Görüş Bildir

Şoförler kızgın yolcu bedava!

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren otobüs şoförleri, maaş ve sosyal haklar konusunda sorun yaşadıkları gerekçesiyle belediyeye tepki olarak yolcuları ücretsiz taşıdılar.

Şoförler kızgın yolcu bedava!

DBP'li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile bünyesinde toplu ulaşım hizmeti sağlayan otobüs şoförleri arasında maaşlara zam yapılmaması, sosyal haklar ve trafik cezalarının ödeme şekline ilişkin anlaşmazlık yaşandı. Genel İş Sendikası ile belediye yetkilileri arasında sorunun çözülmesi için görüşmeler sürerken, otobüs şoförleri bu süreçte eylem yapma kararı aldı. Ramazan dolayısıyla vatandaşların mağdur olmaması için kontak kapatma eylemi yapmayan şoförler belediyeye tepkilerini toplu ulaşım kartı bulunmayan yolcuları ücretsiz taşıyarak gösterdi.

Otobüs şoförleri, maaşlarına 3 yıl boyunca zam yapılmadığını, sosyal haklarda düzelme olmadığını, trafik cezaları ve trafik kazası durumunda belediye ile sorun yaşadıklarını iddia ederek, sorunlar üzerine eylem kararı aldıklarını belirttiler. Şoförler, eylemin vatandaşları mağdur etmemesi için ücretsiz ulaşımla tepkilerini yansıtmak istediklerini aktardılar. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necati Pirinççioğlu, eylem yapan şoförlerin sorunlarını çözmek için sendika ile görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan yaklaşık 500 otobüs şoförü, ücretlerine zam yapılmaması, sosyal haklarının düzeltilmemesi ve kesilen trafik cezaları ile kazalar konusundaki sıkıntıların aşılmaması üzerine yolcuları ücretsiz taşımaya başladı. Bugün kent merkezi ve ilçelere giden otobüslere binenler, uzattıkları paraların şoförler tarafından alınmaması ile şaşırken şoförlerin bağlı bulunduğu sendika ile Belediye arasındaki görüşmelerin devam ettiği belirtildi.

ŞOFÖRLER ANLAŞAMAYINCA EYLEM YAPTI

Kent merkezi ve ilçeler arasında Belediye'ye ait toplu taşama araçlarına binenler alışılmadık bir eylem ile karşılaştı. Belediye otobüslerine binip Diyarkartı olmayan yolcular şoförlere uzattıkları yol paralarının alınmadığını görünce nedenini sordu. Bir çok şoför neden para almadıklarını sorun yolculara, "Sizden para istemiyoruz, geçin oturun" dedi. Şoförlerin neden para almadığı ve yaptıkları eylemin nedeni daha sonra ortaya çıktı. Belediye bünyesinde çalışan yaklaşık 500 şoförün Belediye ile aralarındaki sıkıntıların aşılmaması nedeniyle böyle bir eylemi gerçekleştirdikleri ortaya çıktı. Toplu taşımada çalışan şoförlerin kontak kapatma eylemi gerçekleştirmeyi düşündüğü ancak Ramazan nedeniyle halkın mağdur olmaması için bundan vazgeçerek ücretsiz taşımı gibi bir eyleme gerçekleştirdikleri ifade edildi.

YOLCULARI ÜCRETSİZ OLARAK DAŞIDILAR

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan şoförlerin asgari ücret üzerinden ödenen ücretlerine asgari ücrete zam yapılmasına rağmen bunun aylıklarına yansımaması, sosyal hakları, kesilen trafik cezaları ve yaptıkları kazalar nedeniyle karşılaştıkları sıkıntıların aşılması konusunda sıkıntılar yaşadıkları bildirildi.

Şoförlerin bağlı bulundukları Genel-İş sendikasının da Belediye ile görüşmelerinin sürdürdüğü ve sorunu çözmek için görüşmelerin devam ettiği kayydedildi. Şoförlerin ücretsiz taşıma eylemlerinin ne kadar süreceğine dair bilgi verilmedi.

"ÜCRET ALMAYANLAR İÇİN TUTANAK HAZIRLAYACAĞIZ"

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Necati Pirinçioğlu ise, bugün eylem yapan şoförlerin sorun ve istemleri ile ilgili sendikaları ile bir kez daha görüşeceklerini söylei. Pirinçioğlu, şöyle dedi:

"Sendika ile görüşme halindeydik. Bugün bir kez daha görüşeceğiz. Taleplerin çoğu sözleşmede mevcuttur. Bu yıl ile ilgili hiçbir talep ve sıkıntıları yok. Sonraki 2 yıl asgari ücrete gelip gelmeyeceği belli olmayan zam talepleri ve kaygıları vardır. Araçlarda kameralar var, bu görüntüler ile kimin ücret almadığını tespit edip tutanak tutacağız."

Şoförlerin kesilen trafik cezaları ve kazalar ile ilgili yaşadıkları sorunlar ile ilgili ise Genel Sekreter Yardımcısı Necati Pirinçioğlu, "Trafik kurallarına uymak onların sorumluluğundadır. Ölüme sebebiyet veren bir kazada kusurlu kendileri olacaktır. Bunun sorumlusu kurum olamaz" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi