hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika: ABD, 1000'e yakın PYD'liyi Türkiye sınırına yerleştirdi

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    ABD'den dün gün boyu gelen açıklamalara rağmen bugün kritik bir adım gerçekleşti. ABD ordusu, Suriye-Türkiye sınırındaki Tel Abyad hattında PYD için yaptığı keşif sonrası 1000'e yakın PYD'li sınıra yerleştirildiği iddia edildi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway ise iddiayı yalanladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD ordusunun Suriye-Türkiye sınırındaki keşif çalışmalarının ardından bine yakın PYD'Li Tel Ebyad hattına konuşlandı.
    AA’nın Tel Ebyad’da güvenilir kaynaklara dayandırdığı iddiasına göre, ABD ordusunun zırhlı araç ve pikaplarından oluşan konvoyları, geçen cuma ve salı günü,  PYD’nın SDG adını kullanarak konuşlandığı Tel Ebyad bölgesine geldi.

    Son dakika: Afrin operasyonu öncesi kritik gelişme

    Suriye’de sular ısınıyor: Rejimden İdlib’e operasyon sinyali

    Amerikan askerleri, on araçtan oluşan konvoylarla iki gün boyunca Suriye-Türkiye sınır hattında keşif yaptı.
    ABD ordusunun, Türkiye’nin Akçakale sınır kapısının karşısındaki Tel Abyad kapısı yakınları ile buranın doğu ve batı hatlarında tamamladığı incelemenin ardından terör örgütü bölgeye sevkiyatta bulundu. 

    Kobani ilçesinin güneyinde bulunan Ayn İsa beldesinden araçlarla hareket eden binden fazla PYD'li, Tel Ebyad’a getirildi. 

    PYD, Tel Ebyad’da Türkiye sınırına bakan, aralarında Kanıytra, Tel Fender, Carıh, Slip ve Han köylerinin bulunduğu 10 civarında gözlem noktasına takviye yaptı.

    Galloway'den kaçamak cevap

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anadolu Ajansının (AA), ABD ordusunun Suriye-Türkiye sınırındaki keşif çalışmalarının ardından 1000'e yakın PYD/PKK'lının Tel Abyad hattına konuşlandığına ilişkin haberi üzerine AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway, "Biz PYD/YPG'yi komuta ve kontrol etmiyoruz. 1000 PYD/YPG gücünü Tel Abyad'a nakletmedik." dedi.

    Binbaşı Galloway'in, PYD/PKK'nın paravanı SDG yerine "PYD/YPG" ismini kullanması da dikkati çekti.

    AA muhabirinin, "YPG için konuştunuz ama SDG için de bu bilgiyi yalanlayabiliyor musunuz?" şeklindeki sorusunu ise Galloway, "SDG adına konuşamam, sadece ABD kuvvetleri adına konuşurum." diyerek geçiştirdi.

     

    Afrin sınırı "Kayı"ya emanet

    ABD’nin Sınır Güvenlik Gücü planı

    AA, 9 Ocak'taki haberinde ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve istihbarat teşkilatı CIA'in PYD'nin Kandil ile ortak bir "sınır güvenliği gücü" oluşturma çabasını duyurmuştu. Haberde, 400 PYD mensubunun bu yönde verilen eğitimi tamamladığı, ilk etapta örgütün işgal ettiği ancak rejim ile sınır hattında yer alan Aynularab (Kobani), Tel Ebyad, Resulayn ve Malikiye'de konuşlanacağı, Afrin'e de sevk edilebileceği bilgileri yer almıştı.

    ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, 14 Ocak'ta AA'nın haberini doğrulamış, SDG ismini kullanan PYD mensuplarından oluşan ve 30 bin kişiyi bulacak "sınır güvenliği gücü" kuracaklarını açıklamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ardından, Pentagon Suriye'de SDG’ye kurdurmayı planladıkları "Sınır Güvenliği Gücü"nün "yeni bir ordu" veya "konvansiyonel sınır muhafız gücü" olmadığını iddia etmişti.
    Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da dünkü açıklamasında, "Türkiye'ye bir açıklama borcumuz var. Bu, tamamen yanlış resmedilmiş ve yanlış tanımlanmış bir durum ve bazı kişiler yanlış konuşmuş. Herhangi bir sınır güvenlik gücü kurmuyoruz." yorumunu yapmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow