İkinci Kavala operasyonu! Çok sayıda gözaltı!

Anadolu Kültür Derneği'ne yönelik operasyonda çok sayıda akademisyen ve kişi gözaltına alındı.

İkinci Kavala operasyonu! Çok sayıda gözaltı!

Bir yılı aşkın süredir iddianamesi hazırlanmadan tutuklu bulunan Osman Kavala'nın yönetim kurulu başkanı olduğu Anadolu Kültür'e yönelik operasyon yapıldı. Operasyon kapsamında 20 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınanların pazartesi günü savcılığa sevk edilmesi bekleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Prof. Turgut Tarhanlı ile bir çok öğretim üyesi bu sabah 06.00'da gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler arasında Anadolu Kültür'ün yönetim kurulu başkanvekili Yiğit Ekmekçi, yönetim kurulu üyesi Ali Hakan Altınay da var. Anadolu Kültür'ün genel koordinatörü Asena Günal ve danışmanları Çiğdem Mater ile Meltem Aslan da operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında.

ÇİĞDEM MATER OTELDE GÖZALTINA ALINDI

Gözaltına alınanlardan Çiğdem Mater'in film çekimi için gittiği Kaş'ta kaldığı otelden alındığı, Kaş'ta karakolda tutulduğu, akşam saatlerinde İstanbul'a getirileceği öğrenildi.

Operasyona ilişkin açıklama İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan geldi. 4 ilde operasyon yapıldığı belirtilen savcılık açıklamasında Osman Kavala lider, Gezi eylemleri ise darbe girişimi olarak nitelendi. Savcılık açıklamasında sabah saatlerinde İstanbul, Adana, Antalya ve Muğla'da eş zamanlı operasyon yapıldığı belirtildi. Açıklamada, operasyon sonucunda gözaltına alınan isimler de duyuruldu. Buna göre Ali HAkan Altınay, Asena Günal, Meltem Aslan Çelikkan, Turgut Tarhanlı, Yiğit Ali Ekmekçi, Bora Sarı, Ayşegül Güzel, Çiğdem Mater Utku, Betül Tanbay Tüten, Hande Özhabeş, Filiz Telek, Yiğit Aksanoğlu ve Yusuf Cıvır gözaltına alındı.

YARKADAŞ: AKP AKADEMİK HAYATI BİTİRMİŞTİR

Gözaltıları gazeteci ve TBMM 25. ile 26. Dönem CHP Milletvekili Barış Yarkadaş twitter hesabından duyurdu.

Yarkadaş, "Güne yine gözaltılarla başladık..." dedi. Gözaltılara tepki gösterken Yarkadaş, "Bakan Mustafa Varank, beyin göçü yüzünden yurt dışına giden bilim insanlarına dün çağrı yapıyor, cazip imkanlar sunduklarını söylüyor ve "Dönün" çağrısında bulunuyordu. Turgut Tarhanlı ile Betül Tanbay'ın şafakta gözaltına alındığı bir ülkede kim ve nasıl bilim üretecek? Boğaziçi Üniversitesi'nin, Boğaziçi Hapishanesi'ne dönüştürüldüğü bir dönemden geçiyoruz. Bilimin ihtiyacı Bakan Varank'ın sandığı gibi ayda 24 bin TL değil, sınırsız özgürlüktür... AKP, özgürlükleri yok etmiş, bilim insanlarına dava açtırmış ve akademik hayatı bitirmiştir!" tweetini paylaştı.

ANADOLU KÜLTÜR DERNEĞİ ÜYELERİ

Gözaltına alınan isimlerin 1 yıldan uzun süredir tutuklu bulunan ve iddianamesi hâlâ hazırlanmayan Osman Kavala'nın yöneticisi olduğu Anadolu Kültür Derneği'nin üyeleri. Yarkadaş gözaltına alınan isimlerle ilgili olarak şu bilgileri paylaştı;

"Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Avrupa Matematik Topluluğu’nun başkan yardımcısıdır. Tanbay, gezi direnişinde Başbakan Erdoğan'la görüşen heyetin içindeydi. Tanbay, Osman Kavala'nın başkanı olduğu Anadolu Kültür Derneği'nin de üyesi.

Uzun yıllar boyunca Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, insan hakları hukuku alanında dünyaca tanınan bir isim. Tarhanlı da Kavala'nın başkanı olduğu Anadolu Kültür Der. üyesi... Tarhanlı'yı ifadeye çağırsalar zaten giderdi."

İkinci Kavala operasyonu! Çok sayıda gözaltı! - Resim : 5

İkinci Kavala operasyonu! Çok sayıda gözaltı! - Resim : 6

İkinci Kavala operasyonu! Çok sayıda gözaltı! - Resim : 7

İkinci Kavala operasyonu! Çok sayıda gözaltı! - Resim : 8

İkinci Kavala operasyonu! Çok sayıda gözaltı! - Resim : 9

Etiketler
Gezi davası Akademisyen Gözaltı Operasyon