SN.RUBİL GÖKDEMİR İLE GİAD A.Ş 'ATILIM HAMLESİ' ÜZERİNE...

Ankara’da faaliyet gösteren Gümüşhaneli İşadamları ve Girişimcileri Derneği’nin üyeleri tarafından kurulan GİAD A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı değerli Hemşerimiz Sn. Rubil GÖKDEMİR’e, GİAD A.Ş’ nin kuruluş hikâyesi ve son günlerde basına yansıyan “ YENİ DÖNEMDE ATILIM HAMLESİ ” üzerine GİAD A.Ş’nin ve GİAD’ın faaliyetlerini sorduk. Yaptığımız söyleşiyle birlikte  inanıyoruz ki kamuoyunun merak ettiği birçok soru cevap bulacaktır.

“ GİAD A.Ş prensip itibariyle GİAD üyeleri arasından kurulmuş, derneğin bünyesinden çıkmış bir şirkettir. GİAD’ın kuruluşu aşamasında bu derneğin kuruluşunda bulunamamıştım. Dernek yönetiminin ve faaliyetlerin yeniden yapılandırılması döneminde çalışmalara dahil oldum ve koordine ettim. Bu çalışmalara niye dâhil oldum diye soracak olursanız: “Ben gençlik dönemimden itibaren hemşeri organizasyonlarının için aktif olarak görev yaptım. Bu anlamda 1984-85 yıllarında Gümüşhane Kültür ve Yardımlaşma Derneğinin başkanıydım. Hukuk fakültesinde öğrenci olduğum o yıllarda Kültür ve Yardımlaşma Derneklerinin bir fonksiyonu vardı. Köyden şehre göç sürecinde şehrin ortasına savrulmuş hemşerilerimizin yalnız kalmama, yardımlaşma ve sosyalleşme adına bu ihtiyaçları gidermek amacıyla hemşeri dernekleri kurulmuştu. Kuruluş yılımız olan 1954’den Seksenli yıllara kadar durum bu şekildeydi. Dernekler; düğün, cenaze, hastalık gibi sebeplerle yardımlaşma ve dayanışmada bulunur, yılda bir iki defa da 300-500 kişilik yemekli toplantılarla bir araya gelmek suretiyle sosyal  bir fonksiyonu yerine getiriyorlardı. Bu fonksiyonun artık bittiğini ve değişim ihtiyacını gören arkadaşlarımız GİAD’ı kurmuşlar, fakat değişimin gerektirdiği alışkanlıklarını değiştirememişler. Yemeklerde bir araya gelme, kahvaltı toplantılar yapma  gibi faaliyetler, unvanı Gümüşhane İş Adamları ve Girişimcileri Derneği olan bir derneğin fonksiyonu ile örtüşmeyecek kadar sınırlı faaliyetlerden ibaret olması düşünülemeyeceğinden, “YENİDEN YAPILANMA” adı altında bir çalışma yapılması gerekiyordu.

Bu amaçla Mayıs 2011 yılında yeniden yapılanma adına bir çalışma yapıldı. 20 Kasım 2011 tarihinde de 400 iş adamımızın katıldığı DEDEMAN toplantısı ile kamuoyuna bu çalışmaları duyurduk. Çalışmalar sonucu ortaya çıkardığımız kitapçıkta işaret edildiği üzere, yeniden yapılanma programının iktisadi ve sosyal gerekçeleri ve çalışmanın amacı bu kitapçıkta belirtilmiştir. Hatta Sn. Oltan SUNGURLU program kitapçığıyla ilgili olmak üzere, “Hükümet Programı Hazırlamışsınız” diyerek de beğenilerini ifade ettiler.

Yeniden yapılanmadaki ilk cümlemiz Rasyonellikle gönüllüğün birleşmesinden bir enerji ortaya çıkarmalıyız. Akıl ve gönüllülük esaslı bir enerji…

Unvanı iş adamları olan Derneğin İş Dünyasında yerine getireceği bir fonksiyonu olmalıdır. Bizim insanlarımız genelde iş hayatının içinde küçük ölçekli yap-satçı müteahhitler olmuşlardır. 1980 de 300 civarında müteahhidimiz vardı. Bu gün ağırlıklı olarak Demetevler’de 20 dairelik büyüklükte yapılan konutlar bu hemşerilerimizin eserleridir. Ancak değişime ayak uydurulamaması sebebiyle bu gün bu yap-satçı müteahhit sayımız 36 kişiye düşmüş durumdadır.

Bu anlamda GİAD A.Ş’nin kuruluş sebebine gelince; bireysel olarak başarılı olup da, rekabet ortamında tıkanan hemşerilerimizi ayakta kalmaları için, yeni değişim ve rekabet koşullarına dayanabilmeleri ve birlikten bir sinerji oluşturabilmek adına GİAD A.Ş kuruldu. Şirket ile ilgili sayısal bilgileri ve faaliyetleri daha önce kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu ayrıntılara girmeden özellikle Atlım Hamlemiz ve Sosyal Sorumluluklarımızla ilgili projelerden bahsetmek istiyorum.

GİAD A.Ş’ nin ana sözleşmesinde hiçbir şirketin sözleşmesinde olmayan bir madde var o da elde edilecek net karın %10’nun  sosyal projelerde harcanmasının  taahhüt edilmesidir. Hiç bir ticari kaygı gözetmeden net karın %10’u eğitim, sağlık kültür faaliyetlerinde, burs hizmetlerinde harcanacaktır.

Bir başka girişimimiz olan GİYAT Gayrimenkul A.Ş. olarak,  GİAD A.Ş.’ninde %5 payı olduğu Eskişehir Yolundaki yatırımında, değer artışından kaynaklanan bir kaynak ile mevcutta 7 dairelik bir mali değer kazanılmıştır. Bu değer ile Müstakil bir bina satın alınacak ya da yapılacak ve bu binamızda GİAD A.Ş, GİAD ve hemşerilerine profesyonelce hizmet etmek isteyen tüm Gümüşhaneli derneklerimize açılacaktır.

Yine Eskişehir yolundaki yatırımımızdan 5.121 metre karelik bir alana ” Özel Eğitim”  Yurt-Okul gibi hizmetlerde kullanılmak üzere bir alan tahsis edilmiştir. Bu alanın değerlendirilerek Gümüşhane Eğitim ve Kültür Vakfı adı altında bir vakıf ile hizmet vermesi bizleri ayrıca mutlu edecektir. Yine GİAD A.Ş’nin İncek’teki  konut payları dışında  %7’lik  ticari birimlerden kat karşılığı yoluyla elde edilecek  yatırım değerleri de kurulacak vâkfa tahsis edilecektir.

GİAD’ın aktif faaliyetleri sonucu 50-100 Gümüşhaneli öğrencimize her yıl burs desteği sağlanacaktır.

ATILIM HAMLESİ projeleri ve diğer faaliyetlerimizin hayata geçirilebilmesi için, öncelikli olarak her mensubumuzun bireysel kaygılarını bir kenara koyarak, “irade ve gönül seferberliği” içinde bir bütün olarak davranmasına ve tam bir inanmışlık içinde hareket etmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Aksi yöndeki her davranış ve niyetin; “ahlaki, hukuki ve dini” telakkilerimiz noktasında hepimizi vebal altında bırakacağını hatırlatmak isteriz. Bu manada dernek olarak GİAD’a büyük görevler düşmekte. Şimdiye kadar gelinen süreçte GİAD A.Ş’nin yanında GİAD, bu hıza ve değişime ayak uydurmasını ve bu dinamizme uygun bir ekibin oluşmasını beklemekteyiz. GİAD’ın aktif bir şekilde çalışması, faaliyetlerde bulunması tüm Gümüşhanelilerin lehine olacaktır. Gümüşhane ve Gümüşhaneli olma kavramı bizler için siyaset üstü bir kavramdır. Bu kavrama halel getirecek fikir ve aksiyonlardan sakınmalı Gümüşhane adına layık olmaya çalışmalıyız. Gümüşhane bizim kutsalımızdır ve bu kutsal değer üzerinden kişisel siyasi, ekonomik vb. çıkar sağlamayı hiç kimse aklının ucundan dahi geçirmemelidir. Bu düşünceler sadece şahsımın değil, GİAD ve GİAD A.Ş. Yönetim Kurulları ve üyeler olarak 18-19 Mart Tarihlerinde yapmış olduğu toplantılar neticesinde de oy birliği ile almış olduğu kararlar ile de örtüşmektedir.

Kuruluş ve yeniden yapılanma çalışmaları sırasında gelecek nesillere örnek olacak kurumsal yapılar ve gelenekler bırakabilmek için;
Dernek Genel Kurulumuzda göreve talip olacak her üyemizin, sorumluluk ve görev bilincinin, sıraladığımızı amaçları gerçekleştirme doğrultusunda olması temennisiyle, 4 Nisan 2015 tarihinde gerçekleşecek GİAD genel kurulunun şimdiden hemşerilerimize ve hayırlara vesile olmasını diliyor, tüm hemşerilerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Sn. GÖKDEMİR’e söyleşi için teşekkür ediyoruz.
Sevgi ve Saygılarımızla…
YORUM EKLE