hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son Dakika- Mehmet Şimşek'ten Esad açıklaması

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Başbakan Yardımcısı Şimşek, Türkiye’nin, Suriye krizinin çözümü için ‘Esad’sız anlaşma’ seçeneğinde ısrarcı olamayacağını’ söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Esad'dan geçici hükümet açıklaması

    Başbakan Yardımcısı Şimşek, İsviçre’nin Davos kentinde yapılan Dünya Ekonomi Forumu’nda konuşma yaptı. Reuters'ın haberine göre; Şimşek, ‘sahadaki durumun dramatik şekilde’ değiştiğini kaydederken, “Türkiye, artık (Suriye Devlet Başkanı Beşar) Esad'sız bir anlaşmada ısrar edemez, bu gerçekçi de değil” dedi.

    Öte yandan Şimşek, AP’nin aktardığına göre, 23 Ocak’ta Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak Suriye görüşmeleriyle ilgili de ‘büyük umutları’ olduğunu belirtti. Astana’ya gidecek Türkiye heyetinde kimlerin yer alacağının henüz belirlenmediğini belirten Şimşek, “Diğer ülkelerden katılanları göz önünde tutarak gereğince karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.

    Şimşek, Astana formatının Cenevre formatının yerini alıp alamayacağı yönündeki soruya ise “Geniş kapsamlı bir anlaşma geniş kapsamlı bir katılımı da gerektirir. Ancak başarılı olunması için sahada eli güçlü olanlarla başlangıç yapılabilir” yanıtını verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimşek'in açıklamalarını daha önce Sputnik de yayımlamıştı. Bakan Şimşek bunun üzerine bir yazılı açıklama yaptı. 

    Başbakan Yardımcısı Şimşek'in makamından yapılan yazılı açıklamada, Şimşek'in 47. Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere gittiği Davos'ta "Suriye veIrak: Anlaşmazlığı Bitirme" başlıklı panele konuşmacı olarak katıldığı hatırlatıldı. Şimşek'in söz konusu panelde Suriye meselesine ilişkin bir soru üzerine verdiği cevabın çok net olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:"Başbakan Yardımcımız Sayın Mehmet Şimşek gelen soruya cevap olarak, Suriye'deki trajedinin müsebbibinin Esad olduğunu, Esad'ın içinde olduğu bir çözümü içselleştirmenin mümkün olmadığını, ABD’nin üzerine düşeni yapmadığını, Rusya ve İran’ın sahada durumu değiştirdiğini ve bundan sonra esas odaklanılması gereken konunun ateşkes ile insanların hayatının korunması olduğunu net birşekilde ifade etmiştir. Ancak Sputnik Haber Ajansı konuyu bağlamından çıkartarak Başbakan Yardımcımızın 'Türkiye artık Esed’siz bir anlaşmada ısrar edemez' dediği yönünde bir algı oluşturmaya çalışmıştır. Şimşek’in hiçbir şekilde haberde yer verildiği gibi bir ifadesi olmamıştır. Bu Sputnik Haber Ajansının kendi yorumudur."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow