HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Otobüste engelli kadına toplu tecavüz skandalı!

Sosyal medyada yayınlanan korkunç bir video büyük yankı uyandırdı. Fas'ta çekildiği belirtilen videoda, bir otobüste 5 kişi, engelli bir kadının kıyafetlerini zorla çıkararak tecavüz etti. Tecavüzü seyreden diğerleri de korkunç olayı alkışladı. Tepki toplayan video üzerine Fas polisi, olayla ilgisi olduğu düşünülen 5 şüpheliyi gözaltına aldı. Fas’ta son yıllarda giderek artan tecavüz suçu ise halkı tedirgin etmeye başladı.

Otobüste engelli kadına toplu tecavüz skandalı!

Fas'ın turistik kenti Casablanca'da engelli bir kadının belediye otobüsünde 5 kişinin cinsel istismarına maruz kalması ve bu anları kameraya kaydetmesi başta İngiltere ve Fransa olmak üzere birçok gazete ve internet sitesinde yer aldı.

KİMSE YARDIM ETMEDİ

3 ay önce çekildiği tahmin edilen videoda, 5 kişinin engelli kadının kıyafetlerini yırtarak önce elle taciz ardından da tecavüz etti. Olayda hiçbir yolcunun genç kadına yardım etmeye çalışmaması da büyük yankı uyandırdı.

HER 3 KADINDAN 2'Sİ SALDIRI YA DA İSTİSMARA MARUZ KALIYOR

Videonun yayılmasının ardından Fas güvenlik güçleri bir soruşturma başlattı. Yapılan araştırmalar sonrasında yaşları 15-17 arasında değişen 5 kişi gözaltına alındı. Kadına şiddetin ve cinsel istismar ve saldırının yaygın olduğu Fas’ta yakın zamanda yapılan ulusal bir araştırmaya göre her 3 kadından 2’si fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel saldırı ve istismara maruz kaldığını açıkladı.

SALDIRIYI GÖRMEZDEN GELDİLER

Birçok sivil toplum kuruluşu ve sosyal medya kullanıcısı yaşanan saldırıyı eleştirse de bazı tartışmalar da yaşandı. Sayıları az olmakla birlikte bazı sosyal medya kullanıcıları, kadının ‘açık giyindiğini’ öne sürerek saldırıyı neredeyse görmezden geldi.

RABAT'TA PROTESTO EDİLDİ

Fas'ta bir kadının toplu taşıma aracında maruz kaldığı cinsel saldırı başkent Rabat'ta düzenlenen gösteride protesto edildi. Parlamento binası önünde toplanan göstericiler, sosyal medyada yer alan görüntülerle ortaya çıkan toplu taşıma aracında yaşanan tecavüz girişimine karşı seslerini yükseltti.

"TEPKİ GÖSTERMEZSEK NORMALLEŞMESİNİN YOLUNU AÇARIZ"

Göstericilerden insan hakları aktivisti Sara Sucar, yaptığı açıklamada, "Tecavüz girişiminin kurbanı genç kıza destek olmak için toplandık. Tecavüz girişiminin seyir halindeki bir toplu taşıma aracında gerçekleşmesi suçun ne kadar aleni işlendiğinin göstergesi. Taciz ve tecavüze tepki göstermezsek bunun normalleşmesinin yolunu açarız. Devlet kurumlarından bu ve benzeri suçlara karşı daha fazla sorumluluk almaya davet ediyoruz. Ayrıca toplum olarak bu olayı farklı açılardan derinlemesine tartışmamız gerektiğini düşünüyorum." dedi.