SOMA DAVASI’NIN 10. DURUŞMASI BUGÜN GERÇEKLEŞİYOR

MANİSA GÜNDEMİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 23.08.2016 - 10:40, Güncelleme: 23.08.2016 - 10:40
 

SOMA DAVASI’NIN 10. DURUŞMASI BUGÜN GERÇEKLEŞİYOR

Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasına ilişkin 10. duruşma bugün saat 09:30’da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Hayatını kaybeden 301 işçinin ve yaralanan 162 işçinin yakınları polis arama noktasından geçtikten sonra duruşma salonuna alındılar.
AİLELER DAVANIN PEŞİNDEN AYRILMAYACAK Bugün saat 09:30’da başlayacak olan duruşmadan önce maden faciasında hayatını kaybeden ve yaralanan madencilerin yakınları; sivil toplum kuruluşu temsilcileri Akhisar Garı önünde bir araya geldiler. Yaşanılan facianın unutulmaması için slogan ve pankartlar ile mahkemenin yapılacağı adliyenin önüne kadar yürüyüş düzenlendi. Akhisar Adliyesi’nde maden şehitlerinin yakınları adına konuşma yapan grup sözcüsü İsmail Çolak; ‘ Hayatını kaybeden 301 maden şehidimizi unutturmayacağız. Davanın sonuna kadar takipçisi olacağız.’ Dedi. 262 SAYFA RAPOR OKUNACAK Soma maden faciasından tutuklanan 6 sanık Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi salonuna jandarma eşliğinde getirildi. Davanın 10. duruşmasında Türkiye’de ki üniversitelerden maden mühendisi, jeoloji mühendisi, elektrik mühendisi ve hukuk fakültelerinden toplam 11 kişinin hazırladığı 262 sayfalık bilirkişi raporu okunacak. Raporda ‘ Yaşanılan olayın faciaya dönüşmesi önlenebilirdi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve Mustafa Yiğit’in olayda sorumlulukları bulunuyor.’ İfadelerinin yer aldığı öğrenildi.     CEZALAR ASTRONOMİK  Soma’da 301 kişinin hayatını kaybettiği davanın 10. duruşmasında tutuklu 6 sanık ile 5. duruşmada yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Y.K ve H.K için ‘olası kasıtla adam öldürme’ suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istenirken ilaveten ‘neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanacaklar. Tutuksuz yargılanan 38 sanık için ise  ‘ taksirle öldürme-yaralama’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Bu suçları ‘bilinçli taksirle’ işledikleri gerekçesiyle de ceza sürelerinin üçte birinden yarısına kadar arttırılarak uygulanması talep ediliyor.      
Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasına ilişkin 10. duruşma bugün saat 09:30’da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Hayatını kaybeden 301 işçinin ve yaralanan 162 işçinin yakınları polis arama noktasından geçtikten sonra duruşma salonuna alındılar.
AİLELER DAVANIN PEŞİNDEN AYRILMAYACAK
Bugün saat 09:30’da başlayacak olan duruşmadan önce maden faciasında hayatını kaybeden ve yaralanan madencilerin yakınları; sivil toplum kuruluşu temsilcileri Akhisar Garı önünde bir araya geldiler. Yaşanılan facianın unutulmaması için slogan ve pankartlar ile mahkemenin yapılacağı adliyenin önüne kadar yürüyüş düzenlendi. Akhisar Adliyesi’nde maden şehitlerinin yakınları adına konuşma yapan grup sözcüsü İsmail Çolak; ‘ Hayatını kaybeden 301 maden şehidimizi unutturmayacağız. Davanın sonuna kadar takipçisi olacağız.’ Dedi.




262 SAYFA RAPOR OKUNACAK
Soma maden faciasından tutuklanan 6 sanık Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi salonuna jandarma eşliğinde getirildi. Davanın 10. duruşmasında Türkiye’de ki üniversitelerden maden mühendisi, jeoloji mühendisi, elektrik mühendisi ve hukuk fakültelerinden toplam 11 kişinin hazırladığı 262 sayfalık bilirkişi raporu okunacak. Raporda ‘ Yaşanılan olayın faciaya dönüşmesi önlenebilirdi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ve Mustafa Yiğit’in olayda sorumlulukları bulunuyor.’ İfadelerinin yer aldığı öğrenildi.
 
 
CEZALAR ASTRONOMİK
 Soma’da 301 kişinin hayatını kaybettiği davanın 10. duruşmasında tutuklu 6 sanık ile 5. duruşmada yargılanmalarına tutuksuz devam edilmesine karar verilen vardiya amirleri Y.K ve H.K için ‘olası kasıtla adam öldürme’ suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istenirken ilaveten ‘neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama’ suçundan 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemi ile yargılanacaklar. Tutuksuz yargılanan 38 sanık için ise  ‘ taksirle öldürme-yaralama’ suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Bu suçları ‘bilinçli taksirle’ işledikleri gerekçesiyle de ceza sürelerinin üçte birinden yarısına kadar arttırılarak uygulanması talep ediliyor.
 
 
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve manisadenge.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.