Son dakika! Oktay, son deprem bilançosunu açıkladı: Can kaybı 35'e çıktı

Son dakika! Oktay, son deprem bilançosunu açıkladı: Can kaybı 35'e çıktı

Son dakika haberi... Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay son deprem bilançosunu açıkladı, can kaybı 35'e çıktı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay son deprem bilançosunu açıkladı, can kaybı 35'e çıktı.

AFAD Toplantısı'na katılan Oktay, AFAD bünyesindeki çalışma gruplarına teşekkür ederek, "Çalışma grupları olarak verdiğiniz hizmetlerin, çalışmalarınızın, gayretlerinizin sahaya nasıl yansıdığını dün birebir görerek, yaşayarak, hissederek geldik. Ben Elazığ ve Malatya'daki vatandaşlarımız adına da size yürekten teşekkür ediyorum" dedi.

Oktay, Elazığ'daki depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 35'e yükseldiğini belirtti. Daha sonra basına kapalı devam eden toplantıda Oktay, çalışma gruplarından brifing aldı.

20-01/26/01.jpg

3 BAKAN SON DURUMU PAYLAŞTI

Bu arada Elazığ ve Malatya'yı vuran depremin ardından bölgede çalışmalarını sürdüren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kameraların karşısına geçti, son bilgileri paylaştı.

Enkaz altında kalan 45 vatandaşın kurtarıldığını açıklayan Soylu "4 büyüklüğünün üzerinde 20 artçı deprem meydana geldi. O saatten bu saate kadar 678 artçı deprem meydana geldi. Artçı depremler devam ediyor" dedi. Soylu, tüm Türkiye'ye kritik bir uyarı da yaptı: Türkiye'den şöyle bir talebimiz var; AFAD yönlendirmeyi yapmadan kimse Malatya ve Elazığ'a kendi başına bir şey göndermesin.

Hasar tespit çalışmaları hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum da "Elazığ merkez ve Sivrice ilçesinde 31 yıkık, 249 ağır hasarlı, 56 orta hasarlı 349 da az hasarlı bina tespit ettik" açıklaması yaptı.

Bakan Soylu'nun açıklamasından satır başları şöyle:

"Artçı depremler devam ediyor. Enkaz kaldırma ve arama-kurtarma çalışmalarımız süratle devam ediyor. Şu anda Mustafa Paşa Mahallesi'ndeki son vatandaşımız da enkazın altından çıkartıldı. Arama-kurtarma faaliyeti bitti, tarama faaliyetlerimiz başladı. Sürsürü Mahallesi'nde de değerlendirmemize göre 6 vatandaşımız enkazın altında. Bizim ümidimiz var, inşallah 6 vatandaşımıza sağ salim ulaşmayı temenni ediyoruz. Çalışmalarımız da o noktada.

"İHTİYAÇLARI KARŞILAMAK TEMEL GÖREVİMİZ"

Bölgeye şu ana kadar 10 binin üzerinde çadır sevk ettik. 6 bin 455 çadırın kurulumunu Malatya ve Elazığ'da sağladık. Çadırların içerisine acil bir şekilde ısıtıcıları da gönderiyoruz. Vatandaşlarımızın yemeğini ve kalma yerlerinde temin etmeye çalışıyoruz. Elazığ ve Malatya'daki vatandaşlarımıza seslenmek isterim; artçı depremler devam ediyor. Spor salonlarımız, okullarımız, misafirhanelerimiz, taziye evlerimiz açık ve sıcak. Mahallelerde çadır kurmaya devam ediyoruz, devam edeceğiz. Gecelerin çok soğuk olduğunu biliyoruz. Bu konuda da elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Eğer 'toplu barınma merkezi' diye tarif ettiğim yerleri kullanabilirsek işimizi daha da kolaylaştıracağız. Çadır sevkiyatımız aynı şekilde devam etmektedir. Çünkü bu artçı depremler devam ettikçe vatandaşımızın endişe duyması da normaldir. Bu konudaki ihtiyaçların giderilmesi de bizim temel görevlerimizdir.

"YARIN NAKDİ YARDIMLARIMIZ BAŞLAYACAK"

Eğer AFAD koordinasyonunda bu sağlanırsa biz bunu yönetebiliriz. Yani Türkiye'den şöyle bir talebimiz var; AFAD yönlendirmeyi yapmadan kimse Malatya ve Elazığ'a kendi başına bir şey göndermesin. Burada lojistik grubumuz hazır ve sevki yapmaktadır. Başarılı bir şekilde de bu şekilde devam etmektedir. Bundan sonraki işimiz; gıda, barınma, sıcak yemek ve bu lojistiğin her yere sağlanmasının temin edilmesidir. Bütün kaymakamlarımız görevinin başındadır. Özellikle İHH, Beşir, Hayrat, Deniz Feneri, Kızılay, AFAD ve Diyanet zaten var. Diğer sayamadığım sivil toplum örgütleriyle beraber yardım faaliyetleri de yine koordinemizde ve arkadaşlarla ortak koordinasyonla devam etmektedir. Bunun yanı sıra, özellikle hem Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler hem Çevre ve Şehircilik bakanlıklarımız hem de AFAD, Elazığ ve Malatya valiliklerine nakit yardımlar çıkarmıştır. AFAD'dan 5 milyon, Çevre Şehircilik Bakanlığından 10 milyon, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından da 5 milyon lira aktarılmıştır. İlk etapta depremden etkilenen ailelere direkt olarak aile başına verilecek nakitler... Bu da yarın sabah itibariyle kaymakamlıklarımız marifetiyle valiliğimizin koordinasyonunda temin edilecek ve sağlanacaktır.

"BÜTÜN KÖYLERİ TARACAĞIZ"

Allah milletimizin büyüklüğünden bizi hiçbir zaman yoksun bırakmasın. Malatya ve Elazığ'a çağrımdır. Kaymakamlıklarımız 24 saat açık. Öncelikle hasarsız evleri hemen anlamak istiyoruz. Onun için hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Bütün köyleri tarayacağız. Bütün müracaatların hasar tespit çalışmalarını yapacağız. Evi sağlam olanın evine gitmesinde bir beis olmadığını kendilerine bildireceğiz. Evi sağlam olmayana da ilk önce geçici barınma yerlerinde, artı acil kira yardımın hemen vereceğiz. Ondan sonraki meseleyi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve AFAD marifetiyle çözmeye çalışacağız."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN