Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Son Dakika Haber! Koronavirüste sayı artıyor; 92 kişi hayatını kaybetti

Son Dakika Haber! Koronavirüste sayı artıyor; 92 kişi hayatını kaybetti

ISPARTA 27.03.2020 22:09:00 0
Son Dakika
Haber!
Koronavirüste sayı artıyor; 
92 kişi hayatını kaybetti
Son dakika haberine göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Korona virüs nedeniyle dün 17 kişinin, toplamda ise 92 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
BAKAN KOCA'NIN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:
Bugünlerde bütün dikkatler koronavirüs ile ilgili haberlerde. Gelişmeleri sizinle paylaşmak için buradayım. Yaşadığımız günler örneğin bildiğimiz günler değil. Çin’de Wuham adında bir kent ve bulaşıcı bir hastalık. 10 Mart’tan bu yana hayat değişti. Hasta sayısının 90 bine yaklaştığı ülkeler var. Asla onlarla aynı durumda değiliz. Türkiye insanını korumak için her şeyi yaptı. Yurttaşını dışarıdan gelecek tehlikelere karşı koruyacak tedbirleri aldı. Önceki tedbirler sadece bir avantaj daha fazlası değil.
 
Biz 10 Mart’tan öncesine dönemeyiz. Bu hastalık bütün dünyada hayatı değiştirecek bir kabiliyete sahip. Bundan uzak durmanın bir yolu var. Hayat tarzımızda geçici bir değişikliğe gitmek. Bilim Kurlumuzla en önemli toplantımızı yaptık. Dünyada başar ı göstermiş yöntemleri değerlendirdik. En önemli tedbir olan izolasyonu hastalığın yayılmasına karşı prensip haline getirdik. Sosyal hareketlilik en alt düzeye inmelidir. Sosyal hayat buna göre düzenlenmelidir. Bunun için de çalışma saatleri tatiller düzene konmalıdır. Bilim kurulumuz bazı önerilerde bulunaktadır. En önemli konu sokakta geçirilecek zaman kısıtlamadır.
 
Bilim kurlumuzun önerisindeki amaç virüsün yayılımını önlemek ve olduğu yerde kontrol altına almak. Bunun için hareketliliği olabildiğince azaltmak. Bu yaklaşım belki şehirlerin izole edilmesi gibi düşünülebilir. Bilim Kurulu’un önerdiği teklif geçici bir hayat tarzıdır. Artık yeni bir mücadele yöntemi hayata geçiyor.  Ne kadar çok dikkat edersek o kadar çok kısa sürede bu işin üstesinden geleceğiz. Her adımı atmaya devam edeceğiz. Gönlünü ortaya koyan bütün çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Hastalığa dair verileri her gün internet sayfasında yayınlayacağımızı açıklamıştım. Bugün itibariyle her akşam açıklanmış olacak. Bugün kaybettiğimiz 17 kişi ile can kaybımız 92’yi buldu. 42 hastamız ise iyileşerek taburcu edilmiştir. Vaka sayısı 5 bin 698 oldu. Bütün illerde ne kadar vaka olduğunu biliyoruz, bazı illerde vaka saylarının fazla olduğunu biliyoruz.
 
Şimdi Bilim Kurulu’nun önerilerini ben ifade ettim. Bu noktada Cumhurbaşkanımızın değerlendirmeleri olacak.  Bunun dışında 33 yaşında kaybettiğimiz vatandaşımızla ilgili şunu söylemek istiyorum. İlk gördüğümüz vakalarda bir aileden bahsetmiştik ve çalışanlarından. Bu virüsün nasıl bulaştığına önemli bir örnek. Yurt dışı temaslı kişi genç babası ve amcası 60 yaşın üzerindeki temasında o kişiler tedavi edildi. Biz bütün taramaları yaparak bunlar tespit ettik. Benze tedavi olan 3. Hasta oldu. Önemli kronik hastalıkları olan birisi. O temasla virüsü kapıyor ama ondan önce de ateşinin olduğunu biliyoruz.  Takip edildiği hastaneye gidiyor. Orada bir 59 yaşındaki bir kişiyle temas ediyor ve o kişi yoğun bakıma girdi ve kaybettik.
 
Bu bulaştırmayı yapan kişi hayatta. Sağlık personelimizin özellikle çok riskli olan hekimlerimizin ve personelimizin bu dönemde kovid-19 tanısı aldığı oldu ve sayılarının da şu an söylememim doğru olmadığını ve personelimiz korumak anlamında bir gayret içerisinde olduğunu söylemek istiyorum . Sadece 2 gün önce N95 dediğimiz maske 3 milyon 615 bin tane bütün kurumlarımıza dağıtıldı. Dolayısıyla bu dönemde biz sağlık çalışmalarımızın ihtiyaçlarını karşılamak konusunda hiçbir şeyden taviz vermeyeceğiz. Bu dönemde tedavileri için hassasiyet gösteriyoruz. Sağlık personelimiz çok özverili. Bütün kuruluşlarda izinler iptal edildi. 
 
Hekimlerimizi korumak noktasında gayret içerisindeyiz. Ek ödeme ile ilgili sağlık çalış analarımızın bu dönemde tabandan devam edilmesi şeklinde yaklaşım oldu. Bunun dışındaki tedbirlerle ilgili şu an bir şey söylemem doğru değil. Yoğun bakımlarımızda yüzde 62 yoğunluk var.  Bizim Türkiye olarak kendimizi has bir seyri var buna göre Bilimi Kurulu alınması gereken tedbirleri önerileri yapmış oluyor. Bizim bu anlamdaki önerilerimizde sadece Çin değil birçok ülkedeki uygulama var.

Perşembe 20.9 ° / 10.2 °
Cuma 20.6 ° / 7.9 °
Cumartesi 23.9 ° / 8.7 °