Tazminatlarını alamayan işçilere darp ve gözaltı

Migros’a bağlı olan Uyum Makro işçileri, tazminat haklarının ödenmemesi nedeniyle oturma eylemi yaptı. Migros ise işçilerin mağduriyetlerinin kendileri ile ilgili olmadığına ilişkin bir açıklama yaptı.

Tazminatlarını alamayan işçilere darp ve gözaltı

İş kazalarında katledilen işçilerin yanı sıra Üçüncü Havalimanı inşaatında çalışan işçiler, Flomar işçileri, Real Market işçileri haklarını alamadıkları, insani koşullarda çalışmadıkları gerekçesiyle eylem yapıyor. Fakat yapılan her eyleme ya polis ya da jandarma işçileri darp ederek gözaltına alıyor. Buna karşın Migros ise iddiaları yalanlayarak, işçilerin mağduriyetinin kendileri ile değil, Uyum/Makro market ile olduğu yönünde bir açıklama yaptı. Migros'un açıklamasının ardından Nakliye-İş sendikası yeni bir açıklama yaptı ve Migros'un açıklamasındaki iddiaları yalanladı.

NE OLDU

Bugün Migros’a bağlı olan Uyum Makro işçileri de tazminat haklarının ödenmemesi nedeniyle market içerisinde oturma eylemi yaptı.

Migros yönetiminin işçilere tazminat hakkını ödemek için söz verdiği öne sürüldü. Fakat Migros’un sözünü yerine getirmemesi üzerine Uyum Makro işçileri Beylikdüzü 5M mağazasına girip içeride oturma eylemi başlattı. Eyleme Real Market direnişçileri de destek verdi.

Nakliyat-İş Sendikası Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu işçilerin oturma eylemine destek verip bir konuşma yaptı. Migros içerisinde oturma eylemi yapan Uyum Makro işçilerine yine çevik kuvvet polisleri sert müdahalede bulundu, 14 işçi gözaltına aldı. Gözaltına alınan işçiler, gece saatlerinde serbest bırakıldı.

MİGROS'TAN AÇIKLAMA

Eylem sonrasında Migros konuyla ilgili açıklama yaptı. Mağdur olan işçilerle ilgili Migros’un yaptığı açıklama şöyle:

“Son günlerde Makro/Uyum çalışanları ve diğer şirketlerden de haklarını alamadıklarını belirten kişiler, Migros mağazalarına gelerek izinsiz eylem yapmakta, Migros mağazaları maalesef bir plato olarak kullanılmaktadır. Net olarak kamuoyunun bilgisine sunarız ki, buradaki adres yanlıştır. Migros’un bu konuda yapabileceği bir şey olmadığından, mağdurlar hukuki kanallarla doğru adrese gitmedikçe varsa alacaklarını geciktirmektedirler.

Migros 253 Makro/Uyum mağazasının sadece 56’sını, çalışanlar hariç mağaza olarak devralmış, bu mağazalarına iş başvurusu yapan kişilerin birçoğu da istihdam edilmeye çalışılmıştır.

İşçinin emeğini ve hakkını çok önemli bulan Migros, son derece titiz olarak 64 yıldır sendikal haklar dahil tüm çalışanlarının haklarını, eksiksiz ve tam zamanında ödeyen bir şirkettir. Dolayısıyla işçinin hakkının, kayıtlı istihdamın savunucusu olan Migros’un böyle bir haksızlık içinde olması da mümkün değildir.

Migros sözü geçen işçilerin kim oldukları, hangi hakları bulunduğu, hak ediş tutarları gibi hiçbir bilgiye sahip değildir. Bilmemesi de normaldir, bu kişiler Makro/Uyum firmasında çalışmış veya çalışmaktadırlar. Migros, Makro/Uyum’un söz konusu mağazalarını devralması ile ilgili ödemeleri Makro Market A.Ş.’ye yapmış, Makro Market A.Ş.’nin konkordato süreci içinde olması nedeniyle bakiye ödemeler mahkeme kararı gereği, konkordato masasına yapılmaktadır. Konkordato masası işçi hakları dahil bundan sonra bakiye kalan tüm ödemeleri kendisi tayin etmektedir ve Migros’un burada hiçbir takdir yetkisi bulunmamaktadır.

Yanıltıcı mesajlarla, mağazalarda izinsiz eylemlerle, gerçekten mağdur olan çalışanların alacakları doğru adrese yöneltilmediklerinden geciktirilmektedir.

Bu kişilere hakları konusunda alacakları için bir an önce kanuni yoldan başvuru yapmalarını öneririz.

Tüm bu açıklamalar ışığında doğru ve net bilgilendirmeyi sizlerle paylaşır, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için gerekli özeni göstermenizi saygıyla rica ederiz.

Migros Ticaret A.Ş.”

NAKLİYE İŞ'TEN YENİ AÇIKLAMA

Migros'un açıklamasının ardından Nakliye İş yeni bir açıklama yaptı. Migros'un ifadelerini yalanlayan Nakliye İş sendikasının yeni açıklaması şöyle:

"Sendikamız, Migros tarafından satın alınan Makro Marketten satın alınan ve yasal tazminatları ödenmeyen Uyum Market işçilerinin mücadelesine sahip çıkmaktadır.

Satın alma ile beraber Uyum Market işçilerinin tazminatları ödenmemiştir.

Sendikamız, Uyum Market işçileri ile birlikte yasal hak mücadelesine sahip çıkarak, haziran-temmuz aylarında Migros Genel Müdürlüğü ve mağazalarında demokratik haklarını kullanarak yasal çerçevede eylemler yapmıştır.

31 Temmuz’da Migros işvereni ödeme yapmayı kabul etmiştir. İşverenin talebi üzerine de 150 kişilik ödeme yapılacak işçilerin listesini göndermiştir. Ve sendikamız bu konu ile ilgili kamuoyuna basın açıklaması yapmıştır. (Ek 1)

Migros işvereninin bu açıklamaya karşı sorumlu olmadığına ilişkin bir karşı açıklaması olmamıştır. Ve vermiş olduğu sözü kabul etmiştir. Migros sözünü yerine getirmeyince eylemler tekrar başlamış, Kurban Bayramı öncesinde ödemelerin yarısının Eylül ayının 20’sinde diğer yarısını da birkaç hafta içerisinde ödeneceği sözünü vermiştir.

Ancak bu arada bu yasal hak mücadelesini provoke etmek için Makro Market ve Migros kabul edilmez bir yönteme başvurmuşlardır. İşçilere kıdem tazminatlarının yarısından noter kanalı ile feragat edenlere diğer yarısını hemen ödeneceği açıklaması yapmıştır. (Ek 2)

İşçilerin yasal haklarının açıktan ahlaksızca gaspına yönelik provokasyonu sonucu bazı işçiler feragatname karşılığı tazminatlarının yarısını almıştır ve 20 Eylüle kadar da herhangi bir Migros Mağazasında eylem yapılmamıştır.

Migros Eylül ayının 20’sinde vermiş olduğu sözü yerine getirmemiş yapması gereken ödemeyi yapmamıştır.

Migros’un vermiş olduğu sözü hiçbir açıklama yapmadan yerine getirmemesi üzerine 23 Eylül günü 5M Migros Beylikdüzü mağazasında demokratik haklarını kullanan Uyum/Market işçileri eylem yapmışlar, Mağazadan sloganlarla çıkan işçilere polisin müdahalesi sonucu 15 işçi gözaltına alınmıştır. İşçiler ifadeleri alındıktan sonra Beylikdiüzü Polis Karakolundan bırakılmışlardır.

Migros’un bu gün yaptığı kamuoyuna yönelik açıklaması gerçeği yansıtmamaktadır. (Ek 3). Migros verdiği sözden sorumludur.

Migros, Uyum Market işçilerine verdiği sözü yerine getirmelidir. Migros’un Makro Market’e yapacağı ödeme vardır ve işçi alacaklarının her zaman hukuki olarak önceliği vardır.

Migros sorumluluklarını, verdiği sözü yerine getirene kadar Uyum/Makro Market işçilerinin mücadelesi sürecektir.

Baskılar, Gözaltılar, İşçileri Satın Alma Girişimleri Bu Hak Mücadelesini Engelleyemez. 24.09.2018

Nakliyat-İş Sendikası

Genel Merkezi"

İşte o eylemden fotoğraflar:

Tazminatlarını alamayan işçilere darp ve gözaltı - Resim : 1

Tazminatlarını alamayan işçilere darp ve gözaltı - Resim : 2

Tazminatlarını alamayan işçilere darp ve gözaltı - Resim : 3

Tazminatlarını alamayan işçilere darp ve gözaltı - Resim : 4

Tazminatlarını alamayan işçilere darp ve gözaltı - Resim : 5

Tazminatlarını alamayan işçilere darp ve gözaltı - Resim : 6

Odatv.com

migros arşiv