 339 oy alarak geçti. Anayasaya göre, değişiklik 367 oy alamadığı için “zorunlu” olarak referanduma götürülecek. Bu çerçevede paket , TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı tarafından önümüzdeki hafta son okumaları yapıldıktan sonra Erdoğan’ın onayına sunulacak. Ancak Erdoğan’ın onay için 15 günlük inceleme süreci bulunuyor, onaylamak için bu sürenin sonunu beklemesi gerekmiyor. Bu duruma göre Erdoğan’ın onaylaması ve yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından referandum takvimi de işlemeye başlayacak. Anayasaya göre referandumun Resmi Gazete’de yayımını izleyen 60’ıncı günden sonraki ilk pazar günü yapılması gerekiyor. Buna göre anayasa değişikliği hemen Saray’a gönderilir ve Erdoğan aynı gün onaylarsa 25 Mart’ta referanduma gidilebilir. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, referandum tarihi olarak 2 veya 9 Nisan tarihleri üzerinde durulduğunu açıklamıştı. Ancak Meclis’in Saray’a gelecek hafta sonuna doğru göndermesi ve Erdoğan’ın da inceleme süresini son gününe kadar kullanması halinde 16 Nisan tarihi de gündeme gelebilir.

REFERANDUM OHAL’DE Mİ OLACAK?

Referandum için siyasi partilerin hafta başından itibaren, “evet” ya da “hayır” yönünde seçmeni ikna etmek için kampanya çalışmalarına başlaması bekleniyor. Ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen “olağanüstü hal”döneminde kampanyaların özellikle “hayırcı” kesim açısından özgürce yürütülüp yürütülemeyeceği en büyük handikapı oluşturacak. “Evet” bloğunda yer alan AKP ve MHP açısından kampanya yürütme sorunu bulunmuyor. “Hayır” cephesinde yer alan CHP ve HDP ise “OHAL” koşullarının getireceği kısıtlamalardan endişeli. Hükümetin süreyi yeniden uzatma talebinde bulunması ve Meclis’in de onaylaması halinde Türkiye, 12 Eylül darbesi sonrasında hazırlanan 82 Anayasası’nın referanduma sunulduğu “sıkıyönetim” dönemindeki koşullarda referanduma gidecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler