Gündem Cerablus'da büyük operasyon! Cumhurbaşkanı açıkladı

Cerablus'da büyük operasyon! Cumhurbaşkanı açıkladı

24.08.2016 - 12:25 | Son Güncellenme:

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör örgütü IŞİD'e yönelik başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu'nda, Özgür Suriye Ordusu 12 saatte Cerablus'a girdi. Köyleri tek tek alarak ilerlediler. ÖSO, Türkiye sınırına üç kilometre mesafedeki Keklice köyünü IŞİD'den aldı ve terör örgütünün bayrağının yerine kendi bayrağını dikti. Keklice'den sonra operasyona devam eden Türkiye destekli muhalifler Tel Şair, Elvaniye ve Göğüncük köylerinin denetimini sağladı. Terör örgütü IŞİD'in Türkiye sınırıyla doğrudan temas kurduğu son nokta olan Cerablus'a doğru ilerleyen birlikler, 100'e yakın militanı öldürdü. 20 tankın sınırı geçtiği harekatta birlikler sınırdan içeriye doğru ilerledi. ÖSO birlikleri Cerablus merkezine girdi. AA ÖSO'nun Cerablus'ta kontrolü sağlandığı duyurdu. Çatışmalarda bir ÖSO mensubu ölürken evlerde patlayıcı aranıyor.

Cerablusda büyük operasyon Cumhurbaşkanı açıkladı

Türkiye'nin gece sabaha karşı başlattığı Suriye harekatında sıcak dakikalar yaşanıyor. Tank birliklerinin öğleye doğru Suriye topraklarına girmesiyle birlikte, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı 5 bin kişilik güçler Cerablus'a ilerlemeye başladı. Suriye'ye giren Türk askeri sayısının ise 200'den fazla olduğu iddia ediliyor. 20 tankın ilerleyerek önünü açtığı ÖSO kuvvetleri, ilk olarak sınıra üç kilometre mesafedeki Keklice köyünü IŞİD'den aldı. ÖSO güçleri, Keklice'deki IŞİD bayrağının yerine kendi bayrağını dikti. İşte adım adım operasyon.

IŞİD'İN İKMAL YOLLARINI KESTİ

Haberin Devamı

Keklice'den sonra Tel Şair köyü de birkaç saat içinde ÖSO'nun denetimine geçti. Doğan Haber Ajansı, ÖSO güçlerinin Tel Şair'in hemen ardından Elvaniye ve Güğüncük köylerini de IŞİD'den temizledi. Sınırı geçen tanklar Cerablus’a ulaşan IŞİD’in ikmal yollarını kesti. Bab Bölgesi’nden destek için yola çıkan bazı IŞİD araçları da Türk F-16 ve koalisyon ülkelerinin savaş uçakları tarafından hedef alınarak vuruldu. Türk savaş uçakları IŞİD’e ait bomba yüklü üç aracı da imha etti.

Cerablusda büyük operasyon Cumhurbaşkanı açıkladı

ÇATIŞMALARDA 46 IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Çatışmalarda terör örgütü IŞİD mensubu 46 militan öldürüldü.

GÖRÜNTÜLERİ SOSYAL MEDYADAN PAYLAŞTILAR

Keklice köyüne giren Özgür Suriye Ordusu askerleri, kontrolünü sağladıkları Keklice köyünden çektikleri görüntüleri sosyal medyadan yayınladı. Görüntülerde, Özgür Suriye Ordusu askerlerinin bulunduğu bölgede bir de tank görülüyor.ÖSO, ele geçirdiği köylerden doğu yönündeki ilçe merkezine ilerleyebilmek için çevre güvenliği oluşturdu. Cerablus’un batı ve kuzeyinde ÖSO ile IŞİD militanları arasında yer yer çatışmalar yaşandı.

Cerablusda büyük operasyon Cumhurbaşkanı açıkladı


ÖNCE OKUL, FIRIN, SU KULESİ...

Haberin Devamı

İlçe merkezinin kuzeyinde Türkiye sınırında TSK'nın yığınak yapmış olması ve doğuda Fırat nehrinin doğal engel oluşturması nedeniyle örgüt kuşatma altına girmiş oldu. Fırat nehrinin doğu yakası da PKK’nın Suriye uzantısı PYD’nin kontrolünde. İlçe merkezine batı yönünden girmeye başlayan ÖSO, bir okul, fırın, su kulesi ile DAEŞ'in komuta merkezi olarak kullandığı bazı noktaları ele geçiridi.

ÖSO CERABLUS MERKEZİNE GİRDİ

AA'nın haberine göre çatışmaların ardından Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO), Cerablus merkezinde kontrolü sağladı. ÖSO, Cerablus'un içinden ilk görüntüler yayınlandı. Harekat sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde can kaybı olmazken, çatışmalarda 1 ÖSO mensubu öldü.ÖSO askerlerinin Cerablus’a girmesine dair yayınlanan ilk görüntülerde, bir ÖSO askeri kente giren ilk grup olduklarını ve 10 kişilik bir gruptan oluştuklarını ifade ediyor. ÖSO askeri, görüntülerde bulunan Cerablus İlahiyat Okulu’nun DAEŞ’tan temizlendiğini söylüyor.Operasyona ÖSO bünyesindeki Sultan Murat Tugayı, Sukur El Ceber, Şam Cephesi ve Feylek El Şam örgütü mensupları katılıyor.

Haberin Devamı

İŞTE O GÖRÜNTÜLER

1 ÖSO ASKERİ ÖLDÜ

Askeri kaynaklardan ve ÖSO komutanlarından alınan bilgiye göre, sabaha karşı Cerablus bölgesinin terör örgütü DAEŞ militanlarından temizlenmesi amacıyla başlatılan harekatta, en önemli hedef olan ilçe merkezi Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolüne girdi.Harekatta gelinen aşamada, TSK tarafında herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmadı. ÖSO'da ise harekatın ilk anlarında 1 savaşçı hayatını kaybetti, 10'u yaralandı.

CERABLUS'TAN İLK FOTOĞRAFLAR GELMEYE BAŞLADI


Cerablusda büyük operasyon Cumhurbaşkanı açıkladı


Fırat Kalkanı Operasyonu'nda, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları ilçe merkezine girdi. Türkiye'nin Suriye'ye girdiği operasyonun üzerinden 16 saat geçtikten sonra ÖSO mensuplarının operasyon öncesi terör örgütü DAEŞ yönetimi altında olan Suriyeli vatandaşlarla sohbet ettiğini gösteren fotoğraflar ajanslara düşmeye başladı.

Haberin Devamı

EVLERDE PATLAYICI ARANIYOR

ÖSO güçleri kentte DAEŞ'e ait tuzaklanmış bomba düzeneklerini imha etmeye çalışıyor. Muhalif komutanlar, taraflar arasındaki çatışmaların şimdilik durduğunu ancak DAEŞ'in intihar saldırıları düzenleme riski bulunduğunu bildirdi Cerablus’a girdiklerinde boş sokaklarla karşılaşan ÖSO askerleri, IŞİD militanlarının ilçeyi terk ederken patlayıcı tuzaklamış olabileceği ihtimaline karşı evleri ve stratejik yerleri tek tek kontrol etmeye başladı.

MEMBİÇ YOLU ÜZERİNDEN ÇATIŞMA SESLERİ GELİYOR

Cerablus’un boşaltılmasına karşılık, ilçenin birkaç kilometre doğusundaki Membiç yolu üzerindeki bölgede akşam saatlerine doğru silah sesleri gelmeye başladı. Bu bölgede ÖSO askerleriyle İŞID militanlar arasında çatışmalar olduğu belirtildi.

[HD_2300252]]

ÖSO güçlerinin zırhlı birlikler eşliğinde Cerablus merkezine doğru hareket etmesi bekleniyor.